Το ημερολόγιο του Ονορέ Ντεστέλ με την Κρήτη του 1897

Πολιτισμός
Το ημερολόγιο του Ονορέ Ντεστέλ με την Κρήτη του 1897

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη του 1897 μέσα από τις μαρτυρίες του Γάλλου συνταγματάρχη.

Κυκλοφόρησε ο δέκατος τόμος της σειράς “Μαρτυρίες” της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών με τίτλο “Émile-Honoré Destelle, Ημερολόγιο 1897”. Ο δέκατος τόμος εγκαινιάζει μια νέα πορεία για τη σειρά. Ενώ έως τώρα οι τόμοι που είχαν κυκλοφορήσει εστίαζαν στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο δέκατος τούτος τόμος στρέφεται προς μια πολύ προγενέστερη ιστορική περίοδο.

Το ημερολόγιο του Γάλλου συνταγματάρχη Émile-Honoré Destelle φωτίζει μια ταραχώδη περίοδο της ιστορίας του νησιού, το πέρασμα από την οθωμανική κυριαρχία στην αυτονομία της Κρήτης, κάτω από τη στενή επιτήρηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η έκδοση έχει την αφετηρία της στην πρωτοβουλία του πολιτιστικού ακολούθου της Πρεσβείας της Γαλλίας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα κ. Mikaël Hautchamp να μεταφραστεί το βιβλίο και να δοθεί στο ελληνικό κοινό. Τόσο για τον παρόντα τόμο “Ημερολόγιο 1897”, όσο και για τον επόμενο τόμο “Ημερολόγιο 1898” καθοριστική είναι η συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Émile-Honoré Destelle γεννήθηκε στην Ανγκτ της Νότιας Γαλλίας τον Ιανουάριο του 1856. Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή του Σαιν-Συρ και ακολούθησε στρατιωτική καριέρα, υπηρετώντας κυρίως σε αποικίες της Γαλλίας-Νέα Καληδονία, Τονκίνο, Μαδαγασκάρη κ.ά. Στις 24 Μαρτίου του 1897 έφτασε στην Κρήτη ως ταγματάρχης, υπηρέτησε διαδοχικά στη Σητεία, στην Ιεράπετρα και το καλοκαίρι του 1899 στα Χανιά. Αφού απουσίασε για δύο περίπου χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας, επέστρεψε στα Χανιά στις 22 Ιουνίου του 1901 ως ανώτατος διοικητής των Διεθνών Στρατευμάτων στην Κρήτη. Στη θέση αυτή παρέμεινε ως τον Ιούνιο του 1904, οπότε επαναπατρίστηκε και στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε. Συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμήθηκε με τον τίτλο του ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής και πέθανε στη Λα Βαλέτ-ντι-Βαρ στις 16 Αυγούστου του 1944.

Το κείμενο του πρωτοτύπου μεταγράφηκε με εργώδη προσπάθεια από τον εγγονό τού συγγραφέα Jean-Pierre Destelle, ο οποίος φρόντισε να συγκεντρώσει ένα πολύ πλούσιο εικονογραφικό-πραγματολογικό υλικό και να το αναρτήσει στο διαδίκτυο το 2001, υπό τον τίτλο Journal d’Émile-Honoré Destelle pendant la période de l’Occupation Internationale en Crète.

Τη μετάφραση του κειμένου έχει κάνει η κ. Εμμανουέλα Τζεδάκη, επιστημονική σύμβουλος της έκδοσης, και συντάκτρια των ιστορικών σημειώσεων είναι η κ. Μαρία Σωρού, ενώ τη φροντίδα της έκδοσης έχει η κ. Κλαίρη Μιτσοτάκη.

Ο δεύτερος τόμος του “Ημερολογίου” θα κυκλοφορήσει εντός των προσεχών μηνών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News