Πολιτισμός

Διεθνής διάκριση για ταινία του Σταύρου Ψυλλάκη

Η ταινία «Το μέσα Φως» του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη σε παραγωγή του Μουσείου «Λυχνοστάτης», απέσπασε πρόσφατα το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (ARFF).

Μετά τη διάκρισή της σε εγχώρια Φεστιβάλ (τιμητική διάκριση και ειδική μνεία στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα και στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας) καθώς και την προβολή της στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Aegean Docs στη Μυτιλήνη), η ταινία έχει ξεκινήσει τη διαδρομή της και σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προβολές της σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στο πλαίσιο των περιφερειακών προβολών επιλεγμένων ταινιών του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έτσι, η ταινία «Το μέσα Φως» προβάλλεται σήμερα Παρασκευή 8/4 στην Ξάνθη (Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 20.00), αύριο Σάββατο 9/4 στα Γρεβενά (Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών, ώρα 21.00)  ενώ μεθαύριο Κυριακή θα προβληθεί και στο Ηράκλειο (ώρα 21.15 στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού) με την οργανωτική μέριμνα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου.

Η επιτυχημένη πορεία της ταινίας θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα με την προβολή της (12-18 Μαΐου 2016) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στον κινηματογράφο Λαΐς.

Υπενθυμίζεται ότι στην ταινία ο επικ. καθηγητής Οφθαλμολογίας και ιδρυτής του μουσείου Λυχνοστάτης, Γιώργης Μαρκάκης, καταθέτει με γλαφυρό αφηγηματικό τρόπο βιώματα και αναμνήσεις του, όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα 'χει κλείσει εντός του».

Θυμάται τον παππού του, τον Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλο της ζωής του» και την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού». Μιλά για το φως, το μάτι αλλά και το δάκρυ που «είναι αγίασμα της ψυχής» και ξεναγεί τον θεατή στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, το Μουσείο Λυχνοστάτης, εκεί όπου η λαογραφία «μιλάει στην καρδιά και στη συνείδηση των ανθρώπων».

Σχόλια