Πολιτισμός

Δανεικά Παπούτσια - μία Solo & A Cappella στο ΔιαRτηρητέο

Το Σάββατο 19 Μαρτίου στο ΔιαRτηρητέο, στο Ηράκλειο παρουσιάζεται η μουσική παράσταση «Δανεικά Παπούτσια // μία Solo & A Cappella».

Μια χειροποίητη μουσική παράσταση που φτιάχτηκε, ακολουθώντας κυρίωςσυναισθηματικούς συνειρμούς και διαμορφώνεται ανάλογα με το ένστικτο, τον χώρο, την χώρα και τους καλεσμένους.

Η Χριστίνα Μαξούρη «δανείζεται» παλιές και νέες μελωδίες (Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοϊζο ) και τις ερμηνεύει a cappella, πλάι σε κείμενα των Χατζιδάκι, Λειβαδίτη, Νικολακοπούλου κ.α., σε μια χειροποίητη και "κατ' οίκον" συναυλία, με σκοπό την κατάργηση της απόστασης μεταξύ κοινού κι ερμηνευτή.

Τα «Δανεικά Παπούτσια» πρωτοπαρουσιάστηκαν το Δεκέμβρη του 2013, ενώ από τον Ιανουάριο του 2015, ταξιδεύουν εντός κι εκτός Ελλάδας. Όταν οι συνθήκες προσφέρονται, αποκτούν συνοδοιπόρους από τον ευρύτερο χώρο της μουσικής.

Συμμετέχοντες των 'Δανεικών Παπουτσιών' έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής, η ραδιοφωνική παραγωγός Όλγα Λασκαράτου, οι τραγουδοποιοί : Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Ξυδάκης, Απόστολος Ρίζος, Ματούλα Ζαμάνη, Μαρία Παπαγεωργίου και Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και οι μουσικοί : Ηλέκτρα Μηλιάδου, Πάνος Λαμπρόπουλος, Παύλος Σπυρόπουλος, Παύλος Μελάς, Σπύρος Μπολοβίνης και Γιάννης Ανδριανάκης.

Την περίοδο 2015-'16 παρουσιάστηκαν για τρεις μήνες συνολικά στην Αθήνα, αποκτώντας την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα μορφή τους, με τους Φώτη Σιώτα στο βιολί και τη βιόλα και τη Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο. Περισσότερες πληροφορίες για την περιοδεία των «Δανεικών Παπουτσιών» και τη μέχρι τώρα διαδρομή και σύνθεσή τους, στο www.christinamaxouri.com.

Αποσπάσματα κριτικών για την παράσταση της Αθήνας

Σταυρούλα Ματζώρου - Εφημερίδα των Συντακτών (30.11.2015) "Πόσο μαγευτικά μπορούν να γίνουν τα βράδια της Δευτέρας, όταν σε περιμένει μια δροσερή κοπελιά για να σου τραγουδήσει a cappella, με τη χαρισματική φωνή της, υπέροχα τραγούδια και να σου απαγγείλει στίχους σπουδαίων ποιητών!

Είναι πολλές στιγμές που θες να τραγουδήσεις κι εσύ, αλλά κουνάς μόνο τα χείλη για να μη σκεπαστεί ούτε για μια στιγμή η κελαρυστή φωνή της Χριστίνας. Είναι πράγματι συγκλονιστική στο τραγούδι του Γκαετάνο Βελόσο «Cucurrucucu Paloma».

Θες να την αγκαλιάσεις όταν τινάζει το φουστανάκι της επειδή είχε καθίσει για λίγο κάτω να παίξει το μεταλλόφωνο, θες να της χαϊδέψεις το κεφάλι όταν βγάζει φωνούλες απελπισίας το μπαγλαμαδάκι της. Κάνει λάθη και τα προσπερνά με παιδιάστικη ανεμελιά, κάνει το σωστό και ντρέπεται για το χειροκρότημα. Γιατί πίσω από το αθώο, νεανικό πρόσωπο, με το ντροπαλό χαμόγελο και τα εκφραστικά μάτια, κρύβεται μία απόλυτα συνεπής και επαγγελματίας καλλιτέχνις.

Γιώργος Σαρηγιάννης - Tο Τέταρτο Κουδούνι (14.05. 2015) "Χαρισματικό πλάσμα η Χριστίνα. Συν παλλόμενες εσωτερικές χορδές - μια ερμηνευτική ευαισθησία μοναδική και μια αμεσότητα συγκινητική. Σε μια παρεΐστικη, ζεστή ατμόσφαιρα."

Αριστέα Γιάννου - MusicPaper.gr (12.2.2015): "Μια μικρή μυσταγωγία με χιούμορ ενδιάμεσα, χωρίς τίποτα βαρύ. Ένα πούπουλο που χάιδεψε τις καρδιές μας.

Συμπερασματικά η μαγεία είναι κάπου εκεί δίπλα φτάνει να την αφήσεις να σε αγγίξει." Ζωή Νικολάου - MusicCorner.gr (04.02.2015): "Κάθε τραγούδι και μια μικρή παράσταση. Θυμίζοντάς μας την εποχή που οι ερωτευμένοι έκαναν καντάδες και οι εξεγερμένοι τραγουδούσαν στίχους."

Αστερόπη Λαζαρίδου - Βήμα (24.01.2015): "Δεν χρειάζονται και πολλά πράγματα επί σκηνής, δεν χρειάζεται καν μια φανταχτερή σκηνή που προκαλεί απόσταση και αποθέωση, όταν με το που ανοίγεις το στόμα σου και τραγουδάς είσαι ικανή να δημιουργήσεις τόσο μαγικούς τόπους. Eίναι αυτή η τόσο ιδιαίτερη χροιά της φωνής.

ΕΙΣΟΔΟΣ: 5 ΕΥΡΩ

Σχόλια