Πολιτισμός

Παρουσιάζεται "Η Φούσκα" του Γιώργου Γρηγοράκη

Παρουσιάζεται στο Ηράκλειο, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 στις 19:00 στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, το βιβλίο του Γιώργου Γρηγοράκη με τίτλο «Η Φούσκα» σε εικονογράφηση Σταμάτη Μήτσιου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Πολυχρόνης Σιφακάκης, σχολικός  σύμβουλος 1ης Περιφέρειας Π.Ε. Ηρακλείου Φίλιππος Μανδηλαράς, συγγραφέας. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος Μαίρη Καριωτάκη. Αποσπάσματα θα δραματοποιήσουν οι μαθητές: Λένα Ταμιωλάκη, Τίτος Ηλιάκης, Έλενα Δημητρίου

Δυο λόγια για το βιβλίο:

Αρκεί ένας συναγερμός, κάποιο ξημέρωμα του Ιούνη, να σημάνει την αλλαγή της ζωής των κατοίκων μιας ολόκληρης πόλης; Ναι, αν πρόκειται για την κλοπή του μυστηριώδους κειμηλίου, που φυλάσσεται στο εντυπωσιακό Μουσείο της Διαλεχτής. Ο μεγαλομανής Δήμαρχος και ο άσπονδος εχθρός του, πρώην Δ/ντής του Μουσείου, αναθερμαίνουν το μίσος τους σε μια κόντρα που συμπαρασύρει τους πάντες ακόμα και τα παιδιά που συχνάζουν στην κεντρική πλατεία.

Χωρισμένα σε δυο ομάδες, τους ποδηλάτες και τους σκεϊτάδες, φιλονικούν καθημερινά γύρω από τα σκαλιά του Δημαρχείου, ενώ οι αρχηγοί τους ο Άρης κι ο Λεωνίδας κορυφώνουν αυτή την αντιπαλότητα με ριψοκίνδυνες φιγούρες.

 Ωστόσο δύο σημαντικές αποκαλύψεις θα τους συνταράξουν ωθώντας τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες, αναγκάζοντας τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και με τη βοήθεια του Στράτου και της Αργυρώς, που εκφράζουν τους νέους της Διαλεχτής, να επιχειρήσουν να ορίσουν  την τύχη της πόλης.

Ένα δύσκολο εγχείρημα που θα τους φέρει αντιμέτωπους όχι μόνο με τις Αρχές της Διαλεχτής, όχι μόνο με κλέφτες αλλά και με προσωπικά διλήμματα που απαιτούν σκληρές αποφάσεις….

 Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Γρηγοράκης γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε και ζει στο Ηράκλειο. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το 1994 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 Νωρίς διαπίστωσε πως η λογοτεχνία είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που, διασχίζοντας την ανθρώπινη ψυχή, σου επιτρέπει να κατανοήσεις τον κόσμο, να τον ερμηνεύσεις, να τον υπερβείς, να τον μεταμορφώσεις. Από τότε δεν σταμάτησε να...ταξιδεύει γράφοντας παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα.

 Το 2007 το παραμύθι του «Το άσπρο κλουβί στο σχήμα της καρδιάς» διακρίθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και τον Φλεβάρη του 2013 κυκλοφόρησε σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή από τις εκδόσεις Σαϊτα.  Συμμετείχε στη συλλογική έκδοση διηγημάτων Ένα ταξίδι αλλιώς (Σαϊτα, 2013).

Αποσπάσματα έργων, άρθρα, απόψεις, βιβλιοπροτάσεις, πρωτότυπες ιστορίες του έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορα ιστολόγια.

Γράφει για παιδιά κάθε φορά που η λογική του μεγάλου εγκλωβίζεται σ' ένα επίμονο παιδικό βλέμμα.

Σχόλια