Πολιτισμός

Έκθεση ζωγραφικής στο "Παγκρήτιο" εκπαιδευτήριο

Στο Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον", λίγο μετά το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, αρχίζουν και οι φετινές εκδηλώσεις με το γνωστό πλέον γενικό τίτλο "Ξανά στο σχολειό τους: οι απόφοιτοι συνομιλούν με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές". Την αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει φέτος η συμπολίτισσά μας ζωγράφος Ελένη Σπαντιδάκη με την ιδιαίτερα σημαντική έκθεσή της με τίτλο "Προσταγές ενδιαιτήματος".

Η Ελένη Σπαντιδάκη γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε εικαστικές τέχνες στον ΑΚΤΟ, School of Fine Arts and Design, με δάσκαλο στη ζωγραφική τον Τάσο Μισούρα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα αγιογραφίας στο εργαστήρι του αγιογράφου παπα-Γιώργη Μανουσάκη, φωτογραφίας στο "Άρτιο", με δάσκαλο τον Μανώλη Πρινιανάκη, ζωγραφικής με δασκάλους τον Γιώργο-Θωμά Γεωργιάδη και τον Μανώλη Αποστολάκη. Η ζωγραφική της είναι κυρίως ανθρωποκεντρική και εστιάζεται τα τελευταία χρόνια στην έννοια του ταξιδιού, της περιπλάνησης και εντέλει της περιπέτειας της ζωής.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Η τωρινή έκθεση στο "Παγκρήτιο" είναι η πρώτη ατομική της έκθεση, γεγονός που - όπως η ίδια ομολογεί - τη γεμίζει «με ενθουσιασμό», αφού αυτό το σχολείο, στο οποίο φοίτησε ως μαθήτρια, «την έφερε σε επαφή με την τέχνη πριν από πολλά χρόνια, όταν είδε για πρώτη φορά τα έργα του Θωμά Φανουράκη και ερωτεύτηκε τη ζωγραφική».

Για τη συγκεκριμένη ενότητα των έργων που εκθέτει η Ελένη Σπαντιδάκη γράφει πως προσπάθησε να θίξει «θέματα όπως την υποβάθμιση του δημόσιου χώρου από χώρο κοινωνικής συναναστροφής σε χώρο ταχείας και απαραίτητης μετακίνησης, την αλληλεπίδραση των ανθρώπων και του χώρου, τη μοναξιά, την παγκοσμιοποίηση».

Επίσης, εξηγεί τον τίτλο της έκθεσής της "Προσταγές ενδιαιτήματος", δηλαδή προσταγές του χώρου στον οποίο ζούμε. «Οι προσταγές αυτές της καθημερινότητας έγιναν αφορμή και αιτία δημιουργίας των έργων μου, τα οποία, εστιάζοντας στους δρόμους των σύγχρονων πόλεων, πραγματεύονται άμεσα ή έμμεσα την απομάκρυνση του ανθρώπου από το φυσικό του περιβάλλον και την υποταγή του σε ένα σωρό, πιθανόν αναγκαία, πρέπει. Οι δρόμοι των πόλεων είναι γεμάτοι οδηγίες, που σ' ένα βαθμό περιορίζουν τη φαντασία, την εξερεύνηση και την έκπληξη, αντίθετα με τη φύση που κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ερεθίζει τη φαντασία, ενθαρρύνει την εξερεύνηση και είναι γεμάτη εκπλήξεις. Οι "Προσταγές ενδιαιτήματος" εννοείται ότι αφορούν όχι μόνο τους κανόνες κυκλοφορίας, αλλά ολόκληρη τη ζωή, με το καλό και το κακό που αυτές προξενούν σε όλους μας».

Η έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Σπαντιδάκη στο Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον", θα διαρκέσει από τις 4 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου 2015 και θα λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή 9 π.μ.-4 μ.μ. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ.

Σχόλια