Πολιτισμός

"Έρχεται" τον Οκτώβριο το TEDxChania

Στις 10 Οκτωβρίου 2015, τα Χανιά θα φιλοξενήσουν για πρώτη φορά το διεθνές, βιωματικό συνέδριο TEDxChania, στο Κ.Α.Μ. (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου). Θεματικός άξονας του συνεδρίου είναι ο "Τετραγωνισμός του Κύκλου", ως η αέναη δηλαδή προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τα όριά του και να επιτύχει το αδύνατο.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 9 μ.μ.

Σημειώνεται ότι το TED είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, μια παγκόσμια πλατφόρμα, αφιερωμένη στην ανάδειξη, επιβράβευση και διάδοση καινοτόμων ιδεών. Τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις "Τεχνολογία", "Ψυχαγωγία" και "Σχεδίαση" (Technology, Entertainment, Design), βασικές θεματικές που καλύπτονται μέσα απ' τις ομιλίες. Βασισμένο στο πρότυπο του TED, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών και αυτόνομα οργανωμένων εκδηλώσεων.

Στο TEDxChania θα φιλοξενηθούν ομιλίες που θα αποτελέσουν "τροφή" για έναν παραγωγικό προβληματισμό. Κατά τη διάρκεια του ολοήμερου συνεδρίου, θα υπάρχουν performances και workshops.

Πίσω από το TEDxChania υπάρχει μια ομάδα εθελοντών, που ο καθένας με τον τρόπο του προσπαθεί να "τετραγωνίσει τον κύκλο".

Δείτε παρακάτω το promo video του συνεδρίου:

Η ομάδα του TedXChania

«Φέτος τα Χανιά ανεβάζουν στροφές με το πρώτο TedXChania και θέμα "Τετραγωνίζοντας τον κύκλο". Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα άλυτο πρόβλημα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι, δοθέντος ενός κύκλου, δεν μπορεί να σχεδιαστεί με κανόνα και διαβήτη ένα τετράγωνο με ίδιο εμβαδόν», υπογραμμίζει σε σχετικό της σημείωμα η ομάδα του TedXChania και συνεχίζει:

«Αν όμως εξορίσουμε την πραγματικότητα στη σφαίρα της ποιητικής μεταφοράς, το πρόβλημα μετατίθεται από την επιστήμη στους προσωπικούς μας στόχους. Με το διαβήτη σχεδιάζεται ένας κύκλος με κέντρο εμάς και ακτίνα το εκτόπισμά μας, ο οποίος εμπεριέχει τις αξίες μας, τις πεποιθήσεις και τις δυνατότητές μας. Με τον κανόνα σχεδιάζονται τέσσερις γραμμές, περιμετρικά του κύκλου, ορίζοντας τις κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές και πολιτικές συνθήκες στις οποίες θα εξελιχθούμε.

Αυτά τα ξέρουμε όλοι, απλώς τα λέμε πιο ποιητικά. Η πρόκληση αρχίζει όταν αναρωτηθούμε: ποιος κρατάει τον κανόνα και ποιος το διαβήτη; Έχουμε έλεγχο στο σχεδιασμό ή είναι όλα δοσμένα; Και τα όρια είναι πράγματι περιορισμοί, ή κίνητρο εξέλιξης;

Οι φιλοσοφικές και πρακτικές προεκτάσεις των ερωτημάτων αυτών ενέπνευσαν μία ομάδα νέων να οργανώσουν το πρώτο TedX Chania. Δεκαεννέα προσωπικότητες και ισάριθμα όνειρα και φιλοδοξίες βρήκαν ένα σημείο τομής: έναν κώδικα επικοινωνίας και έναν κοινό προβληματισμό. Ο καθένας με τις δεξιότητες και τον τρόπο του ανέλαβε το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διεκπεραίωση άγνωστων έως τώρα καθηκόντων. Με εργαλεία τη διάθεση, τη συνεργασία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έφερε ο καθένας, η δυναμική της ομάδας είναι υποσχόμενη μα και εν εξελίξει. Ο κύκλος μεγαλώνει.

Ο στόχος; Να επικοινωνήσουμε τις σκέψεις αυτές σε μία πόλη με ισχυρές παραδόσεις, μα και δίψα για καινοτομία. Σε μία πόλη δεμένη με το παρελθόν της, που άλλοτε την κρατάει πίσω, κι άλλοτε της δίνει την ώθηση που χρειάζεται για να χαράξει μεγαλύτερους κύκλους, ομόκεντρους.

Το αποτέλεσμα; Ελπίζουμε να καταφέρουμε να διασαφηνίσουμε τους περιορισμούς, μόνο και μόνο για να τους ανατρέψουμε. Να εξελιχθούμε, και μαζί μας να εξελιχθούν οι συνθήκες που μας περιορίζουν. Να αυξήσουμε το διαμέτρημά μας, για να πλησιάσουμε τα όρια, να τα ξεπεράσουμε και τελικά να τα εμπεριέξουμε.

Τι κι αν έχει αποδειχθεί πως ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι αδύνατος; Ακόμα και τα άλυτα προβλήματα εμπνέουν», καταλήγουν τα μέλη της ομάδας του TedXChania.

Σχόλια