Πολιτισμός

"Η Σμυρνιά" τη Δευτέρα στην αίθουσα Καστελλάκη

Οι εκδόσεις "Όστρια" παρουσιάζουν το ιστορικό μυθιστόρημα της δημοσιογράφου-συγγραφέως κ. Ρίκης Ματαλλιωτάκη με τίτλο "Η Σμυρνιά", τη Δευτέρα 6 Απριλίου και ώρα 8 το βράδυ στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στην αίθουσα Καστελλάκη.   

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Εύη Γαρεδάκη (υπεύθυνη γραφείου Τύπου της 7ης ΕΙΠΕ), ο Κώστας Καλύβας (πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών νομού Ηρακλείου) και η Χρυσή Πάγκαλου (πρόεδρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου).

Αποσπάσματα διαβάζει η Εύη Γαρεδάκη. Μουσικά θα πλαισιώσουν την εκδήλωση η Μαρία Παπαγιαννάκη στο πιάνο και ο Δημήτρης Καρβέλας, κλασική κιθάρα σε ειδικό αφιέρωμα σε τραγούδια της Σμύρνης.

Η συγγραφέας γράφει για το βιβλίο

«Τους ανθρώπους της ιστορίας που θα διαβάσετε είχα την αγαθή τύχη να τους γνωρίσω, υπέργηρους πλέον, στα τελευταία τους…

Για τη ζωή τους μου είπαν λίγα, εκ των υστέρων όμως εγώ φρόντισα κι έμαθα πολλά… κι επειδή σκέφτηκα πως αξίζει αποφάσισα να την περάσω στο χαρτί για να την παραδώσω σαν δίδαγμα στην αιωνιότητα.

Γιατί στις σελίδες που θα διαβάσετε, ελάχιστα παρεμβαίνει η μυθιστορηματική πλοκή, το χέρι μου δηλαδή, τα ουσιαστικά γεγονότα είναι πέρα ως πέρα αληθινά!

Έτσι, χρόνια μετά τον θάνατο τους, και με αφορμή τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας, θυμήθηκα μια κουβέντα που μου είχε πει κάποτε η ηρωίδα μου:

"Η Ελλάδα κόρη μου είναι η χώρα που γεννά μεγάλους ήρωες και μεγάλους προδότες!" κι η κουβέντα αυτή έγινε το έναυσμα για να ξορκίσω μέσα μου τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, τις κατασχέσεις, τις καθημερινές, ανούσιες πολιτικές δηλώσεις, τις καθημερινές αυτοκτονίες, την εγκληματικότητα, τις δολοφονίες… κι όλα όσα τέλος πάντων έφεραν στη ζωή μας εκείνοι που μας πούλησαν.

Όπως ακριβώς κάποιοι άλλοι πολλά χρόνια πριν είχαν πουλήσει για μια ακόμα φορά τον Ελληνισμό».

Σχόλια