Πολιτισμός

Ρεσιτάλ κιθάρας με τον Γ. Ανδρόνογλου στο Ιστορικό Μουσείο

Ρεσιτάλ κιθάρας με το διεθνούς φήμης κιθαριστή Γιάννη Ανδρόνογλου θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Το ρεσιτάλ διοργανώνει η μουσική σχολή του Χάρη Σαρρή. Η μουσική εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ.

Ο Γιάννης Ανδρόνογλου θα ερμηνεύσει έργα των Rodrigo και Domeniconi, καθώς και συνθέσεις του που περιλαμβάνονται στο προσωπικό του cd "Yiannis Andronoglou-Travelling", το οποίο κυκλοφορεί από τη Legend Classics και "Αεράκης".

Παράλληλα ο γνωστός κιθαριστής αύριο Παρασκευή, μεθαύριο Σάββατο και την Κυριακή θα δώσει σεμινάρια στη σχολή του Χάρη Σαρρή.

Ο Γιάννης Ανδρόνογλου θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες κιθαριστές με διεθνή ακτινοβολία. Έχει χαρακτηριστεί ως «απόλυτος κυρίαρχος της τεχνικής» από τον ιταλικό Τύπο και ως «εύστροφος, δυναμικός και γεμάτος πάθος ερμηνευτής που ξέρει να καινοτομεί» από το σημαντικότερο αμερικανικό περιοδικό για κιθάρα, το "Soundboard".

Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά Πέλλας. Ξεκίνησε τις σπουδές κλασικής κιθάρας στο Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών. Πραγματοποίησε το πρώτο του ρεσιτάλ καθώς και την πρώτη του σύμπραξη ως σολίστ με Ορχήστρα Δωματίου σε ηλικία 13 ετών. Είναι απόφοιτος των τάξεων των Β. Βαλαβάνη (πτυχίο κιθάρας - Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών) και Κ. Κοτσιώλη (Δίπλωμα Σολίστ - Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης). Επίσης, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Magister Artium - Gitarre) του Πανεπιστημίου Mozarteum - Salzburg (Prof. Matthias Seidel, Mag. art. Marco Tamayo).

Έχει αποσπάσει πανελλήνια και διεθνή βραβεία κιθάρας και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ρεσιτάλ, εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και συμπράξεις με συμφωνικές ορχήστρες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με εξαιρετικές κριτικές από τους ειδικούς και τα ΜΜΕ.

Το Σεπτέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του cd από τη Legend Classics με τίτλο "Travelling", το οποίο περιέχει προσωπικές του συνθέσεις που ερμηνεύει ο ίδιος. Τον Οκτώβριο του 2010 συνέπραξε ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, στην αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Διαγωνισμός

Σταθμό στην καριέρα του αποτελεί η συμμετοχή του ως σολίστ, διδάσκων και μέλος επιτροπής στο σημαντικότερο συνέδριο και διαγωνισμό κλασικής κιθάρας παγκοσμίως, στο Guitar Foundation of America, που διεξήχθη τον Ιούνιο-Ιούλιο 2011 στο Columbus της Georgia (ΗΠΑ). Για τη συμμετοχή του στο GFA, η Martha Masters (πρόεδρος του Guitar Foundation of America) είπε: «Είμαστε υπερήφανοι που είχαμε την ευκαιρία να αποκαλύψουμε την καλλιτεχνία σας στο αμερικανικό κοινό».

Μαθητές του έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς κιθάρας και δραστηριοποιούνται ως σολίστες και καθηγητές.

Από το 2010 διατελεί υποψήφιος διδάκτωρ, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Μάρκο Τσέτσο, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2014 ξεκίνησε η συνεργασία του με την κορυφαία κρητική δισκογραφική εταιρεία "Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον", η οποία επισφραγίζεται με την επανέκδοση του album "Travelling". Διδάσκει στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας.

Σχόλια