Πολιτισμός

"Ανάσα" για τις Πατέλες (photos)

Καλά τα νέα για τους κατοίκους των Πατελών και της ευρύτερης περιοχής. Προχώρησαν, τελικά, οι διαδικασίες που αφορούσαν στον ανάδοχο, ο οποίος έπιασε ήδη δουλειά από το ύψος της Γερωνυμάκη.

Έτσι, απομακρύνεται πλέον ο κίνδυνος απένταξης του έργου, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί ζήτημα μεγάλης σημασίας για την ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και για την κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω της τραγικής κατάστασης των δρόμων εξαιτίας των κακοτεχνιών και των μισοτελειωμένων έργων!

Μετά από ένα χρόνο ξεμπλοκάρει το έργο της ανάπλασης των Πατελών, με το νέο εργολάβο να πιάνει δουλειά επί της οδού Γερωνυμάκη και στο ύψος της γέφυρας.

Το συγκεκριμένο τμήμα είναι συνολικού μήκους 1.150 μέτρων και θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 100 ημερών, προκειμένου στη συνέχεια ο εργολάβος να πιάσει δουλειά στο δεύτερο τμήμα από το ύψος του Αφέντη Χριστού μέχρι τη Χρυσοπηγή, μήκους 400 μέτρων.

Οι εξελίξεις προκαλούν ανακούφιση στους πολίτες, καθώς το έργο είχε βαλτώσει και κινδύνευε με απένταξη και αφού είχαν προηγηθεί εικόνες αγανάκτησης με τα μισοτελειωμένα έργα από τον προηγούμενο εργολάβο.

Το έργο της ανάπλασης περιλαμβάνει νέο ασφαλτοτάπητα, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, πεζοδρόμια, φωτισμό και δεντροφύτευση.

Ο εργολάβος καλείται τώρα να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς τα έργα, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους τον Οκτώβριο του 2015.

«Έχουμε επανέναρξη»

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου και αρμόδιος στα τεχνικά έργα κ. Χάρης Μαμουλάκης, «πρόκειται για ένα έργο πολύ σημαντικό για τους κατοίκους του δεύτερου διαμερίσματος της πόλης.

Δηλαδή για την περιοχή του Πόρου, του Κατσαμπά, των Πατελών και της Χρυσοπηγής. Μια περιοχή που τόσο ανάγκη έχει από έργα αναπτυξιακά. Έχουμε λοιπόν πραγματικά, μετά από ένα χρόνο κωλυσιεργιών, μετά από ένα χρόνο πραγματικά που το έργο είχε βαλτώσει και ήταν προ των πυλών της απεντάξεως, την επανέναρξη της ανάπλασης δύο μεγάλων αρτηριών της πόλης.

Της Μπαντουβά, γνωστή και ως Ολύμπου, και της Γερωνυμάκη. Μάλιστα, ο ανάδοχος του έργου, που ουσιαστικά υποκατέστησε τον προηγούμενο εργολήπτη, ξεκίνησε τις εργασίες αμέσως με εφαλτήριο τη συμβολή της οδού Γερωνυμάκη και Εθνικής Αντιστάσεως».

Ο κ. Μαμουλάκης ενημερώνει και τους δημότες ότι το βορεινό τμήμα της Γερωνυμάκη θα πρέπει να κλείσει για τις ανάγκες του έργου. «Είναι ένα σημαντικό έργο, σταθμός για την περιοχή, που είναι πολύπαθη, με πολλά προβλήματα. Και νομίζω πως ο αισθητικός εξοπλισμός, όπου καλώς η μελέτη έχει δώσει βάρος, θα δώσει μια νότα και ένα αισθητικό αποτέλεσμα αρκετά καλό».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιδημάρχου, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε περίπου ένα επτάμηνο. «Καταληκτική ημερομηνία για μας», ανέφερε ο κ. Χ. Μαμουλάκης, «είναι Οκτώβριος του 2015, διότι θα πρέπει το σύνολο της απορροφητικότητας να έχει ολοκληρωθεί για να μην έχουμε προβλήματα με το ΠΕΠ Κρήτης, με τη Διαχειριστική Αρχή.

Το έργο "τρέχει" και εδώ οφείλω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διαχειριστική Αρχή, διότι με πολύ καλές και ευέλικτες κινήσεις κατάφερε, σε συνεργασία πάντα με το Δήμο Ηρακλείου, να φέρει εις πέρας ένα έργο που σχεδόν το είχαν χαμένο όλοι. Και κινδύνευε πάρα πολύ σοβαρά. Και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για επανέναρξη εργασιών».

Γιατί "πάγωσε" το έργο;

Στις αρχές Ιουλίου 2013, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης υπέγραψε σύμβαση για την ανάπλαση των Πατελών, των κεντρικών δρόμων Μπαντουβά και Γερωνυμάκη.

Η σύμβαση ήταν ύψους 1.400.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 30 Απριλίου 2014, κάτοικοι προχωρούν στο συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Στο πρώτο κομμάτι του έργου στην οδό Μπαντουβά (πρώην Ολύμπου) μέχρι Χρυσοπηγή, συνολικού μήκους 1.200 μέτρων, είχαν ολοκληρωθεί τα 400 μέτρα, δηλαδή από το ύψος του Στρατολογικού Γραφείου μέχρι το ύψος της εκκλησίας του Αφέντη Χριστού.

Από εκείνο το σημείο σταματούν οι εργασίες και με την αγανάκτηση των πολιτών να χτυπά "κόκκινο", μέχρι σήμερα, που έχουμε την επανέναρξη των εργασιών, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για μια εξαιρετική είδηση, που τους κάνει επιτέλους να ανακουφίζονται.

Γ. ΜΑΚΑΚΗ

Σχόλια