default-image

Τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού για το σκελετό της Αμφίπολης

Πολιτισμός
Τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού για το σκελετό της Αμφίπολης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή τα όσα λέγονται σχετικά με το σε ποιον ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, το υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε ανακοίνωση με την οποία μεταξύ άλλων ενημερώνει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού που βρέθηκε θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών.

Μέσω της ανακοίνωσής του το υπουργείο διαψεύδει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη και ήθελαν το σκελετό που βρέθηκε στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης να ανήκει σε γυναίκα, 54 ετών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Επειδή, χθες και σήμερα (Πέμπτη και Παρασκευή), διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες "πληροφορίες" και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής:

Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

Τα αποτελέσματα - όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα - της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών».

Τύμβος Αμφίπολης: Πρώτο θέμα επικαιρότητας για το 2014 στη λίστα του NBC

Εντωμεταξύ, στη λίστα με τα δέκα κορυφαία ζητήματα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα το 2014, σε σχέση με το χώρο των επιστημών, το NBC τοποθετεί στην πρώτη θέση τις σπουδαίες ανακαλύψεις στον τύμβο της Αμφίπολης. «Ποιος είναι θαμμένος σε ένα τάφο 2.300 ετών στην Ελλάδα;». αναρωτιέται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν έως τότε άγνωστο τάφο στη βόρεια Ελλάδα, τον οποίο χρονολόγησαν στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δηλαδή περίπου το 300 π.Χ. Έως σήμερα έχουν έρθει στο φως υπέροχα μωσαϊκά, γυναικεία αγάλματα και οι Σφίγγες, αλλά και ένας σκελετός. Αλλά ποιος είναι θαμμένος εκεί; Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μέσα στο 2015», σημειώνει σχετικά το δίκτυο.

Για την ιστορία, τη λίστα του NBC συμπληρώνουν θέματα όπως η ηλεκτρική ενέργεια από σύντηξη και το ερώτημα σε πόσο καιρό μπορεί αυτή να επιτευχθεί, ο ιός του Έμπολα και πώς μπορεί να εξαλειφθεί, η εξέλιξη των πουλιών βάσει της μελέτης του DNA, οι κλιματικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ αλλά και οι φόβοι για το κλίμα που μπορεί να έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα, το "αλφάβητο" του DNA που συμπληρώθηκε με νέα "γράμματα" (το "X" και το "Y"), τα μυστικά των πρώτων Αμερικανών ιθαγενών, οι αποκαλύψεις της γενετικής για τον Νεάντερνταλ, αλλά και η μελέτη των απολιθωμάτων του Σπινόσαυρου που έδειξε ότι επρόκειτο για δεινόσαυρο που έμοιαζε με παράξενη... πάπια, γιατί μπορούσε να περπατήσει και να κολυμπήσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News