Πολιτισμός

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι bogaz musique στο Ηράκλειο

Bogaz… σημαίνει πορθμός, πέρασμα, ρεύμα αέρα που φυσά σε ένα πέρασμα… Ακριβώς όπως η φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Μια φωνή που περνά με χαρακτηριστική άνεση, σαν αεράκι που φυσά, από τα ηχοχρώματα και τη συγκίνηση της Ανατολής στην ένταση και το πάθος της Δύσης…

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου μας συστήνεται εκ νέου αυτό το χειμώνα: Είναι πλέον η Τσαλιγοπούλου και οι bogaz musique που έρχονται το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στο "Νυν και Αεί", στο Ηράκλειο.

Μια νέα μπάντα που απαρτίζεται από εξαιρετικούς μουσικούς, συνιστώντας μαζί με εκείνη μία δημιουργική μουσική ομάδα, που εξελίσσεται, πειραματίζεται, "πειράζει", ενώνει το καινούργιο με το παλιό, την Ανατολή με τη Δύση, και διαμορφώνει ένα σύγχρονο, ελκυστικό, ηχητικό τοπίο.

Άλλωστε η Ελένη Τσαλιγοπούλου, πέρα από τις συναρπαστικές της ερμηνείες, έχει φανερώσει τα τελευταία χρόνια και μία ακόμη πλευρά του ταλέντου της, καθώς συνθέτει μουσικές, μεταφράζοντας σε ήχο τις επιρροές και τις μνήμες της από όλα τα ακούσματα που αγαπά και έχουν διαμορφώσει τη μουσική της προσωπικότητα.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της μείξης, το νέο της τραγούδι με τίτλο "Τράβα ρε μάγκα", τραγούδι-προπομπός του επερχόμενου άλμπουμ της. Ένα τραγούδι που αντλεί από το αγαπημένο ρεμπέτικο του Κώστα Σκαρβέλη, για να ανοιχτεί σε εντελώς νέους δρόμους με τους στίχους του Κώστα Λειβαδά και με καινούργια, "πειρακτική" ενορχηστρωτική διάθεση.

Αυτό το χειμώνα η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι bogaz musique παρουσιάζουν σε ολόκληρη την Ελλάδα τη νέα τους συναυλιακή πρόταση, ενώνοντας με τρόπο απρόσμενο και γοητευτικό όλες τους τις μεγάλες μουσικές αγάπες. Με φρέσκο, σαρωτικό ήχο, που καλύπτει μοναδικά την απόσταση από την παράδοση έως τον ηλεκτρισμό και την pop διάσταση  των σύγχρονων μεγάλων επιτυχιών της Ελένης.

Η ερμηνεία της, ο τρόπος που επικοινωνεί με το κοινό στα live της, η νέα ηχητική προσέγγιση, η επιλογή των τραγουδιών και οι εκπλήξεις στη σύνδεση της μουσικής με την ποίηση, υπόσχονται μια απολαυστική συναυλία το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, το βράδυ, στο "Νυν και Αεί".

Οι bogaz musique είναι οι Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρες, μαντολίνο, λούπες), Βαγγέλης Καλαμάρας (τύμπανα), Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρες), Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι, βιολί), Χάρης Κελλάρης (κοντραμπάσο) και Αργύρης Διαμαντής (κρουστά).

Σχόλια