Πολιτισμός

Ανοιχτή στο κοινό η υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη

Ανταποκρινόμενη στο εορταστικό κλίμα των ημερών μας, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου τη λειτουργία της πρώτης ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό, στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Πρόκειται για μια υπαίθρια βιβλιοθήκη που είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, και η οποία στοχεύει στην ανταλλαγή βιβλίων και ιδεών, αλλά και στην κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε. Μιας βιβλιοθήκης χωρίς μητρώο χρηστών, χωρίς χρηματικό αντίτιμο και ωράριο.

Ο κάθε περαστικός επισκέπτης μπορεί να αποτελέσει το χρήστη της δημόσιας αυτής ανταλλακτικής βιβλιοθήκης. Βιβλία που πλέον δε χρειάζεται μπορεί να τα προσφέρει στη συλλογή της και να τα ανταλλάξει με άλλα.

Αυτοκόλλητα στα οποία αναγράφεται ο λογότυπος ''αντάλλαξέ με'' πρέπει να τοποθετούνται στη ράχη του βιβλίου για να διασφαλιστεί η μη μεταπώλησή του, καθώς και να αναγνωρίζεται ότι το βιβλίο αποτελεί προϊόν προσφοράς από έναν σε κάποιον άλλο. Αυτά τα αυτοκόλλητα βρίσκονται στα ράφια της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης.

Φυσικά, το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή: παίρνεις ένα βιβλίο, αφήνεις ένα άλλο.

Σχόλια