Πολιτισμός

Σεμινάρια κρητικού χορού από τον Γιάννη Μεγαλακάκη

Τα Σεμινάρια Κρητικών Χορών πραγματοποιούνται από τον Γιάννη Μεγαλακάκη κάθε μήνα στην Σχολή Χορού El Greco. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε μήνα για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μία σωστή και υψηλού επιπέδου διδασκαλία. Η μεθοδολογία στη διδασκαλία έχει στόχο την ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας της παράδοσης σε πολλές πτυχές της. Στόχος η δημιουργία καταρτισμένων και εμπνευσμένων χοροδιδασκάλων οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν στις χώρες διαμονής τους.

Εδώ και είκοσι χρόνια ο Γιάννης Μεγαλακάκης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να ανεβάσει το επίπεδο στην κρητική χορευτική έκφραση.

Επιθυμία του είναι να καθιερώσει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού μόνιμες συνεργασίες με αξιόπιστους Πολιτιστικούς Φορείς όπως τον δικό μας για να διδάξει με σωστές προϋποθέσεις την τέχνη και την ιστορία των κρητικών χορών προς όφελος πολλών ανθρώπων οι οποίοι αγαπάνε την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.

Σε αυτό τον κύκλο διδασκαλίας, ο ενδιαφερόμενος θα διδαχτεί χορούς από ολόκληρη την Κρήτη, αυτοσχεδιασμούς-φιγούρες, θα γνωρίσει την κρητική παραδοσιακή μουσική, τους καλλιτέχνες, την μαντινάδα, τα μουσικά όργανα και το σημαντικότερο θα μάθει να εκφράζει την ψυχή του μέσα από τον κρητικό χορό.

Όραμά του είναι να διαδώσει και να προβάλλει την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πρόταση του απευθύνεται σε πολιτιστικούς φορείς - συλλόγους -σχολές χορού - χορευτικές ομάδες που επιθυμούν τα μέλη τους να εντρυφήσουν στην τέχνη και ιστορία του κρητικού χορού.

Τα σεμινάρια κρητικών χορών πραγματοποιούνται κάθε μήνα για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία σωστή και υψηλού επιπέδου διδασκαλία.

Η μεθοδολογία στη διδασκαλία έχει στόχο την ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας της παράδοσης σε πολλές πτυχές της. Στον χορό πρώτα από όλα, τη φιλοσοφία του κρητικού χορού, τη μουσική, το στίχο, τους καλλιτέχνες, την ιστορία και πολλά άλλα.

Διδάσκονται πάνω από 20 χοροί που καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη, πολλές παραλλαγές των χορών, πολλές φιγούρες και αυτοσχεδιασμούς και τον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών.

Στο μαθητή δίνεται μία κατεύθυνση η οποία θα τον βοηθήσει να κατανοήσει την ουσία της έκφρασης του κρητικού χορού και της μουσικής και ανάλογα το ταλέντο και την προσωπική του προσπάθεια θα εξελιχθεί.

Ο χορευτής θα διδαχθεί χορούς οι οποίοι έχουν προκύψει μετά από επιτόπια καταγραφή και έρευνα. Άρα θα έρθει σε επαφή με την αλήθεια και την ουσία που κρύβουν οι κρητικοί χοροί.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι προς εκπαίδευση μπορεί να είναι:

α. μαθητές κάθε ηλικίας - εθνικότητας - χορευτικού επιπέδου κρητικών χορών, αλλά και με γνώσεις (σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο) σε άλλα είδη χορού.

β. χοροδιδασκάλους με γνώσεις και εξειδίκευση σε οποιοδήποτε είδος χορού ή χορών (ελληνικών, ευρωπαϊκών, latin, και οποιοδήποτε άλλων). Στόχος του είναι η δημιουργία καταρτισμένων και εμπνευσμένων χοροδιδασκάλων οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν στις χώρες διαμονής τους. Τελικός σκοπός είναι η αναβάθμιση και της τέχνης του κρητικού χορού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διεύθυνση Σχολής: Ηροδότου 96, Αλικαρνασσός. Σεμινάριο Δεκεμβρίου: Κυριακή 14 Δεκεμβρίου και ώρες 12:00 έως 15:00. Πληροφορίες/Κλείσιμο θέσης για το σεμινάριο: 6946/465.377 - 6949/541.648.

Γιάννης Μεγαλακάκης

Ερευνητής - Χοροδιδάσκαλος Κρητικών Χορών

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης κατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Όραμα ζωής του ίδιου και του αδερφού του Γιώργου είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν την φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού.

Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το 1998 ιδρύει μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο, την "Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών".

Το 2002 συμμετέχει με την χορευτική του ομάδα σε μία μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα.

Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το 2006 κυκλοφορεί την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005.

Τον Νοέμβριο του 2006 ιδρύει στην Αθήνα, το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.

Το καλοκαίρι του 2006 εμπνέει τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.

Τον Ιούνιο του 2008 χορεύει στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας.Μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.

Τον Ιανουάριο του 2010 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ''Χορογράφοντας''.

Το 2011 παρουσιάζει στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».

Την τηλεοπτική περίοδο 2010 - 2011, αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς:' 'Το νησί'' η οποία είναι μεταφορά του μπεστ σέλερ της Βικτόρια Χίσλοπ.

Την άνοιξη του 2012 παρουσιάζει την παράσταση "Φτάσε όπου δεν μπορείς" στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα στην οποία επίλεκτοι χορευτές της Ομάδας των αδερφών Μεγαλακάκη σύμπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάζει μαζί με τον Ψαραντώνη και μία πολυμελή χορευτική Ομάδα μία σπάνια μουσικοχορευτική παράσταση στο θέατρο Badminton στην Αθήνα.

Τον Ιούλιο του 2013 μαζί με επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του συνεργάζεται με τον σπουδαίο Σεβιλιάνο χορευτή του flamenco Oscar De Los Reyes και παρουσιάζουν μία μοναδική χορευτική παράσταση στα Ανώγεια της Κρήτης.

Έχει πραγματοποιήσει παραπάνω από 60 σεμινάρια κρητικών χορών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής.

Πολλά άρθρα του σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Σχόλια