default-image

Μεγαλειώδες θέμα για την τέχνη η ταφή του Ιησού

Πολιτισμός
Μεγαλειώδες θέμα για την τέχνη η ταφή του Ιησού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέμα μεγαλειώδες για την τέχνη αποτελεί διαχρονικά η Αποκαθήλωση αλλά και η Ταφή του σώματος του Ιησού. Η Αποκαθήλωση έγινε δημοφιλές θέμα στη βυζαντινή τέχνη από τον 9ο αιώνα, ενώ στη Δύση από το 10ο.

Οι σημαντικότεροι ζωγράφοι αποτύπωσαν την Αποκαθήλωση του σώματος του Κυρίου από το σταυρό του μαρτυρίου Του και σήμερα τα έργα αυτά φιλοξενούνται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Η Αποκαθήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Ιωσήφ από την Αριμαθαία και του Νικόδημου, που ήταν σύμφωνα με τις διηγήσεις τον ευαγγελιστών Ιουδαίοι άρχοντες και κρυφοί μαθητές του Χριστού. Ο Ιωσήφ ζήτησε από τον Πιλάτο το σώμα του Ιησού για να το κηδέψει. Ο Πιλάτος τού έδωσε την άδεια και στη συνέχεια ο Νικόδημος μαζί με τον Ιωσήφ κατέβασαν το σώμα του Ιησού από το Σταυρό, το τύλιξαν με «σινδόνη καθαρά» και το απόθεσαν στο κενό μνημείο που διατηρούσε υπό την κατοχή του ο Ιωσήφ.

Άλλα πρόσωπα που δεν αναφέρονται στα ευαγγέλια, αλλά περιλαμβάνονται συχνά σε απεικονίσεις της Αποκαθήλωσης είναι ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, ο οποίος ορισμένες φορές εικονίζεται να στηρίζει την Παναγία, αλλά και η Μαρία η Μαγδαληνή.

El Greco

Rosso Fiorentino

Rogier Van der Weyden

Luca Giordano

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News