Πολιτισμός

Δίσκος Φαιστού: Το πρώτο δημοσιογραφικό κείμενο της αρχαιότητας

Το Δίσκο της Φαιστού, το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό εύρημα από τη μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη, που χρονολογείται πιθανώς στο 17ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα, τιμούν σε εκδήλωσή τους οι δημοσιογράφοι της Κρήτης και οργανώνουν εκδηλώσεις στο Ηράκλειο (2-24 Φεβρουαρίου) αφιερωμένες στον έντυπο κρητικό Τύπο και τον έντυπο Τύπο κρητικών σωματείων.  

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί έκθεση κρητικού Τύπου στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και με τη συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.

Η έκθεση έχει τη γενική ονομασία "Ο έντυπος Τύπος της Κρήτης από το δίσκο της Φαιστού έως και σήμερα" και αποτελεί σταθμό για την ιστορία της δημοσιογραφίας και της προσφοράς των ανθρώπων στην Κρήτη. Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, στις 2 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με εκλεκτούς ομιλητές με θέμα "Ο Τύπος και η προσφορά του στην Κρήτη" και θα υπάρξει συζήτηση, όπου θα τεθούν και προβληματισμοί που απασχολούν σήμερα την εκδοτική προσπάθεια, και τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε. Πριν τη λήξη της ημερίδας, θα γίνει προβολή ταινίας από το Αρχείο Κρήτης των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη με θέμα "Ο Τύπος της Κρήτης από την αρχαιότητα έως και σήμερα".

Ο Δίσκος της Φαιστού, που ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουνίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών αρχαιολόγων, επαγγελματιών και μη, και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αποκρυπτογράφησής του. Έχουν προταθεί πάρα πολλές ερμηνείες του κειμένου του, όπως ότι πρόκειται για προσευχή, για τη διήγηση μιας ιστορίας, για ένα γεωμετρικό θεώρημα, για ημερολόγιο κ.ά. Παρ' όλα αυτά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδεχτεί καμία από τις προτεινόμενες αποκρυπτογραφήσεις και ο δίσκος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Ποια είναι δηλαδή η φυλετική ταυτότητα και η καταγωγή τους, και ποια γλώσσα εντέλει κρύβεται πίσω από τα μυστηριώδη κρητικά ιερογλυφικά, την άγνωστη Γραμμική Γραφή Α' και την Κυπρομινωική; Κάποιοι μελετητές του Δίσκου παρατηρώντας τα σύμβολα κατέληξαν σε συμπεράσματα ότι περιγράφονται οι άθλοι του Ηρακλή αλλά παράλληλα συμβολίζεται και η εξέλιξη της φύσεως του ανθρώπου.

Μελετώντας το Δίσκο και συγκρίνοντας με μυθολογικά και άλλα γνωστά στοιχεία της ίδιας εποχής, προκύπτουν και αναφορές με το άστρο του Κυνός, γνωστό και ως Σείριο. Ο μελετητής του μινωικού πολιτισμού Λεόν Πομεράνς πιστεύει ότι ο Δίσκος δεν είναι γραμμένος σε καμιά γλώσσα αλλά είναι ένα σύστημα αλληγορικών συμβόλων, προερχόμενα ίσως και από τα ζωδιακά, και έτσι χρειαζόμαστε ερμηνεία και όχι μετάφραση. Με αυτή την άποψη τείνουν να συμφωνήσουν και αρκετοί άλλοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια