Οι ελλείψεις του βίντεο με την εικόνα του ενετοκρατούμενου Ηρακλείου

Περίεργα
Οι ελλείψεις του βίντεο με την εικόνα του ενετοκρατούμενου Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαμαρτυρία Γιγουρτάκη για τις σημαντικές ελλείψεις στο βίντεο για την Κάντια

Για τις σημαντικές ελλείψεις ως προς την πολιτιστική κληρονομιά του Ηρακλείου, που παρατηρούνται στο βίντεο για την Κάντια που εγκαταστάθηκε στα info point του Δήμου, διαμαρτύρεται ο Νίκος Γιγουρτάκης, διευθυντής του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Γιγουρτάκης επισημαίνει τα παρακάτω:

«Θα μπορούσε να είναι μια καλή προσπάθεια... χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Η απεικόνιση σε τρισδιάστατη μορφή των μνημείων και της πόλης τον 17ο αιώνα εντυπωσιακή, αλλά... Προορίζεται για τον επισκέπτη της πόλης που θέλει να μάθει για τα μνημεία της περιβόητης Κάντιας της Βενετιάς. Θα εγκατασταθεί στο info point του Δήμου Ηρακλείου...

Ειλικρινά, θα ήθελα να μοιραστώ με όλους τον αρχικό ενθουσιασμό μου τη στιγμή που αντίκρισα πρώτη φορά την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του βίντεο.

Όμως, φευ, όχι χωρίς έκπληξη, διαπίστωσα ότι λείπει παντελώς η αναφορά (ή έστω κάποια απεικόνιση) για τον ναό και το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.

Η Μονή Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών (ο αρχικός ναός ήδη από τη Β' Βυζαντινή Περίοδο στη θέση αυτή), με το σύμφυτο παρεκκλήσι της, το εκπληκτικό αρχιτεκτόνημα αναγεννησιακής τέχνης. Υπήρξε, εκτός των άλλων, η περίφημη σχολή ζωγραφικής, στην οποία πιθανολογείται ότι μαθήτευσε ο Θεοτοκόπουλος. “Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης” εδώ και χρόνια, στεγάζει τα έργα της περίφημης Κρητικής Σχολής, και όχι μόνο, και είναι κρίμα που δε θα μάθει γι’ αυτό ο επισκέπτης της πόλης μέσα στο info point του Δήμου. Τι κι αν χιλιάδες επισκέπτες από Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία προστρέχουν να επισκεφτούν το σπουδαίο αυτό μνημείο και Μουσείο...

Δε θα μάθει, όμως, και για την επόμενη εκκλησία που στεγάζει μοναδικά έργα της Κρητικής Σχολής, τον Άγιο Ματθαίο, το μοναδικό μοναστήρι που ακόμα λειτουργεί μέσα στην πόλη, ήδη από τον 12ο τουλάχιστον αιώνα.

Θέλω να ελπίζω ότι σύντομα θα διορθωθεί αυτή η σοβαρή έλλειψη...

- “Μήπως δεν έχει ολοκληρωθεί;”, με ρώτησε κάποιος. Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς ένα έργο που ξεκίνησε από το 2014, με ένα επιτελείο επιστημόνων και τεχνικών να το υποστηρίξουν, ότι δεν είχε ούτε μια στιγμή κάποιος τους εντοπίσει μία τέτοια σοβαρή έλλειψη...

Δυστυχώς, παρουσιάζει μια αποστεωμένη εικόνα της πόλης, που δεν είναι μόνο δρόμοι και κτήρια.

Λείπει γενικά η αναφορά στο ορθόδοξο στοιχείο. Και πουθενά δεν εμφανίζεται το καλλιτεχνικό κέντρο της πόλης.

Πού είναι τα 160 εργαστήρια ζωγραφικής που υπήρχαν στον Χάνδακα...

Καμία αναφορά στον Δαμασκηνό Θεοτοκόπουλο και στα πρόσωπα που διαμόρφωσαν την ώσμωση ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση εκείνη την περίοδο.

Έτσι γίνεται όταν αφαιρείς από έναν πολιτισμό την ψυχή και την ουσία του και αρκείσαι να παρουσιάζεις μονάχα το περίβλημα, τα τάχατες φανταχτερά εξωτερικά χαρακτηριστικά του. Η πόλη δεν ήταν μόνο δρόμοι, τείχη, τάγματα Φραγκισκανών και Δομινικανών. Έλεος!

Μου γράφει ο Ψιλάκης:

"Μόνο αν ήθελε κανείς να αποκόψει την πόλη απ’ όσα συνέθεσαν την ταυτότητα των κατοίκων της θα μπορούσε να επινοήσει ένα τέτοιο κατασκεύασμα. Και, κυρίως, να την αποκόψει από το θρησκευτικό φρόνημα των κατοίκων της, από το ορθόδοξο παρελθόν και το ορθόδοξο παρόν της. Παρουσιάζονται οι ναοί των καθολικών και αγνοείται - μάλλον επιμελώς - ο μνημειακός και ηθικός πλούτος των ορθοδόξων. Ποιος από τους 130 τόσους ναούς παρουσιάζεται; Πού είναι η Αγία Αικατερίνη; Πού είναι η Τριμάρτυρη; Πού είναι ο κύριος όγκος των ιερών καθιδρυμάτων που προσέδωσαν στην πόλη την ιδιαιτερότητά της; Πού είναι η αναφορά στο παγκόσμιας ακτινοβολίας καλλιτεχνικό κέντρο που ήκμασε σε τούτη την ίδια πόλη; Ούτε Δαμασκηνός, ούτε Δομήνικος, ούτε η πλειάδα των καλλιτεχνών που δημιούργησαν το θαύμα του αναγεννησιακού μας πολιτισμού”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News