"Μικρά κ' Περίεργα"

Γιατί πέφτετε από τα σύννεφα;

Δεν ξέρω αν όντως ο Καλογρίτσας (ο υιός ή ο πατήρ;) έκανε (κάποια χρονιά ή συνεχώς) φορολογική δήλωση 10.000 ευρώ, αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω προς τι η έκπληξις. Γιατί κάποιοι πέσανε από τα σύννεφα, δηλαδή; Πρέπει να ζουν σε άλλη χώρα, σε καμιά Σουηδία ή καμιά Ελβετία, όπου πληρώνουν φόρους (και) αυτοί που έχουν λεφτά. Γιατί στην Ελλάδα μας, αυτοί που έχουν λεφτά, οι κατά τεκμήριο πλουσιότεροι, ΔΕΝ πληρώνουν φόρους!

Περίπου το 90% των επιχειρηματιών, επιτηδευματιών, ελεύθερων επαγγελματιών, καταστηματαρχών, κάνουν δήλωση φόρου εισοδήματος, κάτω από 10.000 ευρώ. Ναι, δεν είναι ανέκδοτο. Ο γιατρός που έχει την πολυκατοικία απέναντι, κυκλοφορεί με 500άρα μερτσέντες, έχει ιδιωτικό ιατρείο και συνεργασία με δύο ιατρικά κέντρα, δηλώνει αυτό που πριν από 5 χρόνια ήταν αφορολόγητο. Ο δικηγόρος που κυκλοφορεί με σπορ κοβέρτιμπλ που κάνει 120.000 ευρώ και έχει σηκώσει δύο βίλες των 400 τμ. έκαστη, δηλώνει 8.500 ευρώ.

Η κυρά Σούλα με το ρουχάδικο, που πάει τρεις φορές το χρόνο Παρίσι και μια Σεϋχέλλες, που προχθές πήρε τζιπ των 80.000 και ζει σε σπίτι 350 τμ. στην καλύτερη περιοχή της πόλης, δηλώνει 6.500 ευρώ εισόδημα. Τα παραδείγματα (και τα επαγγέλματα) είναι τυχαία, τα ίδια δηλώνουν εργολάβοι, οπτικοί, μηχανικοί, κομμωτές, μεγαλομέτοχοι εταιρειών κλπ κλπ κλπ.

Το ξέρουμε όλοι. Είναι δεδομένο, ότι στην Ελλάδα έχουν φορο-ασυλία όχι μόνο οι πάμπλουτοι (οι οποίοι έχουν φοροασυλία παντού, μην κοροϊδευομαστε) αλλά και το 20% των πλουσιότερων Ελλήνων γενικότερα. Και τους φόρους τους πληρώνει το 80% των φτωχότερων και κυρίως τα γνωστά υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Σχόλια