"Μικρά κ' Περίεργα"

Η Λιβύη είναι κοντά...

Πριν από λίγες ημέρες επισημαίναμε το γεγονός ότι αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα αναγκαστεί να μετακινήσει την προσοχή και το ενδιαφέρον της για τις προσφυγικές ροές από τα ανατολικά του Αιγαίου στα νότια της Μεσογείου.

Σας ενημερώσαμε εγκαίρως ότι ακόμη και η ελληνική φρεγάτα "Σαλαμίς", που συμμετείχε στις νατοϊκές δυνάμεις για τον έλεγχο της τουρκικής ακτογραμμής, είχε πάρει εντολή για περιπολίες νότια της Κρήτης.

Πλέον οι κινήσεις του ISIS έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι σύντομα η Μεσόγειος θα γίνει μάρτυρας νέου, και ίσως ισχυρότερου, κύματος προσφυγών προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως, ο ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακρ αλ - Μπαγκντάντι έχει μετακινηθεί από την Τουρκία, όπου νοσηλευόταν, στη Λιβύη για να προετοιμάσει το έδαφος μιας πιθανής μεταφοράς του αρχηγείου των τζιχαντιστών στη Λιβύη. Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές εξηγούν ότι οι νίκες των Ρώσων και των Σύρων στην Παλμύρα ήταν το σημείο- "κλειδί", που αναγκάζει τους τζιχαντιστές να μεταφέρουν το αρχηγείο τους προς τη Λιβύη.

Ενώ συμφωνούν ότι μεσογειακή ακτή της Λιβύης είναι σημαντική για το ISIS, καθώς έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και διαθέτει φυσικά λιμάνια για να εκπληρώσουν τους στόχους μετάβασης των τζιχαντιστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μια ματιά στο χάρτη για το πού βρίσκεται η Λιβύη και πού η Κρήτη είναι αρκετή για να μας πείσει ότι, όταν το ανθρώπινο ποτάμι ξεκινήσει, δε θα έχει τέλος, και εμείς εδώ στο νησί τόπο για να τους βάλουμε.

ΧΚ

Σχόλια