"Μικρά κ' Περίεργα"

Προκλητικοί οι ξενοδόχοι, αύξησαν 9.3% τις τιμές!

Απίστευτο κι όμως αληθινό: οι ξενοδόχοι, που απολαμβάνουν αυτή τη στιγμή ΦΠΑ 6.5%, που έχουν "παγώσει" πέντε χρόνια τώρα τις συλλογικές συμβάσεις (για την ακρίβεια τις έχουν... μειώσει δραματικά!), έσπευσαν να επωφεληθούν από το θετικό για τον ελληνικό τουρισμό κλίμα, ανεβάζοντας τις τιμές και μάλιστα σχεδόν 10% σε σχέση με πέρυσι!

Τις τελευταίες βδομάδας παρακολουθούμε τους επιχειρηματίες του τουρισμού να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την επικείμενη αύξηση στον ΦΠΑ που λένε θα αποτελέσει "ταφόπλακα του τουρισμού". Οι ξενοδόχοι που προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερο τουρισμό, είχαν πάρει μία από τις ελάχιστες "εξαιρέσεις" που επέτρεπαν τα μνημόνια και απολάμβαναν (και συνεχίζουν επί του παρόντος να απολαμβάνουν) τον χαμηλότερο δυνατό συντελεστή ΦΠΑ, στο 6.5%. Και επίσης οι ξενοδόχοι που απολαμβάνουν και μιας άτυπης "ασυλίας" από τις ελεγκτικές αρχές, επιτρέποντας τους (ουσιαστικά) να παρανομούν συστηματικά σε θέματα εργασιακού δικαίου, να απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς κλπ. κλπ.

Οι τεράστιες αυξήσεις που συμωιώθηκαν φέτος στα τουριστικά καταλύματα όλων των βαθμίδων (από rooms to let μέχρι πεντάστερα ξενοδοχεία) και σε όλες τις περιοχές της χώρας, αποκαλύπτουν την τεράστια υποκρισία του κλάδου:  Τυχόν αύξηση του ΦΠΑ από τον κατώτερο συντελεστή στο ας πούμε 13%, θα προκαλέσει αυξήσεις των πακέτων κατά 3.5%. Οι ξενοδόχοι... μόνοι τους, όμως άυξησαν τις τιμές τους 9.3% από τον Απρίλιο έως το Μάιο και κατά 6.1% σε σχέση με πέρυσι!

Και όλα αυτά την ώρα που το πραγματικό κόστος για τους ξενοδόχους μειώνεται, καθώς συνεχίζεται ο αποπληθωρισμός (0.8% το Μάιο, ο αρνητικός πληθωρισμός) και τα εργασιακά κόστη παραμένουν σταθερά!

Πρόκειται για ξεκάθαρη, εξώφθαλμη και απίστευτα προκλητική περιφρόνηση της κοινωνίας, στα όρια του δουλέματος, αφού για να πολλαπλασιάσουν τα υπερκέρδη τους, οι ξενοδόχοι ...θυσιάζουν το προϊόν τους! Και ζητούν από τον φτωχοποιημένο ελληνικό λαό, τα εκατομμύρια εκείνων που δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη, να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα κέρδη τους, μέσω του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ!

Γ.Ψ.

Σχόλια