"Μικρά κ' Περίεργα"

Πρός Ρήξη;

Ο Τσίπρας μετά και τη συζήτηση στη Βουλή, μας είπε οτι παρά την απαράδεκτη πρόταση των εταίρων που απορρίπτεται, εξακολουθεί να πιστεύει οτι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

 Αφέλεια,αισιοδοξία ή μήπως η διαφωνία ήταν προσχηματική όπως ψιθιρίζουν ορισμένοι; Στο όλο σκηνικό υπάρχει και μία άλλη εξήγηση παρότι όλοι λένε πως δεν συγκεντρώνει πιθανότητες.

Συνδέοντας τα κομμάτια του παζλ των τελευταίων εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με τους «εταίρους» και αφού παρακολούθησα και τη συνεδρίαση της βουλής, θα τολμήσω να κάνω μία  αιρετική πρόβλεψη. Οι πιθανότητες να πέσω μέσα είναι λίγες, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με πολιτική, αλλά μου αρέσουν οι γρίφοι.

Νομίζω πως τελικά ενδέχεται  πάμε σε στάση πληρωμών και ρήξη, αλλά απροετοίμαστοι ως κοινωνία, περισσότερο ως γιούργια.

Είναι πολλοί οι λόγοι που με οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα και εξηγούμαι:

- Χρήματα, για να συνεχίσει η Ελλάδα να αποπληρώνει τις δόσεις στους τοκογλύφους, πλέον δεν υπάρχουν. Η συγχώνευση και μεταφορά των δόσεων στο τέλος του μήνα δείχνει ακριβώς αυτό. Εκτός αν νομίζει κάποιος πως θα βρεθούν μαζεμένα 1,5 δισ. στο τέλος Ιουνίου.

- Η πρόταση των «εταίρων» μας ήταν αστεία και δεν στόχευε στη συμφωνία. Αποκλείεται οι «θεσμοί» να πίστευαν πως η συγκυβέρνηση θα την αποδεχόταν, οπότε καταλήγω στο συμπέρασμα πως επιδιώκουν και οι ίδιοι τη ρήξη.

- Η δημοσίευση της 47σέλιδης πρότασης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους δεσμεύει, ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει δεκτή από τους «θεσμούς». Επίσης, εάν είχε σκοπό η συγκυβέρνηση να υποχωρήσει σε κάποια από αυτά που αναγράφονται σε αυτές τις σελίδες, θα απέφευγε τη δημοσίευσή της.

- Νομίζω πως η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής είχε σκοπό να προετοιμάσει τη ρήξη. Δεν είναι τυχαίο πως, ο Τσίπρας, στην τριτολογία του, αναφερόμενος στη πρόταση των «θεσμών» και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά:

«Μπορώ να συμπεράνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης αυτής ως βάση συζήτησης».

Με άλλα λόγια, λέει πως η ρήξη δε θα επέλθει με ευθύνη δική του και του κόμματος του, αλλά με ευθύνη των Ευρωπαίων, καθώς ούτε η αντιπολίτευση δε θα αποδεχόταν μία τέτοια συμφωνία.

Οι θεωρίες που λένε, πως έχει υπάρξει συμφωνία και όλο αυτό είναι ένα θέατρο αποπροσανατολισμού, για να ψηφιστεί το νέο «μνημόνιο», σκοντάφτουν.

Αποκλείεται η Μέρκελ και λοιποί συγγενείς, να έχουν αποδεχτεί αυτά που περιλαμβάνει η 47σέλιδη πρόταση, μαζί με αναδιάρθρωση του χρέους. Τέτοιο διασυρμό δεν θα τον αποδεχόντουσαν ποτέ.

Όχι γιατί η πρόταση είναι ριζοσπαστική ή επαναστατική. Κάθε άλλο. Αλλά ακόμα και αυτή η πρόταση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τη γερμανική κυβέρνηση.

Γ.Σ.

Σχόλια