"Μικρά κ' Περίεργα"

Τα προνόμια των βουλευτών θα μετριαστούν;

Είναι γνωστό και προκλητικό: Παρά την κρίση, τα προνόμιά των βουλευτών έμειναν ανέγγιχτα. Εκτός από κάποιες... μειώσεις που έγιναν στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν στις συνεδρίες, οι οποίες μοιάζουν μηδαμινές μπροστά στην αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών. Υπολογίζεται ότι κάθε βουλευτής στοιχίζει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 20.000 ευρώ. Άραγε η νέα κυβέρνηση, μόλις ηρεμήσει λίγο από τα πολύ επείγοντα, μήπως να δει κάποια και από τα ακόλουθα "ασήμαντα";

* Βουλευτικό επίδομα οργάνωσης γραφείου. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου εκλέγονται, οι βουλευτές λαμβάνουν από 738,88 έως 935,88 ευρώ για την οργάνωση του γραφείου τους.

* Βουλευτική ατέλεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Οι βουλευτές δικαιούνται δωρεάν συσκευή κινητού και η Βουλή καλύπτει λογαριασμούς έως και 200 ευρώ. Αν υπερβούν το όριο, καταβάλλουν οι ίδιοι τη διαφορά.

* Οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ) για κάθε βουλευτή.

* Αυτοκίνητο που το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ. Οι βουλευτές του λεκανοπεδίου Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κυβικά και 1.200 ευρώ μίσθωμα.

* Βουλευτική δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας ή ρευστό, κατά μέσο 1.000 ευρώ, σε όσους επιθυμούν να μείνουν σε διαμέρισμα.

* Βουλευτική ταχυδρομική ατέλεια, ένα προνόμιο που υπολογίζεται σε 909,31 ευρώ.

* Πενήντα δύο δωρεάν βουλευτικά αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

* Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις (!) υπαλλήλους. Οι δύο είναι μετακλητοί και πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους και οι άλλοι δύο οι επιστημονικοί συνεργάτες από τη Βουλή.

* Όλοι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν άτοκο δάνειο από τη Βουλή σε 48 μηνιαίες δόσεις μέσω παρακράτησης του ποσού που τους αναλογεί από το μισθό τους.

Η λίστα των προνομίων συνεχίζεται, αλλά πραγματικά, δε χωράνε άλλα...

ΕΣΤ

Σχόλια