Παραπολιτικά

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Διόλου τυχαία η “διαρροή” από τα “γαλάζια” στέκια του Ηρακλείου...

Κι όμως οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να είναι η κρίσιμη καμπή για το πολιτικό σύστημα

Μετά τη θριαμβευτική πορεία της Ν.Δ. στις κάλπες της 21ης Μαΐου, τα πάντα αλλάζουν και αυτοδιοικητικά. Ακόμη και στην Κρήτη, που “βάφτηκε” γαλάζια, το «οι μεγάλοι δήμοι δεν εκλέγουν νεοδημοκράτη δήμαρχο ή και περιφερειάρχη» μάλλον θα πρέπει να διαβαστεί εξαιρετικά προσεκτικά, αφού ως δεδομένο πλέον πολιτικά δεν υφίσταται. Όμως και για την κεντρική πολιτική σκηνή οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Οκτώβριο ίσως αποδειχτούν σημείο κομβικής σημασίας, κυριολεκτικά “κλειδί” για μακροπρόθεσμη ηγεμονία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ορίζοντα 8ετίας πλέον. Αναμφίβολα, ήδη η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, καθίσταται απολύτως κυρίαρχη και ηγεμονεύουσα πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δύσκολα μπορούν να απειλήσουν, ενόψει της νέας τετραετίας. Όμως, καθοριστικό ρόλο για τους συσχετισμούς δυνάμεων και την προοπτική των κομμάτων αναμένεται να παίξουν σφόδρα πλέον και τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο.

Με “μπλε”... τέλειωσε

Εάν ο χάρτης βαφτεί και πάλι μπλε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστεί αναμφίβολο φαβορί και για νέα θητεία, τρίτη κατά σειρά, με την αντιπολίτευση να μην αποκτά κυβερνητική προοπτική, τουλάχιστον με την έννοια του φαβορί. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης σε μια τέτοια περίπτωση θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή της αντιπολίτευσης, ενόψει των ευρωεκλογών του 2024, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τα κόμματα στο σύνολό τους. Γι’ αυτό, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου για την ελληνική οικονομία, είναι σαφές πως έως τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024 ο Μητσοτάκης θα αποφύγει να επιβάλει δυσάρεστα μέτρα, ελπίζοντας πως, αποδυναμώνοντας και θέτοντας σε νέα κρίση την αντιπολίτευση, θα τα περάσει αμέσως μετά με λιγότερες αντιδράσεις. Η αντιμετώπιση της ηγεμονίας Μητσοτάκη μπορεί να αμφισβητηθεί στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μόνο με συμπόρευση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Οι μετεκλογικές σφοδρές αντιπαραθέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η στρατηγική “σκαντζόχοιρου” του ΚΚΕ ακόμη και στα Αυτοδιοικητικά σαφώς δε δημιουργούν κλίμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο καθώς οι προσωπικότητες του χώρου αυτού που μπορούν να διεκδικήσουν νικηφόρα μεγάλους δήμους και περιφέρειες είναι λιγοστές, ενώ και η Νέα Δημοκρατία με τον “αέρα” της 21ης Μαΐου θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο ευνοϊκό για αυτήν κλίμα και σε επίπεδο προσώπων.

“Διαρροή”… με στόχο

Διόλου τυχαία η “διαρροή” χθες από τα “γαλάζια” στέκια του Ηρακλείου για τον γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλη Καραμαλάκη. Διόλου τυχαία και η αναφορά σε σοβαρή υποψηφιότητα με κοινωνικά χαρακτηριστικά και με πρόσημο Ν.Δ. για την Περιφέρεια Κρήτης. Για να δούμε, μπορεί να συνέλθει η αντιπολίτευση μέσα στον ελάχιστο χρόνο που θα απομένει από την ημέρα που θα συγκροτηθεί κυβέρνηση έως τις εκλογές του Οκτωβρίου; Δύσκολο μεν, αλλά ειδικά στην Κρήτη εφικτό ακόμη, αλλά “οι καιροί ου μενετοί”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια