Είναι εποχή για τέτοιες δαπάνες στην Υγεία;

Παραπολιτικά
Είναι εποχή για τέτοιες δαπάνες στην Υγεία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήθελα και να ήξερα, κοτζάμ κτήριο- «μαμούθ» στον Εσταυρωμένο για τις ανάγκες της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, τι είναι αυτό που έσπρωξε τον νέο διοικητή της να προχωρήσει σε ενοικίαση και ακινήτου πλησίον του κεντρικού κτηρίου της 7ης Υ.ΠΕ. για νέα (!!!) γραφεία; Δεν επαρκούν τα υφιστάμενα, ή μπήκαμε σε προεκλογική τροχιά και έρχεται τέτοιο βόλεμα “ημετέρων” που δεν είναι αρκετά τα γραφεία για να τους βολέψουν; Έχω την εντύπωση πως το τελευταίο που είχε ανάγκη αυτή την ώρα ο χώρος της Υγείας στην Κρήτη ήταν και νέα γραφεία σε ενοικιαζόμενο κτήριο για τις ανάγκες της 7ης Υ.ΠΕ., έναν όροφο 200 τετραγωνικών με μηνιαίο μίσθωμα καθαρό 1.700 ευρώ και για μια δεκαετία. Την ίδια ώρα, για παράδειγμα, έχουμε στον “αέρα” το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, αφού λήγει τον Δεκέμβριο η σύμβαση τής μιας και μοναδικής παιδοψυχιάτρου. Το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου καλύπτει και τις ανάγκες του Λασιθίου.

Πυρά για τον υπουργό με υπερεξουσίες

Πυρά κατά της κυβέρνησης, για τον «επιτελικό» υπουργό Οικονομικών και τις υπερεξουσίες που του δίνονται, από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ηγουμενίδη: «Παρά το ότι το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα στην Ολομέλεια η κυβέρνηση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από μια σειρά εργαζομένων, με πλέον χαρακτηριστικό το χειρόφρενο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εξακολουθεί να παραμένει αμετανόητα νεοφιλελεύθερη.

Μεταξύ πολλών άλλων, με το παρόν νομοσχέδιο ο «επιτελικός» υπουργός Οικονομικών θα μπορεί «με απόφασή του» και «ελευθέρως» - όπως χαρακτηριστικά γράφει το άρθρο 25 του νομοσχεδίου - να εκποιεί κινητές αξίες που έχουν περιέλθει στο Δημόσιο, και συγκεκριμένα μετοχές μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και παρακάμπτοντας όλες τις υπηρεσίες και μονάδες του υπουργείου, των οποίων ο ρόλος απλώς περισσεύει.

Επιπλέον, με ένα πλήθος διατάξεων αδιαφάνειας σε προσλήψεις, σε συμβάσεις με κυρίαρχες τις απευθείας αναθέσεις, σε θέματα εσωτερικού ελέγχου και προμηθειών, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί συνολικά την απαξίωση και απομείωση του δημόσιου ελέγχου σε όποια δραστηριότητα του Δημοσίου. Επιχειρεί να καταστήσει - παλιά μου τέχνη κόσκινο - το Δημόσιο ως λάφυρο για να υπηρετήσει την οικονομική ελίτ, με την οποία βρίσκεται χέρι-χέρι. Όμως, η κοινωνία έχει φτάσει πλέον στα όριά της και η ανοχή σε αυτές τις πρακτικές δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτή».

Κεριά και λυχναράκια για τον χειμώνα

Όταν το φημισμένο Μουσείο του Λούβρου και το Ανάκτορο των Βερσαλλιών στη Γαλλία ανακοινώνουν ότι θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα ως ένα συμβολικό μέτρο για να υπενθυμίζουν στο κοινό την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημαίνει ότι μάλλον δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολίες ότι θα ζήσουμε... ρομαντικές στιγμές με κεριά τον χειμώνα που έρχεται. Και αρκετά δύσκολες μέρες και νύχτες λόγω θέρμανσης. Και έπεται συνέχεια...

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος του Παρισιού, η πόλη θα ξεκινήσει να σβήνει τα φώτα που κοσμούν μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, τα οποία διαχειρίζεται, ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο, βυθίζοντας τον Πύργο του Άιφελ και άλλα μνημεία στο σκοτάδι, για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κόστη ηλεκτροδότησης. Η υπουργός Πολιτισμού προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα απευθύνοντας έκκληση προς τα γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα να υιοθετήσουν μέτρα που εξοικονομούν ενέργεια, όπως εκείνα που έλαβε το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, το οποίο «μείωσε την κατανάλωσή του στην ενέργεια κατά ένα τρίτο, απλά αλλάζοντας λαμπτήρες και τοποθετώντας λαμπτήρες LED».

Η ίδια είπε ότι γίνονται συζητήσεις με κινηματογραφικές αίθουσες για την αντικατάσταση των προβολέων τους με προβολείς λέιζερ. Και φανταστείτε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Τα μέτρα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υιοθετηθούν και από άλλες χώρες, ενώ το σκηνικό μας θυμίζει τα όσα έγιναν ήδη από την αρχή της άνοιξης με την άλλη κρίση, εκείνη που προκάλεσε η πρωτοφανής εδώ και 500 χρόνια ξηρασία στη Γηραιά Ήπειρο και κατά την οποία έκλεισαν σιντριβάνια, κρήνες και υπήρξαν απαγορεύσεις για σπατάλη νερού... Κρίση στην κρίση μετά από δύο τουλάχιστον προγενέστερες κρίσεις, την οικονομική και την πανδημική. Και ο κύκλος δεν έχει ακόμα κλείσει. Αυτό που λένε... Και μη χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση βασική προτεραιότητα όλων μας θα είναι τον χειμώνα να μη μένει ούτε λάμπα ανοικτή όταν κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτη ανάγκη...

Το «αυτογκόλ» της κυβέρνησης

Ως «αυτογκόλ» για την κυβέρνηση χαρακτήρισε την υπόθεση των υποκλοπών ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο βουλευτής των “γαλάζιων” ανέφερε ότι θεωρεί «ως αυτογκόλ το επίκαιρο θέμα, παρά τις υπερβολές και τις ακρότητες τις οποίες ακούω από την αντιπολίτευση, σχετικά με τις υποκλοπές. Ήταν ένα λάθος, πρέπει να το παραδεχτούμε». Ο κ. Κακλαμάνης συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «μέσα απ’ αυτή όλη την αναμπουμπούλα δίνεται η ευκαιρία να καθίσουμε όλοι και να φτιάξουμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ».

Η αλήθεια είναι ότι μας είναι δύσκολο να μη σχολιάσουμε το πώς επιλέγει να χαρακτηρίσει τη σοβαρότατη αυτή υπόθεση ο αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο τρόπος αυτός είναι ενδεικτικός τού πώς σκέφτονται και λειτουργούν στην πλειονότητά τους οι Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι, ακόμη και στις πλέον σοβαρές υποθέσεις, με τρανταχτές ενδείξεις ευθύνης για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, βρίσκουν την ευκαιρία να εκστομίσουν μεγάλα λόγια για βελτιώσεις, αλλαγές και... εκσυγχρονισμούς.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, κύριε Κακλαμάνη, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε απλά για “λάθος”, ή για “αυτογκόλ”. Επίσης, η αλήθεια είναι ότι δε γίνεται κάθε φορά να χρειάζεται να βιώσουμε μια “αναμπουμπούλα”, προκειμένου να πράττουν οι αρμόδιοι τα δέοντα: Το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο (sic) για την ΕΥΠ θα μπορούσε πολύ εύκολα να θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο ήταν ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της τελευταίας η μετατροπή του καθεστώτος λειτουργίας της υπηρεσίας προς μια καταφανέστατα μη εκσυγχρονιστική κατεύθυνση, ήδη από το ξεκίνημα της θητείας της...

«Καμπανάκια» από παντού για τον χειμώνα

Στα «ψιλά» πέρασε η προειδοποίηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κατά την έναρξη των εργασιών της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έρχεται «χειμώνας κοινωνικής δυσαρέσκειας» λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων που πλήττουν την ανθρωπότητα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, είδηση που «θάφτηκε» σε μονόστηλα ή σε ένα γρήγορο πέρασμα μέσα στα “φουρτουνιασμένα νερά” της επικαιρότητας. Όμως είναι μια δήλωση που έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος, κυρίως γιατί αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που βρίσκεται προ των πυλών. Η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, μετά από τη βαριά οικονομική και την πανδημική, δεν είναι παίξε-γέλασε. Πόσω μάλλον όταν έρχεται όχι μόνο ως επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και ως πρόλογος των συνεπειών της χειρότερης ξηρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εδώ και 500 χρόνια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αγροτική παραγωγή. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι καθοριστικός για τη “νέα τάξη πραγμάτων”, όρος που τον είχαμε συναντήσει υπό άλλες συνθήκες και με άλλο περιεχόμενο. Και απλά προς επίρρωση θυμηθείτε την προειδοποίηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα τέλη Αυγούστου, με την οποία χτυπούσε το “καμπανάκι” στους Γάλλους για «το τέλος της αφθονίας», «των βεβαιοτήτων» και «της ανεμελιάς».

Σταθερό αίτημα

Ο διευθύνων σύμβουλος της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair, Έντι Γουίλσον, κατά την επίσκεψή του στα Χανιά, όπου μάλιστα συμμετείχε σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς, δημάρχους και τουριστικούς παράγοντες, δεν είπε επί της ουσίας κάτι καινούργιο. Διατύπωσε ένα αίτημα που η εταιρεία έχει διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν, ενδεχομένως με μικρές παραλλαγές.

Ο κ. Γουίλσον ζήτησε ουσιαστικά από τους τοπικούς φορείς να πιέσουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να καταργηθεί τους χειμερινούς μήνες το τέλος ανάπτυξης αεροδρομίων που ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά επιβάτη. Είναι το γνωστό ως “σπατόσημο”.

Σταθερή και η απόρριψη

Μάλιστα το μεγαλοστέλεχος της αεροπορικής εταιρείας δεσμεύτηκε πως, αν αυτό συμβεί, θα υπάρξει διεύρυνση του πτητικού προγράμματος της Ryanair από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο για τα επόμενα τρία χρόνια. Όλα αυτά με σκοπό να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν στα Χανιά.

Η αλήθεια είναι πως ουδείς βλέπει αρνητικά μια τέτοια προοπτική και όλοι συμφωνούν πως η συνέχιση των πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού τούς “νεκρούς” μήνες δε σχετίζεται μόνο με την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και με την τοπική κοινωνία. Πάντως, αυτό το οποίο επίσης θα πρέπει να αναγνωρίζουν όλοι είναι πως το υπουργείο δύσκολα μπορεί να αποδεχτεί ένα τέτοιο αίτημα.

«Της Σαμαριάς το πέρασμα»

Ενδιαφέρουσα και χαρακτηριστική της πορείας του φαραγγιού της Σαμαριάς στον χρόνο είναι η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε χθες στο Ξυλόσκαλο Ομαλού με τίτλο “Της Σαμαριάς το πέρασμα - Το φυσικό και ανθρωπογενές κεφάλαιο του Εθνικού Δρυμού”, που περιλαμβάνει σπάνια τοπία και εικόνες από την ίδρυση του Εθνικού Δρυμού μέχρι σήμερα. Παρόντες στα εγκαίνια ήταν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς και οι βουλευτές Χανίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη και κ. Βασίλης Διγαλάκης. Ο προστατευόμενος αίγαγρος, οι κορυφές των Λευκών Ορέων, η μοναδική βιοποικιλότητα, η ζωή στο φαράγγι και η Αγία Ρουμέλη, ως τελικός προορισμός, αποτελούν “σταθμούς” αυτού του φωτογραφικού ταξιδιού, που διοργάνωσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για να τιμήσει και να προβάλει την επέτειο των 60 χρόνων ίδρυσης του Εθνικού Δρυμού.

Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός κ. Γιώργος Αμυράς είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αναστήλωση του οικισμού της Σαμαριάς που βρίσκεται εντός του δρυμού, ενώ έκανε λόγο και για τη σημασία της διάσωσης της πανίδας της περιοχής και συγκεκριμένα του κρητικού αίγαγρου και της αγριόγατας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ξεναγήθηκε ενθουσιασμένη και είχε κάθε λόγο, καθώς η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος ως γνωστόν ήταν λάτρης των Λευκών Ορέων και του φαραγγιού της Σαμαριάς - η ίδρυση του οποίου έχει την υπογραφή του.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News