Υπό νέα ηγεσία ο Ρ/Σ της Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Παραπολιτικά
Υπό νέα ηγεσία ο Ρ/Σ της Αρχιεπισκοπής Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, υπό την προεδρία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, παρέδωσε προχθές Τετάρτη 10 Αυγούστου, τους διορισμούς στον νέο διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Νικάκη, και στον υποδιευθυντή, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Νικολάου, οι οποίοι και επισήμως πλέον ανέλαβαν το επίμοχθο έργο του εκσυγχρονισμού του προγράμματος του Ραδιοφώνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Στη σεμνή αυτή τελετή, που έγινε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης αναφέρθηκε στην ιστορία και την παράδοση του Ραδιοφωνικού Σταθμού και έκανε ιδιαίτερη μνεία και αναφορά στα εκκλησιαστικά εκείνα πρόσωπα που τον οραματίστηκαν και που εργάστηκαν αποφασιστικά στη δημιουργία και εύρυθμη λειτουργία του, όπως στους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Κρήτης Ευγένιο και Τιμόθεο, στον προκάτοχό του Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο, αλλά και στους Σεβασμιότατους Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο, Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο και Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο. 

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στους νεοδιορισθέντες πατέρες, εξήρε τα χαρίσματά τους, τις γνώσεις τους, τη θέληση και εργατικότητά τους, και τόνισε ότι με χρηστές ελπίδες τούς ανατίθεται το υπεύθυνο αυτό έργο της τοπικής Εκκλησίας.

Τέλος, με τη βεβαιότητα ότι θα εργαστούν με πολλή αγάπη και με όλες τους τις δυνάμεις για τη μετάδοση του λόγου του Θεού και της φωνής της Εκκλησίας, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τους ευχήθηκε να έχουν την ευλογία του Θεού και τη Χάρη της Παναγίας στη νέα τους αυτή διακονία.

Τελετή μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους

Τη μνήμη των κατοίκων του Καμαριώτη που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τιμούν ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Τοπική Κοινότητα Καμαριώτη. Η τελετή μνήμης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 10 π.μ., στο μνημείο πεσόντων στον Καμαριώτη.

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στέφανα, να μεριμνήσουν εξ ιδίων.

Παραδόθηκαν ακόμη τέσσερις παιδικές χαρές

Ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει ότι παραδόθηκαν σε χρήση 4 νέες ακόμα παιδικές χαρές και παιδότοποι στις κοινότητες Ντερέ, Μάλεμε, Παλαιών Ρουμάτων και στο Νηπιαγωγείο του Πλατανιά, με προϋπολογισμό 110.000,00 ευρώ.

Η μελέτη προέβλεπε προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων παιχνιδιού, αστικού εξοπλισμού, δαπέδων ασφαλείας και λοιπού εξοπλισμού παιδότοπων, καθώς και τις δαπάνες του συνόλου των απαραίτητων ενεργειών για την προμήθεια, μεταφορά και πλήρη εγκατάσταση, των ειδών και δαπέδων, καθώς και όλες τις απαιτούμενες εργασίες που προβλέπονταν, ώστε μετά την αποπεράτωσή τους οι διαμορφωμένοι χώροι να φιλοξενούν παιδότοπους και χώρους παιχνιδιού, κατάλληλους για χρήση από παιδιά.

Παράλληλα τηρήθηκαν οι ισχύοντες κανονισμοί ασφαλείας και όπου απαιτούνταν φέρουν πιστοποιήσεις λειτουργίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Πράσινου Ταμείου, μετά από μελέτη και πρόταση που είχε υποβάλει ο Δήμος Πλατανιά, αλλά και από ιδίους πόρους του Δήμου.

Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε «... συνεχίζουμε τον σχεδιασμό μας για δημιουργία παιδότοπων σε μεγάλο αριθμό κοινοτήτων μας, παράλληλα με αναπλάσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αναβάθμισης της καθημερινότητας των δημοτών μας, αλλά και δημιουργίας χώρων αναψυχής. Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νέες συμβάσεις για αναπλάσεις περιοχών μας...».

Με Καρχιμάκη η Ν.Ε. Λασιθίου

Η τρέχουσα επικαιρότητα με σημεία αναφοράς την υπόθεση των υποκλοπών και την έξαρση της ακρίβειας, τα γενικότερα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα, αλλά και η επικείμενη μάχη της κάλπης συνέθεσαν το “μενού” στη συνάντηση που είχαν ο γραμματέας και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. με το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και πρώην υπουργό και βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «στη συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα ανταλλάχθηκαν απόψεις γύρω από τις εξελίξεις τόσο στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, και την πορεία του κόμματος στον νομό Λασιθίου, όσο και γενικότερα σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό, αλλά και το δύσκολο πλαίσιο ακρίβειας και πληθωρισμού που διαμορφώνεται και παγιώνεται στην ελληνική κοινωνία.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του πως στην περίοδο πολλαπλών κρίσεων που ζούμε «η Δημοκρατία βάλλεται, πιθανώς ανεπανόρθωτα, τα οικονομικά των ανθρώπων φτάνουν στα όριά τους και η διεθνής θέση της χώρας τίθεται εν αμφιβόλω».

Όπως τόνισε, σε αυτή τη συνθήκη μόνο η Προοδευτική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μπορεί να δώσει λύσεις, όπως έκανε σε κάθε κρίση κατά τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.

Από την Κρήτη και αυτή τη συνάντηση μέχρι το πιο ακριτικό χωριό της Βόρειας Ελλάδας, οι φίλοι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. συζητάμε και προβληματιζόμαστε για την προετοιμασία της επόμενης μέρας», επισήμανε ο πρώην υπουργός, στον οποίο η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκλογική του περιφέρεια, ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Συγχαρητήρια για τη νέα θέση

Συγχαρητήρια για την ανάληψη της θέσης της διευθύντριας στο Μουσείο “Ν. Καζαντζάκης” απευθύνει η πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου στη Μαριλένα Μηλαθιανάκη. Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση, εύχονται «θερμά συγχαρητήρια στο μέλος του Φορέα μας κ. Μηλαθιανάκη Μαριλένα για τη νέα της θέση ως διευθύντρια στο ίδρυμα-Μουσείο “Νίκος Καζαντζάκης”. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που οι κόποι και η εργατικότητα του μέλους μας αναγνωρίστηκαν. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο».

Τα δικαιώματα των διανομέων

Για τα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων έχουν γίνει αγώνες, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη... στην αρχή. Ο νόμος Χατζηδάκη ήταν ένα τεράστιο πισωγύρισμα, καθώς επέτρεψε στις πλατφόρμες να χρησιμοποιούν τους διανομείς ως freelancers, σε αντίθεση με το μοντέλο του σταθερού εργαζόμενου με δικαιώματα και μισθό που ίσχυε ως τότε. Με αφορμή τις ενέργειες μίας από τις πλατφόρμες, η οποία μονομερώς άλλαξε σε βάρος των freelancer διανομέων της τον τρόπο επιλογής ωραρίων, και μείωση των μισθών, ο Σύλλογος Διανομέων Χανίων με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί στον κλάδο.

Για τους ομίλους

Όπως αναφέρει σχετικά, «αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως ο μόνος λόγος που νομοθετήθηκε αυτό το μοντέλο είναι το συμφέρον των μονοπωλιακών ομίλων. Απόλυτα εξαρτημένη σχέση εργασίας χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Η πρακτική της Ε.Ε. για ελαστικές σχέσεις εργασίας και για εργασία μόνο κατά τις ώρες που οι εταιρείες έχουν ανάγκη βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε αυτό το μοντέλο.

Οι “ελεύθεροι επαγγελματίες”, όπως τους ονόμασαν κυβέρνηση και εταιρείες, δεν είναι και τόσο ελεύθεροι. Και εξηγούμε: Δεν μπορούν να παρέχουν όπου θέλουν τις υπηρεσίες τους: οι εταιρείες είτε άμεσα είτε έμμεσα αναγκάζουν τους “συνεργάτες” τους να φοράνε τα δικά τους διακριτικά και να δουλεύουν μόνο γι’ αυτές όταν είναι στους δρόμους για το μεροκάματο. Έχουμε παραδείγματα που συνάδελφοι, οι οποίοι δούλευαν σε διαφορετικές ώρες στις πλατφόρμες, έχουν δει να διακόπτονται τα συμβόλαιά τους δήθεν λόγω κακής αξιολόγησης, χωρίς ποτέ να τους εξηγούν ποια είναι αυτά τα κριτήρια.

Δεν έχουν πραγματικά ελεύθερο ωράριο. Οι πλατφόρμες κατευθύνουν τους διανομείς να δουλεύουν τις ώρες που βολεύει τις ίδιες, έμμεσα όταν πληρώνουν καλύτερα σε συγκεκριμένες ώρες, είτε άμεσα με το σύστημα των slots. Με αυτόν τον τρόπο οι συνάδελφοι θα πρέπει να δηλώνουν μέρη και ώρες που θα εργαστούν, αλλιώς δε θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε αρκετές παραγγελίες ώστε να βγάλουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. 

Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες προωθούν το δουλεμπόριο, έχοντας δώσει το δικαίωμα σε εργολάβους να εκμεταλλεύονται κυρίως μετανάστες, καταπατώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα μισθωτής εργασίας.

Ως εργατικό σωματείο πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος-“έκτρωμα” Χατζηδάκη, έχουμε σταθεί ενάντια σε αυτό το μοντέλο εργασίας, το οποίο, αν επικρατήσει, θα φέρει δυσμενείς αλλαγές στον κλάδο και θα φέρει την εργασία μας κάτω από τα σημερινά επίπεδα σε οικονομικά και σε εργασιακά δικαιώματα. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα θανατηφόρα και πολύ σοβαρά εργατικά ατυχήματα».

Τι ζητούν οι διανομείς

«- Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και το freelancing και να αναγνωριστεί ως εξαρτημένη σχέση εργασίας με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

- Υπογραφή συλλογικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις για όλους τους διανομείς.

- Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News