Στο… καμίνι και η Βρετανία

Παραπολιτικά
Στο… καμίνι και η Βρετανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βρετανία ετοιμάζεται από σήμερα να γίνει... Σαχάρα. Ήδη ο υδράργυρος έχει πάρει τα πάνω του στην Αλβιόνα, που αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα γίνει τροπική. Ο καύσωνας που αναμένεται εκτιμάται ότι θα σπάσει όλα τα ρεκόρ και οι προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους πέφτουν «βροχή».

Αποχώρησε μετά από 21 χρόνια

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανακοίνωση στο Facebook έκανε γνωστή την οικειοθελή αποχώρησή της από τη θέση της διευθύντριας του Μουσείου Καζαντζάκη η Βαρβάρα Τσάκα, θέση την οποία υπηρέτησε για 21 χρόνια.

Έγραψε: «Αποχαιρετώ σήμερα το Μουσείο Καζαντζάκη, που για 20 και πλέον χρόνια έγινε το δεύτερο σπίτι μου, κι έτσι κλείνει εδώ ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου.

Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη που “ξόδεψα” τη μισή επαγγελματική μου διαδρομή σε μια σπουδαία υπόθεση και τα πιο παραγωγικά μου χρόνια στον τόσο ελκυστικό και δημιουργικό χώρο του Πολιτισμού. Και νιώθω καλά, κοιτάζοντας πίσω, γιατί (νομίζω) δεν έκανα ποτέ καμιά πράξη που να προσβάλει τη μορφή και τη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη.

Φεύγω γεμάτη, καλύτερη και σοφότερη χάρη στους ανθρώπους του Μουσείου:

- Τον αείμνηστο Γιώργο Ανεμογιάννη, που κατάφερε μέσα σε μόλις μία-δύο συναντήσεις που αξιώθηκα να μου μεταδώσει το πάθος και τον ενθουσιασμό του γι’ αυτό που δημιούργησε,

- Τους τρεις εξαίρετους προέδρους μας, με τους οποίους συμπορεύτηκα και μοιράστηκα πολλή χαρά και ικανοποίηση, αλλά και πολλές δύσκολες στιγμές,

- Όλα τα μέλη στις διαφορετικές συνθέσεις του Συμβουλίου, που με δίδαξαν πόσο σπουδαίο πράγμα είναι η προσφορά και ο εθελοντισμός,

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στο δεύτερο χωριό μου, που με φιλοξένησε όλα αυτά τα χρόνια, στο Τοπικό Συμβούλιο και στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους Δήμους Αρχανών-Αστερουσίων και Ηρακλείου, για τις πολλαπλές συνεργασίες μας, στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και στις Εκδόσεις Καζαντζάκη για το μοίρασμα του κοινού στόχου, στους ερευνητές, στους καλλιτέχνες, στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους δημοσιογράφους, στους υποστηρικτές και εθελοντές του Μουσείου, στους συναδέλφους από άλλα μουσεία και φορείς, καθώς και σε όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες και φίλους του Μουσείου, με τους οποίους διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας δημιουργικά».

Οι δύο αναγκαίες συνθήκες για να γίνει ανταγωνιστικό το αεροδρόμιο Χανίων

Επίσπευση των διαδικασιών για τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας (γνωστού ως ραντάρ προσέγγισης) στο αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης” και οριζόντια παροχή κινήτρων σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες, όπως έχει γίνει σε ανταγωνιστικούς προορισμούς (π.χ. Κύπρος και Μάλτα), ζήτησε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Βασίλης Διγαλάκης, κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου, στο Επιμελητήριο, παρουσία του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Μεγάλες δυνατότητες

Ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι με τη σημαντική αναβάθμιση των επίγειων εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο Χανίων τα τελευταία χρόνια, οι δυνατότητες εξυπηρέτησης πτήσεων είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημερινή κίνηση του αεροδρομίου. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να επεκταθεί η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, να αυξηθούν οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις και να προγραμματιστούν περισσότερες πτήσεις, σε μια περίοδο που η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο στον τουρισμό, όσο και στην εργασία (ψηφιακοί νομάδες κ.λπ.). Για να γίνουν αυτά, όπως τόνισε ο Χανιώτης βουλευτής, είναι αναγκαίες δύο συνθήκες: πρώτον, να αυξηθεί η εναέρια χωρητικότητα του αεροδρομίου. Και δεύτερον, να υπάρξει οριζόντια παροχή κινήτρων σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες.

Υπάρχει καθυστέρηση

Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ότι έχει καθυστερήσει η προμήθεια, τοποθέτηση και λειτουργία του συστήματος διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας, και τόνισε ότι έχει ήδη καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου η Fraport Greece να δεσμευτεί επιτέλους σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι, μετά από πρωτοβουλία του, έχουν αυξηθούν κατά μία ανά ώρα οι αφίξεις τις ημέρες Δευτέρα-Πέμπτη, σε συγκεκριμένες ώρες, με αποτέλεσμα το 2022 στο αεροδρόμιο Χανίων να μπορούν να προγραμματιστούν 33 περισσότερες πτήσεις εβδομαδιαίως σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Το ΚΕΔΙΒΙΜ στα Μητρώα της ΔΥΠΑ

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) εντάχθηκε στο Μητρώο Παρόχων Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Είναι από τα πρώτα ΚΕΔΙΒΙΜ ελληνικών πανεπιστημίων που εντάχθηκαν στο εν λόγω Μητρώο.

Το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Κρήτης (Π.Κ.) ιδρύθηκε το 2018 και αποτελεί την ενιαία Δομή του Π.Κ. για την υλοποίηση-παροχή προγραμμάτων επιμόρφωσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης και την πιστοποίηση αυτών (με ευρωπαϊκές πιστωτικές μονάδες - ECVET), σε όλα τα επιστημονικά πεδία που θεραπεύουν οι σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στα 4 χρόνια λειτουργίας του έχει υλοποιήσει, με επιτυχία, δεκάδες πιστοποιημένα επιμορφωτικά προγράμματα σε πολλές εκατοντάδες επιμορφούμενες/ους, ενώ εντός του 2022 έχουν ήδη υλοποιηθεί 9 επιμορφωτικά προγράμματα και έχουν εγκριθεί και αναμένεται να υλοποιηθούν άλλα 30. Οι επιμορφωτές-εκπαιδευτές του ΚΕΔΙΒΙΜ είναι καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλοι επιστήμονες υψηλού επιπέδου.

Καινοτόμα προγράμματα

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει ήδη υποβάλει στη ΔΥΠΑ καινοτόμα και στοχευμένα, επιδοτούμενα και πιστοποιημένα, προγράμματα κατάρτισης για ανέργους, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες. Επίσης σχεδιάζονται περί τα 10 νέα προγράμματα κατάρτισης ανέργων.

Δεδομένης της τεχνογνωσίας που διαθέτει αλλά και της σημαντικής εμπειρίας του στην υλοποίηση πιστοποιημένων επιμορφωτικών προγραμμάτων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της απασχολησιμότητας ανέργων και στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενεργό διασύνδεση με την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Όταν υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τη ΔΥΠΑ για τα υποβληθέντα προγράμματα κατάρτισης ανέργων, το ΚΕΔΙΒΙΜ θα προχωρήσει σε άμεση και αναλυτική ενημέρωση στο ευρύ κοινό. Για ευρύτερη ενημέρωση για τις (πολυσχιδείς) δραστηριότητες του ΚΕΔΙΒΙΜ βλ. και https://www.uoc.gr/studies-at-uni/kedivim.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News