Παιδιά νηπιαγωγείου γυρίσαν ταινία!

Παραπολιτικά
Παιδιά νηπιαγωγείου γυρίσαν ταινία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με έναν πρωτότυπο τρόπο αποχαιρέτησαν τα παιδιά του β’ τμήματος του 31ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου τη σχολική χρονιά πριν από μερικές ημέρες. Τα παιδιά του τμήματος μαζί με τη νηπιαγωγό Μαριάννα Μπαλτζάκη και με τη βοήθεια της επίσης νηπιαγωγού Άννας Επιτροπάκη προχώρησαν στην υλοποίηση μιας βιντεοσκοπημένης παράστασης κουκλοθέατρου, δημιουργώντας μια ταινία με τίτλο «Μια ιστορία ανακύκλωσης». Το σενάριο το έγραψε η νηπιαγωγός, όμως βασίστηκε στις ιδέες και σε μια ιστορία που φαντάστηκαν τα ίδια τα παιδιά με στόχο να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα, ενώ και ο τίτλος επιλέχτηκε από τα παιδιά.

Η παραγωγή του βίντεο ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η νηπιαγωγός βιντεοσκόπησε με το κινητό της τηλέφωνο κάθε σκηνή του κουκλοθέατρου και εν συνεχεία, αφού ελήφθησαν 55 μικρά βίντεο, δημιουργήθηκε μια ταινία μικρού μήκους 12 λεπτών και 11 δευτερολέπτων με τη συνδρομή της ΚΡΗΤΗ TV, τη «μαγική» επιμέλεια του βίντεο από τη Νίκη Τουτουντζάκη και την ελάχιστη συμμετοχή του δημοσιογράφου Λευτέρη Συμβουλάκη.

Οι λήψεις έγιναν πολλές φορές με ένα απλό κινητό, προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα, οπτικά και ηχητικά. Πίσω από τις κούκλες, που έφτιαξαν επίσης παιδιά νηπιαγωγείου χρησιμοποιώντας κουτάλες, αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά όπως παλιές συσκευασίες από τρόφιμα, απορρυπαντικά και άλλα, ήταν τα παιδιά της φετινής τάξης που δάνεισαν τις φωνές τους αποχαιρετώντας έτσι το νηπιαγωγείο, για να μεταβούν στο Δημοτικό από Σεπτέμβρη.

Το βιντεοσκοπημένο κουκλοθέατρο παρουσιάστηκε στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Κρήτη Σήμερα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και απέσπασε το θερμό ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Η υπεύθυνη νηπιαγωγός Μαριάννα Μπαλτζάκη μίλησε στην εκπομπή για το εγχείρημα των παιδιών ως επισφράγισμα μιας πολυετούς καριέρας στο δημόσιο σχολείο, οδεύοντας πλέον η ίδια από φέτος κιόλας στη συνταξιοδότησή της. Το βίντεο είναι διαθέσιμο και στην ηλεκτρονική σελίδα neakriti.gr.

Η μάχη Αποστολάκη-Ξανθού στο Ρέθυμνο

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι ένας άνθρωπος που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τον υποστηρίζει. Είναι σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Απολαμβάνει την προσωπική εμπιστοσύνη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να κατέλθει στις εκλογές. Υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ που κάνουν λόγο ότι θα κατέβει στις περιφερειακές εκλογές και αυτό συνιστά ένα «γρίφο». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να βρει μια σημαντική προσωπικότητα ώστε σταδιακά να αποκτήσει ερείσματα στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εάν όμως αλλάξουν τα δεδομένα, τότε και ο κ. Αποστολάκης θα επιδοθεί στη μάχη του σταυρού. Θα κατέβει στο Ρέθυμνο και εκεί θα προσπαθήσει να προσελκύσει όσες γίνεται περισσότερες ψήφους. Εάν όμως κατέλθει στο Ρέθυμνο, τότε τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα ως προς το ποιο πρόσωπο θα στηρίξουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ο Ανδρέας Ξανθός έχει το... μονοπώλιο των ψήφων και είναι η επιλογή που στηρίζει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο. Εάν κατέβει ο Αποστολάκης, τότε θα αναμετρηθούν δύο ισχυρά ονόματα και αναμένεται να επικρατήσει ο ένας εξ αυτών. Γιατί θεωρώ αδύνατο να μην εκλεγεί ο έτερος υποψήφιος της Ν.Δ.

Το άλυτο κυκλοφοριακό

Ανεπίτρεπτο και μάλιστα με προκλητικό τρόπο... Πόσο μελάνι πρέπει ακόμα να καταναλωθεί για να καταλάβουν στο Ηράκλειο οι αρμόδιοι πως η κατάσταση στην οδό Μητσοτάκη είναι πλέον μη αναστρέψιμη όσον αφορά τα προβλήματα που προκαλεί στην κυκλοφορία; Η απόλυτη αναρχία στον δρόμο θυμίζει σε όλους ότι τελικά σε αυτή την πόλη ο «Μανόλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια». Πόσο ακόμα οι πολίτες μπορούν να ανεχτούν αυτή την κατάσταση, με έναν δρόμο λίγων μέτρων να είναι αρκετός για να μπλοκάρει την παραλιακή; Εκεί χρειάζονται γενναίες αποφάσεις που ίσως θα δυσαρεστήσουν ορισμένους, όμως θα ανακουφίσουν το κοινωνικό σύνολο. Άλλωστε, «αν δε σπάσεις αβγά, δε φτιάχνεις ομελέτα»... Και επειδή πλησιάζουν και εκλογές, ας θυμηθούν κάποιοι τι έλεγαν για τα περί καθημερινότητας των πολιτών. Η λύση είναι μπροστά τους, όμως αν δεν υπάρξει και πολιτική βούληση τίποτα δεν μπορεί να συμβεί. Άραγε δε θέλουν ή απλά δεν μπορούν; Αλλά για το «δεν μπορούν» μάλλον δεν πείθουν τον κόσμο. Ίσως αυτή τη φορά για τα μάτια του κόσμου να κάνουν κάτι...

Αριθμοί οι άνεργοι

Αριθμοί και πράξεις, που όμως κρύβουν πίσω τους ανθρώπινες ζωές... Μόνος ευτυχισμένος ο υπουργός Εργασίας.

  • ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Στο 13,8% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το α’ τρίμηνο φέτος, από 13,2% το δ’ τρίμηνο του 2021 και έναντι 17,1% το α’ τρίμηνο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 647.196 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 13,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, περίπου 380.000 άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι, αναζητώντας, χωρίς επιτυχία, εργασία πάνω από ένα έτος. Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 18%, έναντι 10,5% των ανδρών. Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ηλικίες 15-19 ετών (60,8%) και 20-24 ετών (31,8%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25-29 ετών (21,3%), 30-44 ετών (13,4%), 45-64 ετών (10,5%) και άνω (9,4%).
  • ΔΥΠΑ ή ΟΑΕΔ: Σημαντική μείωση, της τάξης του 7,2% ή 71.878 ατόμων, παρουσίασε η εγγεγραμμένη στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ - τ. ΟΑΕΔ) ανεργία, καθώς, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, και μάλιστα εντονότερα, η έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου απορρόφησε κάποιους από τους ανέργους σε κλάδους του τουρισμού και επισιτισμού, ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ. Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων περιορίστηκε σε 926.444 άτομα, μειωμένα κατά 71.878 (-7,2%), σε σχέση με τους 998.322 του Απριλίου και κατά 86.719 (-8,56%), συγκριτικά με τους 1.013.163 του Μαΐου του 2021.

Τον Μάιο το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), ανήλθε σε 919.236 άτομα, εκ των οποίων τα 532.600 (57,94%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 386.636 (42,06%) είναι εγγεγραμμένα για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 318.977 (34,70%) και οι γυναίκες σε 600.259 (65,30%). Οι περισσότεροι άνεργοι είναι ηλικίας 30-44 ετών (315.502 άτομα ή 34,05%), ενώ σχεδόν ένας στους δύο εγγεγραμμένους ανέργους της ΔΥΠΑ (428.856 άτομα ή 46,29%) είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι 152.563 (16,46%), που διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αυτοί που λείπουν...

Αιτία των θετικών δεδομένων για τη μείωση της ανεργίας ο τουρισμός, το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, η ανάπτυξη, τα προγράμματα και η αύξηση των εργατικών χεριών, λένε.

Αυτών που λείπουν, ωστόσο, από τον τουρισμό και κλαίγονται και δέρνονται. Μέσω της ιστοσελίδας της ΔΥΠΑ www.oaed.gr/psakhno-ghiathesi-erghasias, τουλάχιστον 706 επιχειρήσεις (στοιχεία έως 10 Ιουνίου) ζητούν 2.430 εργαζομένους σε τουρισμό και επισιτισμό.

Αυτών που λείπουν από τον πρωτογενή τομέα (μετανάστες) και μέσω Μαξίμου επιχειρούν με την απλούστευση των διαδικασιών να κρατήσουν στα χωράφια, αν και οι περισσότεροι επιλέγουν πλέον να φύγουν.

Άδικο να μπλέκεις τους αριθμούς με τους ανέργους για πολιτικούς-επικοινωνιακούς λόγους. Οι άνεργοι είναι ζωή, οικογένεια, παιδιά, επιβίωση. Έστω και αργά απαιτείται να το καταλάβουν! Όχι οι οργανισμοί, αλλά οι πολιτικοί!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News