Εργασίες στοπ… στον δρόμο του Προφήτη Ηλία

Παραπολιτικά
Εργασίες στοπ… στον δρόμο του Προφήτη Ηλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβρασμός επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Προφήτη Ηλία στο Ηράκλειο, καθώς... φρέναραν οι εργασίες στα σημεία όπου είχαν παρουσιαστεί τα κατολισθητικά φαινόμενα στον επαρχιακό δρόμο, ο οποίος έχει κλείσει για τα οχήματα λόγω της επικινδυνότητας, καθώς τεράστιοι βράχοι κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε εννέα μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, με τις εργασίες πρόσφατα να «παγώνουν». Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που εκατοντάδες οδηγοί ταλαιπωρούνται στο προβληματικό οδικό δίκτυο μέσω του επαρχιακού δρόμου «Τσαγκαράκη Μετόχι».

«Είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες, καθώς ο εργολάβος προμηθεύτηκε τα αγκύρια αντιστήριξης», δηλώνει ο Νίκος Συριγωνάκης.

Από την πλευρά τους δημότες προβλέπουν νέες καθυστερήσεις και αυτό που ζητούν είναι να «τρέξουν» άμεσα οι αναγκαίες εργασίες, όπως αφαίρεση βράχων και τοιχίων αντιστήριξης, ώστε να δοθεί σύντομα σε κυκλοφορία τμήμα του δρόμου.

Απροειδοποίητα στον «αέρα» ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Μια ιστορική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην ΕΡΤ, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ανταποκρίθηκε στην επίσημη πρόσκληση που του είχε απευθύνει η διοίκηση της ΕΡΤ και επισκέφτηκε το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Ο Πατριάρχης περιηγήθηκε στους χώρους, προκειμένου να δει από κοντά τα νέα στούντιο και το control ειδήσεων της ΕΡΤ, όπως και τη νέα μεγάλη αίθουσα των δημοσιογράφων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ χωρίς να έχει προγραμματιστεί δέχτηκε να μπει και στο πλατό της εκπομπής «Συνδέσεις», για να παρακολουθήσει από κοντά πώς βγαίνει μια ζωντανή εκπομπή στον αέρα, όπου είχε μια σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

 Κάλεσε, μάλιστα, τους δημοσιογράφους να αναδεικνύουν περισσότερες καλές ειδήσεις, καθώς, όπως είπε, «το καλό πάντοτε υπερισχύει του κακού».  Ο Πατριάρχης συνομίλησε φιλικά με δεκάδες εργαζομένους της εταιρείας, ενώ η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη, τον καλωσόρισε ψάλλοντας τη «Φήμη» του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στη μέση-μέση του επαρχιακού δρόμου

Πριν από μερικές ημέρες δοκιμάστηκαν τα νεύρα και οι αντοχές των διερχόμενων οδηγών από το κέντρο του Στόμιου Ιεράπετρας, καθώς δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος, επειδή ένας αλλοδαπός επέλεξε να παρκάρει το αυτοκίνητό του πάνω στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Βιάννου, αντί να το αφήσει στην άκρη του δρόμου όπου υπήρχε άπλετος χώρος. Οι διερχόμενοι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων, κυρίως, διαμαρτυρήθηκαν γιατί δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα, κάλεσαν την Τροχαία, αλλά ο οδηγός του αυτοκινήτου στάθηκε τυχερός, καθώς μετακίνησε το όχημά του μόλις τρία λεπτά πριν φτάσουν οι αστυνομικοί κι έτσι γλίτωσε το χρηματικό πρόστιμο.

Δύσκολος ο δρόμος για τον Μακρόν

Μπορεί να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών της αυριανής Κυριακής είναι κρίσιμος για το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία. Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν στα ίδια συμπεράσματα με εκείνα του πρώτου γύρου, που έδειχναν ότι ναι μεν ο επανεκλεγείς στην προεδρία τον Απρίλιο, Εμανουέλ Μακρόν, θα κόψει το νήμα ως πρώτος, ωστόσο δε θα κατακτήσει τον στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η αποχή και πάλι αναμένεται να κυμανθεί πάνω από το 50%, με την αδιαφορία των ψηφοφόρων κυρίαρχη. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι Γάλλοι δε θέλουν μεν τον Μακρόν απόλυτα κυρίαρχο στα πολιτικά πράγματα, αλλά υποχρεωμένο σε μια άβολη συγκατοίκηση, αλλά την ίδια στιγμή δε θέλουν ο συγκάτοικός του να είναι ο επικεφαλής της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, όπως είναι και το πιθανότερο. Ενδεικτική είναι η ανάλυση μιας από τις δημοσκοπήσεις από τη “Le Figaro”, η οποία αναφέρει ότι το 70% των Γάλλων δεν επιθυμεί την απόλυτη πλειοψηφία για τον πρόεδρο, αλλά μόνο το 32% θα ήθελε να δει τον Μελανσόν στην πρωθυπουργία. Μένει να φανεί στην πράξη τι μέλλει γενέσθαι και πόσο εύκολη ή δύσκολη θα γίνει η νέα, δεύτερη θητεία του Μακρόν στη γαλλική προεδρία.

Κινητοποίηση για το νέο νομοσχέδιο των ΑΕΙ

Κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ συνδιοργανώθηκε από τους εργαζόμενους και τους φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης την περασμένη Πέμπτη. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση εργαζομένων των ΑΕΙ Κρήτης και φοιτητών στην πλατεία Ελευθερίας και διαδήλωση στους δρόμους του Ηρακλείου. Η διαδήλωση κατέληξε στη Λότζια, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης για το νέο νομοσχέδιο με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Ν. Κατσαράκης και στη συνέχεια διαβάστηκε χαιρετισμός από εκπρόσωπο του αντιπρύτανη Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρη Μυλωνάκη. Ακολούθως διαβάστηκε το ψήφισμα της κοινής συνάντησης των ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών του ΕΛΜΕΠΑ από τον Ν. Βιδάκη (πρόεδρο του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ). Παρεμβάσεις έγιναν από τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ Κρήτης και συγκεκριμένα από τους Ι. Δαλέζιο (Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Κρήτης), Α. Παντελάκη (εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης - ΟΔΠΤΕ - των διοικητικών υπαλλήλων ΕΛΜΕΠΑ), Ε. Τζανάκη (εκπρόσωπος διοικητικών υπαλλήλων ΕΛΜΕΠΑ), και Μ. Τζαγκαράκη (Σύλλογος ΕΤΕΠ Πανεπιστημίου Κρήτης) και διαβάστηκε ψήφισμα του Συλλόγου ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης. Παρεμβάσεις έγιναν από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηγουμενίδη και Χ. Μαμουλάκη και διαβάστηκε χαιρετισμός του βουλευτή Σ. Βαρδάκη. Παρέμβαση έγινε από τον Στ. Καραγιώργη, εκπρόσωπο του ΚΚΕ και του βουλευτή Ηρακλείου Μ. Συντυχάκη. Στην εκδήλωση έγιναν τοποθετήσεις από εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων των σχολών Μηχανικών, Επιστημών Υγείας, Γεωπονικών Επιστημών, Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΛΜΕΠΑ και των τμημάτων Φυσικής, Ιατρικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Μαθηματικών, Βιολογίας και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και από τον υποψήφιο διδάκτορα Ι. Στεφανή. Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε ο Κ. Θεοδοσάκης, εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ. Στην εκδήλωση διαβάστηκε η ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ που ζητάει απόσυρση του νομοσχεδίου και, σε αντίθετη περίπτωση, καλεί τους συλλόγους μελών ΔΕΠ να αποφασίσουν την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας την ημέρα κατάθεσής του στη Βουλή.

Κοινός τόπος όλων των παρεμβάσεων είναι το αίτημα της άμεσης απόσυρσης του νομοσχεδίου και η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο για τις ανάγκες της κοινωνίας. Θα ακολουθήσει νέο κάλεσμα σε συντονισμό όλων των εργαζομένων και φοιτητών στα ΑΕΙ της Κρήτης με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Πότε πάμε για... εκλογές;

Τι και αν το Μαξίμου επιμένει να διαψεύδει το σενάριο των πρόωρων εκλογών; Φαίνεται πως, την ίδια ώρα, δε συμμερίζονται την ίδια θέση κι άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του βουλευτή της Ν.Δ. στη Θεσπρωτία Βασίλη Γιόγιακα, που, μιλώντας στην εκπομπή “Kontra24” και τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη, εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα. Και όχι μόνο το εκτιμά, αλλά έχει στο μυαλό του και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Θα πάμε σε εκλογές 25 Σεπτέμβρη ή 2 Οκτώβρη. Εκτιμώ ότι θα είναι μια καλή στιγμή για την παράταξή μας μετά από ένα καλοκαίρι που πιστεύουμε ότι θα είναι καλό με τον τουρισμό - θα βοηθήσει σημαντικά - και με τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης. Όπως είπαμε βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία», είπε ο βουλευτής, αφήνοντας άφωνο το πάνελ της εκπομπής.

Και συνέχισε: «Ο πρόεδρος μας διαψεύδει σε καθημερινή βάση με τις τοποθετήσεις του. Εκείνος αποφασίζει πότε θα πάμε σε εκλογές, όμως εκτιμώ και αισθάνομαι ότι θα γίνει έτσι».

Εκτός τόπου και χρόνου

Είναι πολύ ενδεικτική η τοποθέτηση αυτή τού τρόπου με τον οποίο νιώθουν την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Μετά το καλοκαίρι που θα έχει πάει καλά ο τουρισμός, ο κόσμος θα ψηφίσει ξανά για κυβέρνηση τη Ν.Δ.»... Δεν το είπε έτσι ακριβώς, αλλά αυτό ήθελε να πει ο εν λόγω κυβερνητικός βουλευτής, που τον Οκτώβρη τον πρόφερε... Οκτώμβρη... Καλά, δεν είναι το θέμα αυτό, θα μου πείτε, και ασφαλώς θα έχετε και δίκιο...

Αφού λοιπόν θα πάμε για εκλογές ή τον Σεπτέμβρη ή τον... Οκτώ(μ)βρη... εντάξει, ας κοιτάξουμε να ξεκουραστούμε στο ενδιάμεσο διάστημα. Να περάσουμε ένα... όμορφο καλοκαίρι...

Αυτό είναι... καλοκαίρι

Πραγματικά, αυτό είναι καλοκαίρι στην πατρίδα μας... ΔΕΗ, ακρίβεια, βενζίνη σε τιμή... χρυσού... Ψυχολογία στα τάρταρα... Φτώχια, ανεργία, γκρίνια... Και θα μου πεις... «Έρχονται εκλογές. Θα εκφραστούμε τότε στην κάλπη»... Τώρα μάλιστα... Θα πάμε να ψηφίσουμε και θα... «λύσουμε» τα προβλήματά μας; Τώρα, βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα κάθε ανθρώπου και θα πρέπει να ασκείται, δίχως αμφιβολία, ανεξάρτητα από το αν περιμένουμε από την κάλπη να βγουν οι ίδιοι ή να έρθουν άλλοι «σωτήρες» να μας «σώσουν» και να μας βγάλουν από τα αδιέξοδά μας... Φυσικά, είναι μέγα λάθος να πεις «δεν πάω να ψηφίσω κανένα, όλοι τους ίδιοι είναι»... Γιατί αυτό δεν ισχύει. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Αλλά και από την άλλη πλευρά, βρε μάγκα μου, άμα δεν πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου, μην περιμένεις από κανέναν να σε σώσει...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News