Έκρυψαν τα χάλια του… «Χαράλαμπου»!

Παραπολιτικά
Έκρυψαν τα χάλια του… «Χαράλαμπου»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακάρι να είναι αλήθεια... σκεφτήκαμε, αλλά τελικά δεν ήταν! Θα θεωρούσε κάποιος ότι το σκαρί Χαράλαμπος ΙΙ, που βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου μεταξύ «Μαρίνας» και Λιμεναρχείου, άρχισε επιτέλους να φτιάχνεται! Εδώ και δύο μήνες, όπως μας πληροφόρησαν από τον ΟΛΗ, είναι σκεπασμένο με την πλαστική τέντα, αλλά ούτε στον ΟΛΗ έχουν κάποιο σημείο ότι έχει ανάψει «πράσινο φως» για την αποκατάστασή του!

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται το σκαρί αυτό που έχει κυριολεκτικά σαπίσει! Το σκαρί, ονόματι Χαράλαμπος ΙΙ, δεν είναι όποιο κι όποιο. Είναι κηρυγμένο μνημείο από το 2001 με την ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4020/54624 απόφαση υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 1371/18.10.2001, τ. Β’), χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο προηγμένης βιοτεχνίας και αξιόλογης λαϊκής τέχνης.

Ωστόσο, ο Χαράλαμπος ΙΙ, δυστυχώς, βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Έχει σαπίσει! Και πρέπει να αποκατασταθεί καθώς είναι πλέον ένα μνημείο. Εδώ και 20 χρόνια δεν έγινε κάτι ουσιαστικό παρά μόνο εκθέσεις, επιτροπές και άλλα τέτοια που η δημόσια διοίκηση χρησιμοποιεί όταν κάτι δεν κάνει! Ωστόσο, η φωτογραφία που έφτασε στη Ν.Κ. με το σκεπασμένο σκαρί έδωσε αφορμή για να αναζητήσουμε κάποιες πληροφορίες...

Περίπου εδώ και δύο μήνες η αρμόδια υπηρεσία (Αρχαιολογία) του ΥΠ.ΠΟ. στο Ηράκλειο αποφάσισε το σκαρί να σκεπαστεί, γιατί προφανώς είχε υποστεί αρκετές φθορές και ενδεχομένως κρίθηκε σκόπιμο για την ακεραιότητα των επισκεπτών. Αναζητήσαμε πληροφορίες από τον ΟΛΗ, από όπου έγινε γνωστό ότι για λόγους ασφάλειας προφανώς σκεπάστηκε το σκαρί πριν από δύο μήνες, όμως δε γνωρίζουν αν έχει ληφθεί απόφαση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού να φτιαχτεί και να αναπαλαιωθεί! Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν με τους νοτιάδες... Ήδη οι τέντες που ο ΟΛΗ τοποθέτησε κατ’ εντολή της Αρχαιολογίας είχαν σκιστεί από τον αέρα!

Αυτά τα ωραία δίπλα στο ενετικό λιμάνι και σε μια από τις κεντρικές πύλες εισόδου επισκεπτών της πόλης, το λιμάνι που υποδέχεται κρουαζιέρες και τουρίστες κατά χιλιάδες..!

Άθλιες συνθήκες για τους σεισμόπληκτους μαθητές

Μα καλά, ούτε μια κουβέντα δεν είπε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, για τα παράπονα που έκαναν οι γονείς από το 24ο και το 31ο Δημοτικά Σχολεία στο Γερωνυμάκειο που επλήγη από τον Σεπτέμβριο; Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 24ου Δ.Σ. Αναστασία Λιάγκου εμφανίστηκε πολύ δυναμικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και είπε τα πράγματα ένα-ένα για τα βάσανα των παιδιών και των δασκάλων, ένα χρόνο στους βιομηχανικούς οικίσκους! Οι συνθήκες είναι άθλιες, με τα παιδιά να είναι σε εργοστασιακούς οικίσκους, χωρίς σωστά τετραγωνικά, χωρίς συνθήκες υγιεινής και χωρίς σωστό σύστημα αερισμού. Υπάρχουν, λέει, τρεις τουαλέτες για 350 παιδιά και μέχρι χθες δεν τις είχε συνδέσει - εδώ και τρεις μήνες - η ΔΕΥΑΗ. Μάλιστα, τους είπε ότι δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη έγκριση διάθεσης πίστωσης, ενώ απαίτησε τη μελέτη, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάνουν μάθημα σε υπόγεια, αποθήκες πάνω από το υπόγειο, σε 15 τ.μ., που δεν μπορούν να βάλουν την τσάντα, με ηχομόνωση που στη μια αίθουσα μιλάει η δασκάλα και απαντάει το παιδί στην άλλη».

Τι τους απάντησαν οι δημοτικοί άρχοντες; Ότι λένε ανακρίβειες! Μα και βέβαια μπορούν να λένε και υπερβολές προκειμένου να αναδείξουν το πρόβλημα με το σχολείο που επλήγη από τον σεισμό και ο Δήμος Ηρακλείου «σέρνει τα πόδια» του τόσο αργά που πέρασε μια χρονιά και θα περάσουν κι άλλες χωρίς πρόοδο! Πάντως ο δήμαρχος δεν είπε κουβέντα...

Εργατικά χέρια αναζητά και ο Δήμος

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών για αγροτικές, κυρίως, εργασίες είναι τόσο οξυμμένο, που στον Δήμο Κισσάμου ανέλαβε πρωτοβουλία η δημοτική Αρχή προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και να αναζητηθεί λύση. Μάλιστα, καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αίτηση στους προέδρους των κοινοτήτων, ενώ σε δεύτερη φάση θα επιδιώξει συναντήσεις με ομάδες παραγωγών, αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, ακόμη και με αλιείς. Ως τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης εξετάζονται η επίσπευση του χρόνου έκδοσης ΚΥΑ για αύξηση των θέσεων εργασίας σε όλους τους νομούς της Κρήτης, η τροποποίηση του χρόνου παραμονής στην εποχική εργασία, καθώς και η διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας εργασίας.

Η απάντηση Τσίπρα για τη νέα γραμματέα

Πλέον ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, έχοντας πολύ υψηλή αποδοχή των προτάσεών του, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για το εάν θα ανακάμψει και πώς, αν θα αποκτήσει δυναμική το κόμμα και κυρίως εάν θα κερδίσει τις εκλογές.

«Έχω το δικαίωμα να είμαι ο γνήσιος εκφραστής της σκέψης μου, των απόψεών μου και των επιλογών μου». Με αυτή τη φράση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις επικρίσεις όσων - και από τμήμα των προεδρικών και της Ομπρέλας - αμφισβήτησαν την επιλογή του να προτείνει τη Ράνια Σβίγκου για τη θέση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ο Αλ. Τσίπρας αιφνιδίασε με την πρόταση για τη Ρ. Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη ως αναπληρωτή γραμματέα και, όταν εξέφρασαν ενστάσεις βασικά ο Παύλος Πολάκης και ο Θοδωρής Δρίτσας, είπε με νόημα ότι κανένας δεν είναι ο αυθεντικός εκφραστής της βούλησης των νέων μελών και έθεσε το δίλημμα: “Λευκό” στην υποψηφιότητα της Ρ. Σβίγκου συνιστά αποδοκιμασία για τον ίδιο.

Η Ράνια Σβίγκου αποδέχτηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι η νέα γραμματέας της Κ.Ε.

Οι αναφορές περί συλλογικής ηγεσίας είναι κενού περιεχομένου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την εκλογή όχι τόσο της γραμματέως και του αναπληρωτή της, αλλά κυρίως λόγω της σύνθεσης της Πολιτικής Γραμματείας, μετατρέπεται σε ένα αμιγώς αρχηγικό κεντρικό κόμμα.

Το σίγουρο είναι ότι οι επιλογές του Αλ. Τσίπρα δυσαρέστησαν πολλούς και δεν ήταν μόνο ο Π. Πολάκης (Κίνηση Μελών όπου συμμετέχουν Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης) που εξαρχής έθεσε θέμα για τη Ρ. Σβίγκου, λέγοντας πως ήταν κατά της διεύρυνσης, για να του απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πως δεν εκφράζει αυτός αυθεντικά τη βούληση των μελών, και ο Θ. Δρίτσας, που ανέφερε ότι η υποψηφιότητα Σβίγκου δεν είναι συνθετική καθώς προέρχεται από την Ομπρέλα.

Ακόμα και ο Στέλιος Παππάς ζήτησε - πρόταση που ψήφισαν 5-7 άτομα, μεταξύ των οποίων Π. Πολάκης και Γιάννης Μουζάλας - να υπάρξουν δύο κάλπες, μία για τον γραμματέα και μία για τον αναπληρωτή, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να ψηφίσουν λευκό όσοι διαφωνούσαν με την υποψηφιότητα Σβίγκου.

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την αστυνομική βία...

«Είναι λάθος να νομίζουμε ότι περιφρουρείται η ελευθερία μας με το να καταδιώκονται άνθρωποι που δε μας μοιάζουν. Θα ’ρθει μια δεδομένη στιγμή που κι εμείς, σωστά, θα καταδιωχθούμε! Μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι η αρχή και βάση του εθνικοσοσιαλισμού και του φασισμού. Δεν κινδυνεύουμε από αυτούς που δε μας μοιάζουν! Κινδυνεύουμε από αυτούς που μας περιφρουρούν και καταδιώκονται απ’ αυτούς που δε μας μοιάζουν...».

Ήταν τα λόγια του «τεράστιου» Μάνου Χατζιδάκι στην εκπομπή που έκανε στο κρατικό ραδιόφωνο. Τα λόγια αυτά ο Μάνος τα είπε το 1985 για την καταστολή στα Εξάρχεια, τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά, την εξουσία και την Αστυνομία.

Ο ανατρεπτικός Χατζιδάκις για την εξουσία...

«Είδαμε αστυνόμους Κινέζους να δέρνουν βάρβαρα τους φοιτητές. Είδαμε Ισραηλινούς αστυνόμους να χτυπάν’ αλύπητα νεαρούς Παλαιστινίους. Δεν είδαμε τους ίδιους αστυνόμους τι κάνουν στους νέους που συλλαμβάνουν. Το σκεπτόμαστε με φρίκη. Είδαμε Έλληνες αστυνόμους της Ασφαλείας να χτυπάν’ με πάθος νέους που δεν τους μοιάζουν.

Η εξουσία, είτε κομμουνιστική, είτε δημοκρατική είτε ρωσοσοσιαλιστική, είτε θεοκρατική, είναι άθλια, βάρβαρη και απάνθρωπη! Νομίζω πως είναι καιρός προς τα εκεί να στρέψουμε το μίσος μας και τους αγώνες μας. Κανένα σύστημα δε θα σας υποσχεθεί την ελευθερία σας. Δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα. Σας είπαν ψέματα. Μόνιμα θα διεκδικείτε ολοένα και περισσότερο αυτό που σας αρνούνται, βασιζόμενοι στην κούρασή σας, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Μα με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι αντέξετε, θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά...».

Τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι στην εκπομπή του, το 1988 αυτή τη φορά, για τα γεγονότα των Εξαρχείων και τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά, που για πολλά χρόνια μετά, ως γεγονός, προκαλούσε στην περιοχή των Εξαρχείων πολύ μεγάλες και σοβαρές συγκρούσεις των «γνωστών αγνώστων» με τις δυνάμεις των ΜΑΤ...

«Ετοιμαζόμαστε για μία άλλου είδους σκλαβιά...»

Το 1990 ο Μάνος Χατζηδάκις είπε για την ένταξή μας στην Ε.Ε.: «Ετοιμαζόμαστε για μία άλλου είδους σκλαβιά. Η Ευρωπαϊκή Ενότητα τι νομίζετε ότι είναι; Είμαστε πραγματικά ένα κράτος με δύναμη, ώστε να μπορέσουμε να επιβάλλουμε απόψεις; Θα γίνουμε μια επαρχία στην οποία θα μας διοικεί η Ευρώπη. Και θα’ χουμε μια ψευδαίσθηση ότι συνδιοικούμεθα στην Ευρώπη. Λοιπόν αυτή δεν είναι μια σκλαβιά; Τουλάχιστον με τα κριτήρια που είχαμε επί τουρκοκρατίας. Και πάλι οι εξαιρέσεις επί τουρκοκρατίας υπήρξανε. Και αναπτυχθήκανε στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Μόνο που δε θα ζουν στην Αθήνα. Και θα ζουν στον ευρωπαϊκό χώρο. Μα ποιος από μας δε θα το έκανε αν είχε τις δυνατότητες; Έστω και πριν 20 χρόνια; Υπάρχει καμία εγγύηση σωστής αναπτύξεως εδώ μέσα στον τόπο αυτό;»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News