Κόμβος - «καρμανιόλα» δίπλα στα Γενικά Λύκεια

Παραπολιτικά
Κόμβος - «καρμανιόλα» δίπλα στα Γενικά Λύκεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ακόμα σύγκρουση δύο ΙΧΕ αυτοκινήτων καταγράφηκε προχθές Πέμπτη το απόγευμα στα φανάρια της περιφερειακή οδού Κύπρου της Ιεράπετρας, πολύ κοντά στα Γενικά Λύκεια. Μια γυναίκα τραυματίστηκε στο πόδι και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Είναι απορίας άξιο το ότι έχουν γίνει εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα σε αυτή τη διασταύρωση της οδού Κύπρου και ουδείς έχει κάτσει να μελετήσει και να προτείνει κάποιες αλλαγές στη λειτουργία των σηματοδοτών, ώστε να γίνει ασφαλέστερη η διέλευση πεζών και οχημάτων από αυτό το σημείο, που οδηγεί στα Λύκεια και στα γήπεδα ποδοσφαίρου και τένις. Πόσο αίμα πρέπει να χυθεί ακόμη σε αυτά τα φανάρια;

Ξήλωμα στα αυθαίρετα μαγαζιά

Σε επιχείρηση απομάκρυνσης των παράνομα τοποθετημένων τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορευμάτων και αυτοσχέδιων κατασκευών, που κάλυπταν αυθαίρετα πεζοδρόμια και πεζόδρομους, προχώρησαν τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Οικονομικών και Καθαριότητας του Δήμου Χανίων. Η αρχή έγινε στις οδούς Χάληδων και Γογονή και, όπως υποστηρίζουν στελέχη της δημοτικής Αρχής, έπεται και συνέχεια.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι ενέργειες του Δήμου «δε γίνονται τιμωρητικά προς τους ιδιώτες, αλλά επιβάλλεται η νομιμότητα και τα όσα προβλέπουν οι κανόνες». Εξάλλου, έλεγχοι είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, όπως και συστάσεις, οι οποίες προφανώς αγνοήθηκαν.

Έλλειψη εργατικού δυναμικού το 2022

Τελικά είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον τουρισμό. Βέβαια, και αυτή τη φορά η Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα, καθώς το γεγονός ότι η βαριά μας βιομηχανία δε βρίσκει ανθρώπους να εργαστούν βρίσκεται μπροστά σε ένα κοινωνικό πλέον πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, πολλές επιχειρήσεις στον Δήμο Χερσονήσου, αναμεσά τους και ξενοδοχεία, έχουν ξεκινήσει τη σεζόν έχοντας πολλές εκπλήξεις σε βασικούς τομείς.

Όσο και αν υπάρχει διάθεση κυρίως από αλλοδαπούς, φαίνεται πως οι ντόπιοι δε θεωρούν ενδεδειγμένη λύση την εργασία στον τουρισμό. Μάλιστα, φέτος ελάχιστοι είναι και οι νέοι που ήρθαν από άλλες περιοχές της χώρας για να εργαστούν στην Κρήτη. Πέρα από τα ξενοδοχεία, το πρόβλημα είναι έντονο και στην εστίαση, ακόμη και σε μαγαζιά που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει σκοπιμότητα, ωστόσο θα έπρεπε η επίσημη Πολιτεία εδώ και καιρό να έχει λάβει μέτρα, με στόχο την κάλυψη των θέσεων σε μια περίοδο που η ανεργία είναι στα πάνω της. Τι μέλλον μπορούμε να έχουμε, όταν στη βαριά μας βιομηχανία οι πολίτες απλά γυρνούν την πλάτη, κάνοντας λόγο για άσχημες συνθήκες; Βεβαίως και δεν αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, όμως το πρόβλημα μάλλον πλέον αγγίζει τους πάντες.

Υποψήφιοι στα Χανιά

Οι ζυμώσεις για την κάθοδο υποψήφιων δημάρχων στους Δήμους των Χανίων στις επόμενες δημοτικές εκλογές έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, και μάλιστα πολλές από τις υποψηφιότητες θα πρέπει να θεωρούνται ως δεδομένες, όπως αυτή του αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστα Γύπαρη στον Δήμο Αποκορώνου. Καταγόμενος από την ορεινή κοινότητα της Ασή Γωνιάς, με συνεχή παρουσία στα κοινά για τουλάχιστον 15 χρόνια, ο Κώστας Γύπαρης δεν κρύβει τις προθέσεις του. Διερευνητικές κινήσεις για τη δυνατότητα συγκρότησης ψηφοδελτίων γίνεται και σε άλλους Δήμους της περιφερειακής ενότητας, αν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον μητροπολιτικό Δήμο Χανίων.

H πρόταση του Βέμπερ

Την υποψηφιότητα του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Θανάση Μπακόλα, για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Ο Θανάσης είναι η πρότασή μου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ», ανέφερε ο κ. Βέμπερ, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τον γνωρίζω πολύ καιρό και γι’ αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να δείξω ότι ένας Έλληνας φίλος από τη Νέα Δημοκρατία έχει την ικανότητα να ηγηθεί αυτής της δουλειάς ως γενικός γραμματέας».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να δείξουμε ότι η δομή μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να λειτουργήσει, μπορούμε να δείξουμε ότι η εκστρατεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να λειτουργήσει και εκεί η εμπειρία του Θανάση είναι εξαιρετικά σημαντική».

Τέλος, ο Μάνφρεντ Βέμπερ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «ισχυρό πυλώνα» και έναν «ισχυρό ηγέτη».

Νέα δημοσκόπηση

Το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, καθώς και η ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο φαίνεται πως είχε θετικό αντίκτυπο, όπως αποτυπώνει νέα δημοσκόπηση της MRΒ.

Το 35,3% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει καλή έως πολύ καλή την επίσκεψη και το αποτύπωμα που άφησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν και η ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχει ένα ποσοστό 25,4% που πιστεύει ότι δεν ήταν καλή η επίσκεψη και ένα 30,7% που παραμένουν ουδέτεροι, χωρίς να βγάζουν συμπέρασμα.

Σχετικά με τη δυναμική των κομμάτων, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 35% έναντι 26,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 8,9%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. με 14,2%.

Ακολουθούν ΚΚΕ με 5,8%, Ελληνική Λύση με 5,5% και ΜέΡΑ25 με 3,6%. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο, αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση κατά 2,2% του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 9%.

Πάντως, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39,1% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα (διαφορά 12,1%).

Εκλογές στα... ψιλά

Πού είναι εκείνες οι εποχές που οι φοιτητικές εκλογές αποτελούσαν μείζον πολιτικό θέμα. Εκείνα τα χρόνια που τα αποτελέσματα της κάλπης θεωρούνταν «βαρόμετρο» για τις πολιτικές τάσεις. Που οι υποψήφιοι φοιτητές, τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο, έθεταν σε πολλές περιπτώσεις τις βάσεις για φερέλπιδες πολιτικούς του μέλλοντος. Παρά τη σταθερά υποτονική πορεία των εκλογών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το ενδιαφέρον ήταν τουλάχιστον προ πανδημίας σε αξιοσημείωτα, αν μη τι άλλο, επίπεδα. Ωστόσο, ήρθε και η σειρά των φοιτητικών εκλογών να περάσουν σχεδόν στην αφάνεια ή, για να είμαστε ακριβείς, στα... ψιλά. Άλλο ένα σημείο των καιρών; Ο χρόνος θα δείξει.

Όλα να τα περιμένεις από τον καιρό

Με τον καιρό όλα να τα περιμένεις! Εκεί που αρκετός κόσμος είχε αρχίσει δειλά-δειλά να επισκέπτεται τις κοντινότερες παραλίες στην Κρήτη και να φοράει τα καλοκαιρινά του, η χθεσινή συννεφιά με την πτώση της θερμοκρασίας και τους ισχυρούς βοριάδες ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το φετινό έτος είναι ένα από τα πιο απρόβλεπτα όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες! Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι και τόσο απλό τελικά να έρθει η παρατεταμένη καλοκαιρία που τόσο πολύ ανάγκη έχει ο κόσμος, μετά τον βαρύ χειμώνα. Τουλάχιστον, τα καλά νέα αφορούν το σαββατοκύριακο, όπου ο καιρός θα επανέλθει στα νορμάλ για την εποχή επίπεδα και ο καθένας μπορεί να επιλέξει μια “απόδραση” για μια βουτιά στην παραλία!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News