default-image

Χρήσιμες συμβουλές για αποδοτικό διάβασμα

Εκπαιδευτικά Νέα
Χρήσιμες συμβουλές για αποδοτικό διάβασμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρονιά ολοκληρώνεται , οι εξετάσεις πλησιάζουν (δεν εννοούμε μόνο τις Πανελλήνιες), και το διάβασμα ή οι επαναλήψεις σας πρέπει να είναι αποτελεσματικές. Όταν το διάβασμα γίνεται δύσκολο, κουραστικό, εξοντωτικό, χρειάζεται να κάνετε πράξη συμβουλές αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες, που η επιστήμη και η έρευνα έχει επιβεβαιώσει. Γι’ αυτό διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω: 

 -  Θυμηθείτε ότι οι πρωινές ώρες είναι κατάλληλες για ενασχόληση με πιο θεωρητικά μαθήματα και αποστήθιση κειμένων, δηλαδή για μάθηση που έχει σχέση με γεγονότα, λεπτομέρειες και καινούργιες έννοιες. Το απόγευμα είναι καλύτερο για επαναλήψεις και για μάθηση αντικειμένων που περιέχουν λιγότερες λεπτομέρειες. Οι βραδινές  ώρες τέλος ευνοούν την κριτική επεξεργασία. Έτσι, στο βαθμό που έχετε τη δυνατότητα, οργανώστε το χρόνο σας, ώστε τα πρωινά να απομνημονεύετε και τα βράδια να λύνετε ασκήσεις ή να απαντάτε σε ερωτήσεις κρίσεως.

-  Ξεκινήστε το διάβασμα πάντα από τα πιο δύσκολα και βαρετά μαθήματα. Ξέρετε εσείς, αυτά που κάθε φορά  αναβάλλετε για το τέλος και μετά λέτε πως απλώς δεν προλάβατε να διαβάσετε….!

-  Καθαρίστε το νου σας από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, είτε αυτά αφορούν τα μαθήματα είτε όχι. Αυτό είναι εύκολο και γρήγορο, κάτι σαν ένα “νοητικό ντους”. Μην σκέφτεστε τίποτα άλλο, επικεντρωθείτε στη μελέτη σας και μην επιτρέπετε στο μυαλό σας να «αφαιρείται». Μην ξεχάσετε λοιπόν να  απενεργοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο!

- Βάλτε το σώμα σας  να καθίσει άνετα και ισορροπημένα. Η στάση του σώματος κατά τη μελέτη πρέπει να είναι με την σπονδυλική στήλη όσο το δυνατόν  πιο όρθια. Δεν πρέπει να κουράζεται το σώμα σας με «ανορθόδοξες» θέσεις που παίρνετε.

 - Φροντίστε  ο χώρος που μελετάτε να είναι καθαρός, τακτοποιημένος, φωτεινός, με καθαρή - δροσερή την ατμόσφαιρα και σωστή θερμοκρασία.

- Το άκουσμα της μουσικής (χωρίς στίχους) να ξέρετε ότι εμψυχώνει και ενεργοποιεί το νου, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το άγχος. Το είδος της μουσικής που έχει αποδειχθεί ότι ενθαρρύνει τη μάθηση είναι η κλασική και  ιδιαίτερα  η baroque,  διότι ο ρυθμός της είναι σαν το ρυθμό που χτυπάει η καρδιά μας. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να ακούτε μουσική όχι περισσότερο από το 30% του χρόνου μελέτης σας.

- Συνοδέψτε το διάβασμα σας  με μία «γευστική παρεούλα», που  υπόσχεται λίγες στιγμές απόλαυσης, τουλάχιστον για την αρχή. Διαλέξτε κάτι που να σας αρέσει πραγματικά, αλλά φροντίστε να είναι κάτι τονωτικό (πορτοκαλάδα, ζεστό ρόφημα ή λίγη σοκολάτα) και σίγουρα σε μικρή ποσότητα. Οι πολλοί καφέδες και η υπερδιέγερση που προκαλούν είναι επικίνδυνη.

- Εάν «κολλήσετε» … σηκωθείτε … κάντε κάτι ευχάριστο και  αναζωογονητικό και ξαναγυρίστε. Μερικές φορές μετά από πολύωρο διάβασμα, ακόμα και  η αλλαγή του χώρου μελέτης φέρνει μία αίσθηση ανανέωσης.

-  Μπορείτε επίσης να εναλλάσσετε τα μαθήματα για ποικιλία και ανανέωση, όχι όμως σε συντομότερα διαστήματα από μία ώρα.

- Προσέχετε τη διατροφή σας. Τρώτε υγιεινά αλλά μικρά  γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Αμέσως μετά από ένα γεύμα και για όσο διάστημα διαρκεί η πέψη, η διαύγεια και η οξύνοια του νου μειώνονται αισθητά και αυξάνεται η υπνηλία. Να το θυμάστε αυτό ιδίως τις δύσκολες μεσημεριανές ώρες και ακριβώς πριν πάτε να γράψετε διαγώνισμα. Το στομάχι δεν πρέπει να είναι βαρύ!

- Η γυμναστική και ιδίως η έντονη αεροβική αυξάνει την  πρόσληψη οξυγόνου στον εγκέφαλο. Αποτέλεσμα είναι , οι γρήγορες αντιδράσεις και η βελτίωση της μνήμης και της σκέψης. Για αυτό, μία ή δύο φορές την εβδομάδα κάνε κάποια ευχάριστη σωματική δραστηριότητα που θα εκτονώσει τις εντάσεις στο σώμα σας και θα αναζωογονήσει το νου σας.

-  Ενώ το καλό στρες σάς κάνει να λειτουργείτε αποδοτικά, το κακό στρες μειώνει την απόδοση και σας «ακινητοποιεί». Αν αισθάνεστε  λοιπόν το επίπεδο του στρες να ανεβαίνει επικίνδυνα, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής :  με κλειστά τα μάτια να  πάρετε βαθιές αναπνοές. Στη συνέχεια, πάλι με κλειστά τα μάτια, αρχίστε να μετράτε αργά από το ένα ως το δέκα και πείτε στον εαυτό σας ότι όταν τελειώσει το μέτρημα θα είστε χαλαροί και έτοιμοι να συνεχίσετε τη δουλεία σας. Στη συνέχεια μετρήστε αργά από το δέκα προς τα κάτω, και μετά ανοίξτε τα μάτια σας. Τέλος, κάντε θετικές σκέψεις και καθησυχάστε τον εαυτό σας ότι έχετε προετοιμαστεί καλά (ή όσο γινόταν) και ότι όλα θα πάνε καλά.

- Για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου θυμηθείτε επίσης ότι απαιτούνται κανονικές ώρες ύπνου το βράδυ (6-7 ώρες, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου)  ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα, όχι πολύ αργότερα. Οι ώρες του ύπνου που χάνονται αν κάποιος κοιμηθεί π.χ. στις 3 μετά τα μεσάνυχτα δεν μπορούν να αναπληρωθούν, όσο και αν κοιμηθεί μετά την ανατολή του ήλιου ή κάποια άλλη ώρα της ημέρας. Γι’ αυτό κατάργησε επειγόντως τον παρατεταμένο μεσημεριανό ύπνο μετά από γεύμα, αν τον συνηθίζετε, και αντικαταστήστε  τον (εάν χρειάζεται) με έναν σύντομο εικοσάλεπτο ύπνο κάποια άλλη στιγμή. Η διάρκεια αυτή των είκοσι λεπτών  είναι ιδανική για να προσφέρει βαθιά αναζωογόνηση αλλά και εύκολη επαναφορά.

 Καλή δύναμη στο διάβασμά σας και καλή επιτυχία στις εξετάσεις.

Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News