Οικονομία Ελλάδα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τον Απρίλιο η υπ’ αριθμόν 7 - Θα αφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2021

Ο επόμενος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι «συμψηφιστικός» της επιστρεπτέας προκαταβολής 6 που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη

Όταν ξεκινούσε ο «θεσμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής (που γρήγορα μετατράπηκε σε «μερικώς επιστρεπτέα» και «μερικώς επιχορήγηση») πριν από σχεδόν ένα χρόνο, λίγοι φαντάζονταν ότι τόσους μήνες μετά θα συζητάγαμε για τον έβδομο «γύρο» της. Και ωστόσο... με τη συνεχή ανανέωση των μέτρων για την πανδημία, φτάνουμε αισίως στον κύκλο 7 της επιστρεπτέας προκαταβολής, στον οποίο θα μοιραστούν περίπου 1 δισ. ευρώ. Το πώς θα μοιραστούν και με ποιους όρους εξαρτάται από την παράταση των περιοριστικών μέτρων για την οικονομία, ωστόσο ο 7ος κύκλος θα «τρέξει» μέσα στον Απρίλιο.

Ως γνωστόν, ο επόμενος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι «συμψηφιστικός» της επιστρεπτέας προκαταβολής 6 που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι και χθες 388.566 αιτήσεις ενδιαφέροντος.

Ο τρέχων κύκλος θα καλύψει τις απώλειες τζίρου για τον Ιανουάριο. Ο επόμενος κύκλος, ο οποίος θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, θα καλύψει το σύνολο του πρώτου τριμήνου του χρόνου. Συνεπώς, όσοι κάνουν αίτηση και στον επόμενο κύκλο, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι από το ποσό της ενίσχυσης που θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο του υπουργείου Οικονομικών θα αφαιρεθεί η ενίσχυση που θα έχουν ήδη πάρει από τον 6ο κύκλο και θα τους πιστωθεί η διαφορά.

Στο σημείο αυτό μπαίνει η διάρκεια του lockdown στην εξίσωση του επόμενου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής. Αν έχουμε, δηλαδή, άνοιγμα της οικονομίας για κλειστούς κλάδους της οικονομίας, όπως π.χ. το λιανεμπόριο, από τη δεύτερη ή την 3η εβδομάδα του Μαρτίου, τότε οι ενισχύσεις στον κλάδο θα συρρικνωθούν σημαντικά. Τούτο διότι, καταρχήν, από το τελικό ποσό της ενίσχυσης θα αφαιρεθεί η ενίσχυση που θα έχει ήδη εισπραχθεί από τον τωρινό κύκλο για τον Ιανουάριο.

Η κάλυψη της απώλειας του τζίρου θα περιλάβει το σύνολο του Φεβρουαρίου, που θα κυλήσει σε lockdown. Για τον Μάρτιο όμως, αν υπάρχει μερικό (με περιορισμούς) ή ολικό άνοιγμα και επαναληφθεί και το φαινόμενο του δεύτερου 15ήμερου του Ιανουαρίου, που έφερε μαζικά τους καταναλωτές στα καταστήματα, η μείωση τζίρου μπορεί να είναι μηδενική ή μπορεί και να προκύψει και αύξηση τζίρου για κάποιες επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν.

Βασικό πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η περίοδος αναφοράς που θα ληφθεί υπόψη για τη μείωση του τζίρου. Στον τρέχοντα κύκλο είναι σαφές ότι η μείωση τζίρου για τον περασμένο Ιανουάριο θα έχει ως περίοδο αναφοράς το πρώτο μήνα του 2020, αφού τότε η οικονομία λειτουργούσε κανονικά.

Αν όμως στον 7ο κύκλο περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020, τότε, αν κάποιοι κλάδοι από τους κλειστούς ανοίξουν, οι ενισχύσεις θα είναι πολύ χαμηλές.

Τα σενάρια

Θεωρητικά, η λύση θα ήταν να συγκριθεί ο τζίρος του πρώτου τριμήνου του 2020 με εκείνο του 2019. Ωστόσο, ο κανονισμός της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις προβλέπει ότι, αν οι ενισχύσεις ξεπεράσουν το 1 έτος (όπως και συνέβη), μπορεί η περίοδος αναφοράς να προκύψει από τον μέσο όρο των συγκρινόμενων περιόδων της εγγύτερης διετίας.

Μεταφραζόμενο στην ελληνική 7η επιστρεπτέα προκαταβολή, αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος για το πρώτο τρίμηνο του 2021 μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο διάστημα είτε του 2020 είτε του 2019 είτε του μέσου όρου τους. Κανείς όμως δεν μπορεί να επιλέξει τώρα, αφού δεν μπορεί να ξέρει τι και πότε θα ανοίξει μέσα στον Μάρτιο. Για τον λόγο αυτό, το οικονομικό επιτελείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Στις προϋποθέσεις που δε θα αλλάξουν σε σύγκριση με τον 4ο και τον 5ο κύκλο είναι ότι και ο επόμενος κύκλος θα προβλέπει ελάχιστη μείωση τζίρου 20%, ότι οι ενισχύσεις θα είναι κατά 50% μη επιστρεπτέες και ότι θα υπάρχει και σε αυτόν τον κύκλο ειδική μέριμνα για μεγαλύτερη ενίσχυση στους κλάδους που θα παραμένουν ακόμη κλειστοί με κρατική εντολή.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια