Οικονομία Ελλάδα

Μειωμένα ενοίκια: Τι θα γίνει τον Δεκέμβριο

«Τρέχει» η προθεσμία για τις δηλώσεις Νοεμβρίου

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων Νοεμβρίου προκειμένου οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα μειωμένα ενοίκια που καταβλήθηκαν το μήνα Νοέμβριο και τη σχετική αποδοχή από την πλευρά του ενοικιαστή.

Αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ανήκουν στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.

Παράλληλα, μειωμένο ενοίκιο για την κύρια κατοικία μπορούσαν να καταβάλουν το Νοέμβριο και εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή  όπως επίσης και για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από την μόνιμη κατοικία.

Στους «δικαιούχους» μειωμένου ενοικίου  για την κύρια κατοικία τους  υπαγονται και οι  ναυτικοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ναυτολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες θα δουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό το 50% της απώλειας που έχουν υποστεί, το οποίο είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο. Παράλληλα δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, του ΟΤΑ,  τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Περιθώριο έως τις 15 του μηνός έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση Covid ή και στη δήλωση της μίσθωσης του ακινήτου και να κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% των ενοικίων που δεν έχουν εισπράξει. Ήδη η ΑΑΔΕ μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων έχει καλέσει περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid.  Οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που έχουν εντοπιστεί από την ΑΑΔΕ αφορούν κυρίως υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων, ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid, μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης(π.χ. Επαγγελματική).

Η επέκταση των περιοριστικών μέτρων και το Δεκέμβριο (τουλάχιστον έως τις 7 του μηνός) ενισχύει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου κατά 40% και αυτό το μήνα. Έτσι, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ρυθμίσεις οι οποίες θα προβλέπουν μείωση ενοικίων κατά 40% για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων πληττόμενων οικονομικά από τον κορωνοϊό, για μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, για τη φοιτητική στέγη ενηλίκων τέκνων των εργαζομένων, καθώς επίσης και την καταβολή στους ιδιοκτήτες αποζημιώσεων ίσων με το ήμισυ (με το 50%) των απωλειών που θα υποστούν.

(Φωτογραφία Unsplash)

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια