Σιωπηρή παράταση για τα αυθαίρετα - Τι θα κάνουν όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτημα

Ελλάδα
Σιωπηρή παράταση για τα αυθαίρετα - Τι θα κάνουν όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυνατότητα υποβολής δηλώσεων σε όσους πρόλαβαν να υποβάλουν αίτημα

Σε μια μεσοβέζικη λύση, με τη “πατέντα” της λεγόμενης μικρής διαρκείας... σιωπηρής παράτασης, προχώρησε τελικά η κυβέρνηση αναφορικά με το φλέγον θέμα που προέκυψε με τη λήξη της προθεσμίας για τις δηλώσεις τακτοποίησης συγκεκριμένων κατηγοριών αυθαιρέτων (συγκεκριμένα των μεγάλων πολεοδομικών παραβάσεων της κατηγορίας 5) και τη δυσλειτουργία που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κι άλλοι φορείς είχαν ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων που έληξε προχθές Τετάρτη, μέχρι το τέλος του 2020.

Το υπουργείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα... Δεν έδωσε επίσημη παράταση. Έδωσε ωστόσο μια άτυπη, σιωπηρή παράταση μέχρι να διεκπεραιωθούν οι δηλώσεις που έμειναν μετέωρες λόγω τεχνικών δυσχερειών.

Μικρή πίστωση χρόνου

Στην εκπνοή ακριβώς της προθεσμίας που είχε δοθεί για τις 30 Σεπτεμβρίου μετά από παράταση, και υπό την πίεση του όγκου των αιτήσεων και των δυσκολιών να ολοκληρωθούν και να φτάσουν οι μηχανικοί στο ηλεκτρονικό “κλικ” της καταβολής του παραβόλου, συμφωνήθηκε μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και ΤΕΕ να δοθεί μικρή πίστωση χρόνου για να εξυπηρετηθούν όσοι δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον καταβληθεί το παράβολο, ο δικαιούχος έχει περιθώριο 18 μηνών για την υποβολή των δικαιολογητικών.

Στη συνάντηση λοιπόν του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη με τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου επήλθε μια συμφωνία για την εκπρόθεσμη ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Τα νέα δεδομένα

Στη βάση αυτή της συμφωνίας λοιπόν τα νέα δεδομένα έχουν ως εξής: Αν και επισήμως έχει λήξει η προθεσμία, αποκλειστικά για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Επίσης, αποκλειστικά για τους κατοίκους που διαμένουν σε πληγείσες από τις πρόσφατες κακοκαιρίες περιοχές θα δοθεί κατ' εξαίρεση ειδική παράταση.

Βεβαίως όλα αυτά στη θεωρία... Γιατί, ναι μεν το υπουργείο δίνει άτυπη παράταση σε κάποιες περιπτώσεις όπως σε όσους υπέβαλαν αίτημα να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία στη δήλωσή τους για την οριστική κατάθεσή της, ωστόσο είναι ερωτηματικό τι μέλλει γενέσθαι για τις περιπτώσεις εκείνες που λόγω δυσλειτουργίας της πλατφόρμας δεν κατέστη εφικτό να κατατεθεί καν αίτημα.

Η ενημερωτική ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΝ.

Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Χθες (σ.σ. προχθές) 30 Σεπτεμβρίου 2020 έληξε η τελευταία παράταση - η δεύτερη που έδωσε η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας - για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις του Νόμου 4495/2017.

Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτήρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.). Συνεχίζεται όμως η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1-4 μέχρι την 31η Μαρτίου 2026, με προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης.

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ προκύπτει ότι μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων - εξέλιξη η οποία υπογραμμίζει ότι η σταθερή θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι δε θα δοθεί νέα παράταση για τα αυθαίρετα οδήγησε τελικά σε αθρόες δηλώσεις και κλείσιμο πολλών σημαντικών εκκρεμοτήτων.

Οι πολίτες λοιπόν ανταποκρίθηκαν. Και για το ρεκόρ δηλώσεων που πραγματοποιήθηκε ήταν τεράστια η συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών που εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και πολλές φορές χρειάστηκε να ξενυχτήσουν.

Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι δε δίνεται νέα παράταση. Είναι ζήτημα θεσμικής τάξης και αξιοπιστίας να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Πολιτείας. Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αυτή και επισημάνθηκαν από πολίτες και μηχανικούς.

Γι’ αυτό ανακοινώνουμε τα ακόλουθα:

1) Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δε θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.

2) Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

3) Το υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4.

Για όλα τα σχετικά θέματα μελετούμε τα στοιχεία και τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Με τη λήξη της χθεσινής προθεσμίας κλείνει μόνο μία από τις πολλές εκκρεμότητες που σχετίζονται με το θέμα των αυθαιρέτων.

Θα ακολουθήσουν σύντομα παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και άλλων εκκρεμοτήτων που χρονίζουν στο θέμα αυτό. Προτεραιότητά μας είναι μια συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων για να σταματήσουν - Πολιτεία, πολίτες και τεχνικός κόσμος - να σπεύδουν την τελευταία στιγμή για εμβαλωματικές διευθετήσεις».

Διευκρινίσεις ΤΕΕ

Σε συνέχεια της χθεσινής ενημερωτικής ανακοίνωσης του ΥΠ.ΕΝ. για το πέρας της διαδικασίας καταγραφής αυθαιρέτων Κατηγορίας 5 του Νόμου 4495/2017, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έβγαλε κι αυτό με τη σειρά του ενημερωτική ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει τα εξής:

- «Όλες οι αιτήσεις-δηλώσεις που εισήχθησαν σε στάδιο επεξεργασίας μέχρι και τις 30/9/2020 θα δύνανται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στον Ν. 4495/2017, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε το ΥΠ.ΕΝ.

- Νέες δηλώσεις της Κατηγορίας 5, με βάση τον νόμο, δεν μπορούν να υποβληθούν στον Ν. 4495/2017.

- Η υποβολή νέων δηλώσεων για τις Κατηγορίες 1-4, όπως και η περαίωση εκκρεμών δηλώσεων, συνεχίζεται με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4495/2017, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

- Οι λεπτομέρειες εφαρμογής επιμέρους ειδικών περιπτώσεων και διαδικασιών θα εφαρμοστούν στο σύστημα ανάλογα με τις πρωτοβουλίες και οδηγίες του ΥΠ.ΕΝ.

Επίσης, το ΤΕΕ ανακοινώνει ότι:

- Παρά τον εξαιρετικά μεγάλο φόρτο που προέκυψε από τη λήξη των προθεσμιών, περισσότερες από 200.000 χιλιάδες δηλώσεις καταγράφηκαν στο σύστημα εντός Σεπτεμβρίου.

- Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα, παρότι δεν είναι σχεδιασμένο για τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων και δεδομένων-αρχείων (καθώς σε μέση ημερήσια βάση τα τελευταία 9 χρόνια ο αριθμός δηλώσεων κινείται σταθερά στο ύψος των 400-500 ανά ημέρα), κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες ιστορικό ρεκόρ νέων δηλώσεων, σταθερά πέριξ των 10.000 κάθε ημέρα, με κορύφωση την Παρασκευή 25/9/2020 με 12.500 δηλώσεις.

- Οι υπηρεσίες του ΤΕΕ αύξησαν τη διαθεσιμότητα των υπολογιστικών πόρων περισσότερο από 300% και για περιόδους κατά 500%, αλλά τα προβλήματα πρόσβασης δεν έλειψαν. Το πληροφοριακό σύστημα σταθερά εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί 2.000 ταυτόχρονους χρήστες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News