Πότε θα καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα

Οικονομία
Πότε θα καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”

Αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, σχετικά με το Δώρο Πάσχα. Ειδικότερα, η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής:

Σε ό,τι αφορά «τον καθορισμό και τον χρόνο καταβολής προβλέπεται:

  1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν ενεργό κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/3/2020, ή εκείνες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20ή/3/2020 κωδικού δευτερεύουσας δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20/3/2020, του ιδίου ως άνω πίνακα, δύνανται να καταβάλουν στους εργαζομένους τους το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020, που ορίζει η υπ' αρ. 19040/7.12.1981 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 742), σε χρόνο μεταγενέστερο από τη δήλη ημέρα καταβολής του (15/4/2020), ωστόσο όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2020.
  2. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ' αρ. 19040/7.12.1981 Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 υπολογίζεται, βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου, την προηγούμενη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Διαδικασία καθορισμού του επιδόματος εορτών Πάσχα που καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταβολή του στους εργαζόμενους:

1) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες καταχωρίζουν σε διακριτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) το επίδομα εορτών Πάσχα. Τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον εργοδότη καταχωρίζονται στον κωδικό τύπου αποδοχών 03 και στην ίδια ΑΠΔ σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, οι λεπτομέρειες του οποίου θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), καταχωρίζονται τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες καταβάλλουν στους εργαζόμενους το σύνολο του επιδόματος εορτών Πάσχα, δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη, όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποδίδουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς.

2) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) του επιδόματος εορτών Πάσχα και τυχόν συμπληρωματικών ΑΠΔ του ίδιου σκοπού, έως τις 10 Ιουλίου 2020, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα στους δικαιούχους.

3) Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του επιδόματος εορτών Πάσχα που βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε ειδικό προς τούτο έντυπο υπεύθυνης δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ήτοι τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους (IBAN), τα στοιχεία των εργαζομένων τους, καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

4) Οι εργοδότες φέρουν την ευθύνη για την ορθή συμπλήρωση έγκυρου και ενεργού αριθμού λογαριασμού IBAN, καθώς και των λοιπών στοιχείων που αναφέρονται στο ειδικό έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”. Η υποβολή του ειδικού εντύπου για το επίδομα εορτών Πάσχα ορίζεται από την 1η έως τις 10 Ιουλίου 2020.

5) Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται τα απολύτως αναγκαία στοιχεία, όπως δηλώνονται στο ειδικό έντυπο του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” για τον σκοπό του ελέγχου και της πληρωμής του επιδόματος εορτών Πάσχα.

6) Τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις ΑΠΔ διασταυρώνονται με το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων, που δηλώνονται.

Σε περίπτωση αναληθών στοιχείων, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση κυρώσεις».

ΕΦΑΠΑΞ ΠΛΗΡΩΜΗ

Διαδικασία απόδοσης του επιδόματος

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία απόδοσης του επιδόματος εορτών Πάσχα, η ΚΥΑ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη προβλέπει τα εξής:

  1. «Για τη διαδικασία απόδοσης στους εργοδότες του μέρους του επιδόματος εορτών, που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις), ορίζεται ως αρμόδιος φορέας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η πληρωμή γίνεται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου-εργοδότη (IBAN), το οποίο έχει δηλωθεί στο ειδικό έντυπο του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη”.

Από το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων-εργοδοτών, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, καθώς και ο ΑΦΜ τους.

  1. Για την πληρωμή του ποσού εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού, η ειδική εντολή πληρωμής της προηγούμενης παραγράφου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
  2. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  3. Η Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δε θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News