Οικονομία Ελλάδα

Μείωση σε ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης

Τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αίτημα για μείωσή τους, τέθηκε από την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει μείωση φόρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ, όταν δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό.


Όπως είπε, η ασφαλής εκτίμηση από την πλευρά του υπουργείου για τον φετινό προϋπολογισμό θα γίνει «μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020», προσθέτοντας ότι για τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα και η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πρόθεσή του είναι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος να πηγαίνει σε ποσοστό 80% σε μειώσεις φόρων και 20% σε αυξήσεις δαπανών πιθανόν για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.


Ξεκαθάρισε ότι «οι προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει ως κυβέρνηση. Δεν ανοίγει δημοσιονομική “τρύπα” με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».


«Το 2020 μας ενδιαφέρει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για να πετύχουμε τον στόχο του 3,5% στο πλεόνασμα», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε το β’ εξάμηνο του 2019, όταν με ασφάλεια δημιουργούταν δημοσιονομικός χώρος, να μειώνει φόρους και να αυξάνει δαπάνες με έμφαση στα χαμηλότερο στρώματα. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, δώσαμε τις 120 δόσεις, δώσαμε εμπροσθοβαρώς το επίδομα θέρμανσης, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις».

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ειδικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αίτημα για μείωσή τους ότι αυτό τέθηκε από την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, καθώς είναι σε εξέλιξη η σύνταξη της πρώτης ελληνικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους. Αναφερόμενος στα τέσσερα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, είπε ότι:
1. Η χώρα θα έχει μεγαλύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης από αυτούς που προβλέπουν οι Θεσμοί. Όπως είπε, για το 2019 ταυτίζονται στο 1,6%-1,7%, φαίνεται ότι θα κινηθούμε κοντά ίσως και οριακά πάνω από το 2%.
2. Η χώρα συνεχίζει να έχει χαμηλό κόστος δανεισμού, πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που είχαν οι Θεσμοί πριν από 2 χρόνια, όταν συνέτασσαν την έκθεση βιωσιμότητας χρέους.
3. Η χώρα αποπλήρωσε το ακριβότερο κομμάτι του δανεισμού, αυτά του ΔΝΤ.
4. Η χρήση των ANFA και SMP’s για αναπτυξιακούς λόγους.
«Το θέτουμε σοβαρά και τεκμηριωμένα το θέμα τώρα. Αυτή τη στιγμή, αν δεν ολοκληρωθεί η άσκηση, δε βάζω πήχη. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα (σ.σ. τα πρωτογενή πλεονάσματα), γιατί δημιουργείται χώρος για δημοσιονομικές πρακτικές, όπως οι μειώσεις των φόρων», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.
Τοποθετώντας το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είπε ότι «μια πρώτη καταληκτική ημερομηνία είναι περίπου τον Μάιο, καθώς τότε η χώρα πρέπει να καταστήσει μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την επόμενη 4ετία, αλλά η πραγματική καταληκτική ημερομηνία είναι ο Οκτώβριος του 2020».
«Η κυβέρνηση, η χώρα και οι πολίτες έχουν κάνει τα πάντα το τελευταίο 6μηνο για να καταφέρουν την αναβάθμιση της οικονομίας», πρόσθεσε.
Αποκάλυψε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει, «καθώς έχουν προκύψει κάποιες έκτακτες πρόσθετες δαπάνες για το Μεταναστευτικό, να εξαιρεθούν οι δαπάνες από τα δημόσια οικονομικά κατά πρόγραμμα, γιατί δεν μπορούσε να υπολογιστεί όταν ετίθεντο οι στόχοι για 3,5% το 2020».

Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών τον Μάιο

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς που ξεκινούν τον Απρίλιο, αρχικά παρατήρησε ότι «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Η προστασία της α’ κατοικίας δε θα υπήρχε μετά το τέλος του 2019.
Εμείς επεκτείναμε το πλαίσιο κατά 4 μήνες και ψηφίσαμε βελτιώσεις για χορήγηση της ρύθμισης».
Προανήγγειλε, δε, ότι «επιδιώκουμε νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών προσώπων που θα έχει ενσωμάτωση όλων των υπαρχόντων εργαλείων. Θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών. Εκτιμώ ότι μετά το 4μηνο θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε».
Διευκρίνισε, δε, ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η εκτίμηση των τραπεζών είναι ότι ένας στους τέσσερις μπορεί και δεν πληρώνει και βρίσκει καταφύγιο. Οφείλει μια σοβαρή κυβέρνηση να βγάλει στη σέντρα αυτή την κατηγορία των πολιτών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια