Ακρίβεια: Έρχονται ανατιμήσεις σε 200 ακόμη προϊόντα - Αυξήσεις εως 30%

Κρήτη
Ακρίβεια: Έρχονται ανατιμήσεις σε 200 ακόμη προϊόντα - Αυξήσεις εως 30%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήσεις κατά μέσο όρο 6% σε τουλάχιστον 200 προϊόντα φέρνει ο Μάιος και ο Ιούνιος, με ορισμένα από αυτά να ακριβαίνουν ακόμα και μέχρι 30%

Μετά τον δραματικό χειμώνα των συνεχών και μεγάλων ανατιμήσεων, οι καινούργιες έρευνες για την ακρίβεια, που δείχνουν ότι έρχονται μέσα στον Μάιο με Ιούνιο νέες αυξήσεις σε άλλα 200 προϊόντα, προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στην κοινή γνώμη της Κρήτης και φυσικά σε ολόκληρο το πανελλήνιο, με τους καταναλωτές να αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Ακόμα και στο νησί μας, που περιμένουμε ότι θα έχουμε μία από τις καλύτερες τουριστικές περιόδους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και την τόνωση της αγοράς, οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες, αφού, όπως φαίνεται, οι καταναλωτές θα κληθούν να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθεύονται τα βασικά είδη!

Αναλυτικότερα, αυξήσεις κατά μέσο όρο 6% σε τουλάχιστον 200 προϊόντα φέρνει ο Μάιος και ο Ιούνιος, με ορισμένα από αυτά να ακριβαίνουν ακόμα και μέχρι 30%. Και φυσικά, δεν είναι τα μόνα... Συνολικά, από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, εκτιμάται ότι θα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε τουλάχιστον 1.500 βασικά αγαθά.

Το “ράλι” της ακρίβειας

Αναλυτικότερα, μέσα από μελέτη της εταιρείας μετρήσεων NielsenIQ προκύπτει ότι οι καταναλωτές αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ανατιμήσεων προσεχώς. Και αυτό γιατί 7 στους 10 προμηθευτές καταναλωτικών προϊόντων - ήτοι ποσοστό 68% - θα προχωρήσουν σε νέο κύκλο αυξήσεων τιμών εντός του 2023, ενώ την ίδια ώρα 3 στους 10 προμηθευτές - ήτοι ποσοστό 32% - δεν είναι βέβαιοι αν θα προχωρήσουν σε νέο γύρο ανατιμήσεων.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, το 35% των προμηθευτών, που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέο γύρο ανατιμήσεων μέσα στο 2023, εκτιμούν ότι οι αυξήσεις τιμών θα είναι της τάξης του 5%. Την ίδια ώρα, το 50% των συμμετεχόντων στη μελέτη “βλέπει” ανατιμήσεις έως και 10%, ενώ ένα 6% των προμηθευτών κάνει λόγο για ανατιμήσεις έως και 20%.

Οι νέες ανατιμήσεις, όπως γράφει η “Real”, αφορούν τόσο σε επώνυμα προϊόντα όσο και σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σε μερικά από τα οποία φτάνουν ακόμη και το 30%. Έτσι, και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που αποτελούν μια “διέξοδο” των καταναλωτών έναντι της ακρίβειας, έχουν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες και αυξάνονται σημαντικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ανατιμήσεις μέχρι τον Ιούνιο θα αφορούν 25 κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, θα ακριβύνουν τα εξής προϊόντα: Τόνος ιδιωτικής ετικέτας έως 30%, σαλάτες ιδιωτικής ετικέτας έως 30%, βιολογικά προϊόντα έως 19% (από μία εταιρεία), καθαριστικά για το σπίτι έως 16%, σνακ έως 15%, μαρμελάδες έως 15%, στοματικό διάλυμα έως 15%, μαλακτικό για ρούχα έως 14%, σαμπουάν από 2% έως 14%, ανθρακούχο νερό έως 12%, σοκολατάκια από 4% έως 11%, κρέατα από 4% έως 11%, αναψυκτικά έως 10%, κουάκερ 10%, σολομός 10%, ελιές 9,5%, μωρομάντηλα έως 9%, σαπούνια από 6% έως 8%, κονσέρβες ντολμαδάκια 7%, έτοιμα γεύματα ψυγείου 6,5%, μπαταρίες 6%, παγάκια 6%, αλουμινόχαρτο 6%, παστέλια 5%, βρεφικά και παιδικά γάλατα σε σκόνη και υγρά 3% και αλλαντικά επίσης 3%.

Σημειώνεται ότι οι ανατιμήσεις πραγματοποιούνται από μεμονωμένες εταιρείες και θα περνούν σταδιακά στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ.

«Ψωνίζουν όλο και λιγότερα...»

Ο εκπρόσωπος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου, Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, λέει στο neakriti.gr ότι ο κόσμος μειώνει διαρκώς τις αγορές του, όχι μόνο σε αυτά τα είδη που δε θεωρούνται πρώτης ανάγκης, αλλά ακόμα και στα τρόφιμα και χαρακτηρίζει ως ενδεικτική την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των μανάβικων του Ηρακλείου. «Στις γιορτές μέσα είχαμε μία αύξηση 30% με 35% ή ακόμα και 50% στις τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Και μπορούμε να πούμε ότι έπαιξε ρόλο η περίοδος του Πάσχα. Αλλά σε σχέση με πέρυσι και με πρόπερσι η αύξηση στις τιμές των προϊόντων αυτών είναι πάνω από 20%. Και μπορεί μετά το Πάσχα να μειώθηκαν λίγο οι τιμές, αλλά όχι στα επίπεδα που θα έπρεπε να έχουν μειωθεί. Η ζωή είναι ακριβή. Και τα ψώνια είναι ακριβά και στο μανάβικο», όπως τονίζει ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών.

Στο σημείο αυτό αναφέρει: «Και η καταναλωτική κίνηση στα δικά μας καταστήματα σε σχέση με πέρυσι έχει πέσει σε ποσοστό πάνω από 15%. Όταν στο φαγητό ο άνθρωπος σκέφτεται αν θα ψωνίσει, τότε καταλαβαίνετε τι γίνεται. Τα “κοράκια” παίρνουν διαρκώς σπίτια. Η ΔΕΗ απειλεί όταν έχουμε απλήρωτο το ρεύμα. Σε ζορίζει το ρεύμα. Σε ζορίζει ο Δήμος. Σε ζορίζουν όλοι».

«Δεν περιμένουμε να πέσουν οι τιμές»

«Αυτό που λένε ότι μετά τον Ιούνιο θα πέσουν οι τιμές και θα έχουμε μία αποκλιμάκωση, εμείς δεν το πιστεύουμε», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και στέλεχος της ΓΣΕΕ, Μανόλης Πεπόνης. «Οι οικογένειες σήμερα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και προσπαθούν να πληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους και να διαθέσουν για το φαγητό στη συνέχεια ένα μέρος του εισοδήματός τους», σύμφωνα με τον Μανόλη Πεπόνη. Όπως τονίζει ο συνδικαλιστής, η κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει την κατάσταση ανεξέλεγκτη, χωρίς να προχωρά σε ουσιαστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση ή και η κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την ώρα που τέτοιες κινήσεις γίνονται διαρκώς από άλλες χώρες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 «Είναι όλα προαποφασισμένα»

«Το νέο κύμα της ακρίβειας φαίνεται ότι δεν επηρεάζεται από οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα και αν προκύψει, που σημαίνει ότι όλα αυτά είναι προαποφασισμένα», σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Δημόκριτο Σαλούστρο. «Διότι τα μέτρα αυτά κινούνται με βάση τα μοντέλα της οικονομίας, που λένε ενίσχυση της συσσώρευσης του κεφαλαίου σε όλο και λιγότερα χέρια και “ξεζούμισμα” της εργατικής τάξης και του λαϊκού εισοδήματος. Δε μας ξαφνιάζουν όλα αυτά. Επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν καλύτερες μέρες για τον εργαζόμενο, αν ο ίδιος δεν τις κατακτήσει. Και αυτό προϋποθέτει, άσχετα με το εκλογικό αποτέλεσμα, την ενίσχυση των αγώνων για την αύξηση του μισθού, μέσω των συλλογικών συμβάσεων. Την παρεμπόδιση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την απαίτηση να μην κοπεί κανένα ρεύμα σε λαϊκό νοικοκυριό».

 «Καμία διασφάλιση για σταθεροποίηση τιμών»

«Από τώρα και μετά, μέσα στο καλοκαίρι, κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι έρχεται η σταθεροποίηση των τιμών», λέει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος στην Επιτροπή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο, Τάσος Ξενάκης. «Μακάρι να σταματήσει εδώ η ακρίβεια, αλλά δεν περιμένουμε ότι θα σταματήσει. Άλλη μια φορά, λοιπόν, οι εργαζόμενοι βιώνουν την ακρίβεια. Δυστυχώς, όλη αυτή η κατάσταση έχει να κάνει και με την αισχροκέρδεια στην αγορά. Κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων». Ο Τάσος Ξενάκης, μάλιστα, συνεχίζοντας, εκφράζει και την προσωπική του ανησυχία ότι «τώρα τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγορά θα κερδοσκοπήσουν ακόμα περισσότερο, αφού θα εκμεταλλευτούν την έλλειψη των ελέγχων στην αγορά, εξαιτίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχουμε ενόψει των εκλογών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News