Έρχονται μέτρα στήριξης και κίνητρα για καλλιτέχνες και χειροτέχνες

Οικονομία
Έρχονται μέτρα στήριξης και κίνητρα για καλλιτέχνες και χειροτέχνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεκριμένα, καλλιτέχνες, χειροτέχνες και ευρύτερα ελεύθεροι επαγγελματίες, που απασχολούνται στον πολιτισμό, οι οποίοι θα επανεκκινήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, την οποία διέκοψαν λόγω της οικονομικής κρίσης, απαλλάσσονται για τα έτη 2022, 2023 και 2024 από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για καλλιτέχνες και χειροτέχνες και επιδότηση του κύκλου εργασιών τους, με σκοπό την ενίσχυση των επαγγελματιών του κλάδου που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, προβλέπουν οι διατάξεις που ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για πρωτοβουλία στήριξης του καλλιτεχνικού χώρου από μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι η παροχή κινήτρων προς τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού και τους χειροτέχνες, προκειμένου είτε να δραστηριοποιηθούν ξανά επαγγελματικά είτε να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, καλλιτέχνες, χειροτέχνες και ευρύτερα ελεύθεροι επαγγελματίες, που απασχολούνται στον πολιτισμό, οι οποίοι θα επανεκκινήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, την οποία διέκοψαν λόγω της οικονομικής κρίσης, απαλλάσσονται για τα έτη 2022, 2023 και 2024 από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται για την ίδια χρονική περίοδο η συνολική επιδότηση μέχρι το πόσο των 5.000 ευρώ του κύκλου εργασιών των πρώτων 3.100 επαγγελματιών που θα προβούν σε επανέναρξη δραστηριότητας.

Ποιο θα είναι το ετήσιο τέλος του επιτηδεύματός τους;

Ως προς τους καλλιτέχνες και χειροτέχνες, οι οποίοι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να καταβάλουν θα μειωθεί, από τα 650 ευρώ στα 400 ευρώ, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος 2022 και για χρονικό διάστημα τριών ετών.  

Οι δράσεις, ύψους 28.000.000 ευρώ, εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, «η οικονομική και η πανδημική κρίση έπληξαν βαριά τους επαγγελματίες του πολιτισμού. Η πανδημία ανέδειξε προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών. Η κυβέρνηση από τον Μάρτιο 2020, δια των συναρμοδίων Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Πολιτισμού στήριξε με περισσότερα από 500.000.000 ευρώ τους επαγγελματίες του τομέα.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχεδιάσαμε μέτρα που στηρίζουν ουσιαστικά τους επαγγελματίες της σύγχρονης δημιουργίας και τους χειροτέχνες. Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και η χειροτεχνία πρέπει να έχουν ένα δημιουργικό μέλλον και να αποτελούν μέσο έκφρασης και βιοπορισμού για τους εκπροσώπους τους.

Στόχος μας είναι η επανεκίνηση των κλάδων κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους. Μέσα από πρωτοβουλίες στήριξης, όπως αυτές που μόλις θεσμοθετήθηκαν, και οι οποίες αποτελούν την αρχή, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι ο τομέας θα ανακάμψει. Ενδεικτικά αναφέρω ότι καλλιτέχνες και χειροτέχνες, που θα επανεκινήσουν τις δραστηριότητες τους τους επόμενους 12 μήνες, δεν θα έχουν την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την περίοδο 2022-2024. Προτεραιότητά μας είναι στους επαγγελματίες του πολιτισμού να δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουν να εκφράζονται δημιουργικά μέσα από τη δουλειά τους».

Θόδωρος Σκυλακάκης: Παροχή ισχυρών κινήτρων σε επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Παρέχουμε ισχυρά κίνητρα σε επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που θα συμμετέχουν στην ενεργή και δηλωμένη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, όσοι καλλιτέχνες - χειροτέχνες προβούν σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους έως τις 30.6.2023, απαλλάσσονται για τα έτη 2022, 2023 και 2024 από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, ύψους 650 ευρώ για κάθε έτος.

Ακόμη, εφόσον ανοίξουν, ξανά, τα βιβλία τους, σε αυτή τη χρονική περίοδο, τους παρέχεται επιδότηση 30% επί του τζίρου τους, ως βοήθεια, μέχρι το ύψος των 5.000 ευρώ. Παράλληλα, δεν ξεχνάμε τους συνεπείς, ενεργούς καλλιτέχνες - χειροτέχνες, παρέχοντάς τους σημαντική έκπτωση για χρονικό διάστημα τριών ετών (2022-2024), με το οφειλόμενο τέλος επιτηδεύματος να διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Απευθύνεται στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που αναγκάστηκαν να "κλείσουν” τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης -μετά το 2010- και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του κλάδου».

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Επένδυση στον καλλιτεχνικο και πολιτισμικό κλάδο

Για τη θέσπιση των μέτρων ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναλάβαμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης ενός ήδη καταπονημένου από την οικονομική κρίση κλάδου, επενδύοντας μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε αυτόν. Όμως, όπως είχαμε εξαρχής δεσμευτεί, δεν σταματήσαμε εκεί. Με πρωτοβουλία μας, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία σχεδιάζουμε μια ολοκληρωμένη εργασιακή και ασφαλιστική χάρτα για τον πολιτισμό.

Τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα αποτελούν το πρώτο βήμα:

Προχωράμε σε μία ουσιαστική επένδυση στο καλλιτεχνικό και δημιουργικό δυναμικό της χώρας μας και στην έμπρακτη στήριξη και αναγνώριση της σημασίας των επαγγελματιών του πολιτισμού και της χειροτεχνίας. Μαζί και με τις εργασιακές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν, ευελπιστούμε στην περαιτέρω θωράκιση και ανάπτυξη του κλάδου ώστε όλοι οι δημιουργοί να μπορούν να βιοπορίζονται από τη δουλειά τους και η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία της Ελλάδας να βρει τη θέση που της αξίζει».

(Φωτογραφία αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News