Power Pass: Ποιοι απειλούνται με πρόστιμο έως 1.200 ευρώ

Οικονομία
Power Pass: Ποιοι απειλούνται με πρόστιμο έως 1.200 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την υποβολή της αίτησης, καθώς για όσους διαπιστωθεί, ότι υπέβαλαν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα διπλάσια της επιδότησης

Μετά τις 14 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων για την αποζημίωση από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 έως και Μαΐου 2022 και οι οποίες θα κυμαίνονται από 18 έως και 600 ευρώ. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 30 του μήνα, ενώ οι πληρωμές εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την υποβολή της αίτησης, καθώς για όσους διαπιστωθεί, κατόπιν ελέγχου από τα αρμόδια όργανα, ότι κατά την αίτησή τους για το power pass (επίδομα ρεύματος), υπέβαλαν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα μέχρι και 1.200 ευρώ.

Οπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, «σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης».

Δηλαδή, κάποιος που θα λάβει το ανώτατο ποσό της επιδότησης, που φτάνει έως τα 600 ευρώ, και διαπιστωθεί ότι δεν συμπλήρωσε αληθινά στοιχεία, θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ.

Οπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, «Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βεβαιώνει το προς ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό και εκδίδει την σχετική ταυτότητα οφειλής σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90), κατόπιν σύνταξης χρηματικού καταλόγου από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Τα ποσά μετά την είσπραξή τους εμφανίζονται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1590789001 "Λοιπές επιστροφές Ποσών"».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News