Κρήτη: Απλησίαστη η βενζίνη - Η ακρίβεια «γονατίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κρήτη
Κρήτη: Απλησίαστη η βενζίνη - Η ακρίβεια «γονατίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μας οδηγούν στη φτωχοποίηση», τονίζουν εκπρόσωποι των εργαζομένων και των παραγωγικών φορέων της Κρήτης

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στην ελληνική κοινωνία η ακρίβεια, με τις τιμές να διαμορφώνονται σε αρκετά ανοδικά επίπεδα και με τη δυσφορία εκπροσώπων του επιχειρηματικού και εργατικού κόσμου, αλλά και των συνταξιούχων να είναι ιδιαιτέρως έντονη. Ειδικά στο ζήτημα των καυσίμων, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί σε τέτοια επίπεδα ώστε να έχουν καταστεί απρόσιτες σε μεγάλο μέρος - και - της ηρακλειώτης κοινωνίας.

Οι ανατιμήσεις είναι τόσο μεγάλες που, όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στα μέσα ενημέρωσης, η αύξηση των καυσίμων είναι 29% παραπάνω σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή, η φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών είναι έντονη, με συνδικαλιστές να τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να μη φτάσουν άνθρωποι στα πρόθυρα οικονομικής εξαθλίωσης.

Ακριβό αγαθό θεωρείται πλέον η βενζίνη, με την τιμή της να μην κατεβαίνει κάτω από τα 2,15 ευρώ το λίτρο (2,158 η χαμηλότερη τιμή) στον νομό Ηρακλείου και τη μεγαλύτερη τιμή να ανέρχεται στα 2,355 ευρώ, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων. Πρόκειται για τιμές-ρεκόρ που “χτυπούν καμπανάκι”, με τη λαϊκή αγανάκτηση να είναι έντονη και διάχυτη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργο Σαμόλη, «υπάρχει κινητικότητα στα πρατήρια εξαιτίας της εκκίνησης της τουριστικής περιόδου σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Ο κόσμος θέλει να μετακινηθεί και να πάει τη βόλτα του. Ωστόσο οι τιμές είναι αυξημένες. Εδώ και 25 ημέρες αυξάνεται συνεχώς η βενζίνη. Έχει προκύψει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της σύγκρουσης δολαρίου-ευρώ και του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Υπάρχει δυσφορία στον κόσμο... Αλλά κανένας πρατηριούχος δεν μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα. Η διακύμανση των τιμών στη βενζίνη και στο πετρέλαιο εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και, δυστυχώς, δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα».

Τι μπορεί να γίνει, όμως, ώστε η βενζίνη να γίνει ένα πιο προσιτό αγαθό; Ο κ. Σαμόλης υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι αναγκαία.

«Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ... Όπως ακριβώς συμβαίνει στην Κύπρο. Να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 24% στο 13% για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να μειωθεί και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έστω και προσωρινά, για να κατέβει η βενζίνη στο 1,60 ευρώ το λίτρο. Εάν μειωνόταν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από τα 700 ευρώ στα 500 και ταυτόχρονα υπήρχε μείωση ΦΠΑ, θα είχαμε βενζίνη στην τιμή του 1,60 ευρώ το λίτρο».

Στα ύψη οι πρώτες ύλες

Να περιοριστεί άμεσα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης καυσίμων υποστήριξε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, κάνοντας σαφές πως πολλές επιχειρήσεις έχουν εξουθενωθεί από το μεγάλο κόστος των καυσίμων. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρξει επιβάρυνση στην αλυσίδα παραγωγής.

«Το μεγαλύτερο ζήτημα που παραμένει εντελώς χωρίς λύση είναι εκείνο των καυσίμων. Και μπορεί η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα να συνεχίζεται, αλλά και το ζήτημα των καυσίμων παραμένει. Νομίζω ότι η μεγάλη τιμή της βενζίνης αυξάνει κατά πολύ τα έξοδα των ανθρώπων που μετακινούνται. Για τις επιχειρήσεις, η τιμή της βενζίνης είναι ένα κόστος που δεν μπορεί να συμπιεστεί πάρα πολύ, γιατί σχετίζεται με το επάγγελμα του καθενός και της καθεμίας, και πιο συγκεκριμένα έχει σχέση με τη μεταφορά των πρώτων υλών.

Το κόστος είναι σημαντικό και επιβαρύνει την αλυσίδα της παραγωγής. Ωστόσο οι μεταφορές είναι σημαντικός παράγοντας για τη βιωσιμότητας μιας επιχείρησης», ανέφερε ο κ. Αλιφιεράκης, ενώ σημείωσε: «Θεωρούμε ως Επιμελητήριο Ηρακλείου πως πρέπει να μειωθούν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης καυσίμων και ο ΦΠΑ. Ειδικά, η κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τον φόρο καυσίμων για να αντισταθμίσει την αύξηση της τιμής της βενζίνης».

Αγανάκτηση για το 10,2% του πληθωρισμού

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν εκπρόσωποι εργαζομένων για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 10,2% τον Απρίλιο, από 8,9% τον Μάρτιο, όπως έκανε χθες σαφές η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Όπως υποστήριξαν, η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού έχει διαμορφώσει ένα δυσμενές κλίμα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με άμεσο αποτέλεσμα η φτωχοποίηση για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να είναι μονόδρομος εάν η κυβέρνηση δε λάβει άμεσα πολιτικά μέτρα με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών. Είναι αξιοσημείωτο πως ο πληθωρισμός έσπασε το φράγμα του 10% για πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια.

Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε όχι μόνο στα καύσιμα, αλλά και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Πλέον, οι αυξήσεις των τιμών είναι αρκετά μεγάλες, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να κάνουν σαφές πως τα κυβερνητικά μέτρα είναι “σταγόνα στον ωκεανό”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., «αύξηση σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά 2,1% τον μήνα Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2022. Παράλληλα, αυξήθηκαν 22% τα έλαια, 13% τα λαχανικά και 11,7% τα γαλακτοκομικά. Συνολικά 10% υψηλότερα κοστίζει το ψωμί». Το κόστος ζωής έχει γίνει αρκετά ακριβό.

«Ο πληθωρισμός δείχνει πως η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως άσχημη για τους χαμηλόμισθους. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και υπάρχει πλέον ζήτημα για αγαθά πρώτης ανάγκης. Δυστυχώς πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, με τον κίνδυνο να τους κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα να ελλοχεύει. Ο λαός αναμένει πιο ευνοϊκά μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «χρειάζεται να υπάρξει ρυθμιστής της τιμής των προϊόντων. Στα καύσιμα, είναι αναγκαίο να υπάρξει μείωση του φόρου κατανάλωσης. Πρέπει να μειωθεί και ο ΦΠΑ σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Και να στηριχτεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που είναι ραχοκοκκαλιά της απασχόλησης στη χώρα μας. Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να διατεθούν για την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Αδειάζουν τα πορτοφόλια

«Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστηρίζουν αυτό που έχει κάνει πολλάκις σαφές η ελληνική κοινωνία. Το πορτοφόλι του εργαζομένου συνεχώς αδειάζει, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της κοινωνίας να βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση και με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και με την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Ο πληθωρισμός έχει πάρει τον ανηφορικό δρόμο και δε βλέπω η κυβέρνηση να δίνει ουσιαστικές λύσεις. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι “σταγόνα στον ωκεανό”. Βοηθούν ελάχιστα έως καθόλου τους εργαζομένους, που είναι αυτοί που πληρώνουν το “μάρμαρο”. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τόσο την οικονομική κρίση όσο και την υγειονομική κρίση, ενώ πλέον πληρώνουν την ακρίβεια με ιδρώτα. Η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση προστέθηκε στα προβλήματα του εργαζομένου», τόνισε ο πρόεδρος ζαχαροπλαστών-μαγείρων Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης.

«Δεν περισσεύουν» - Ένα βήμα πριν την οικονομική εξαθλίωση

Από την πλευρά του, το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και επικεφαλής των οικοδόμων της ΔΗΣΥΕ Γιώργος Τσιγγένης υποστήριξε: «Πλέον δε μας περισσεύουν χρήματα για ρεύμα και νερό. Έχω συναδέλφους που χρωστάνε σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τους “παίρνουν” τα ρολόγια. Πού να βρουν τα χρήματα; Δουλεύουμε και δυσκολευόμαστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Οι οικοδόμοι δεν μπορούν να επιβιώσουν. Οι συντάξεις είναι ελάχιστες. Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε και τα σαββατοκύριακα για να τα βγάλουμε πέρα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Ο πληθωρισμός είναι εξουθενωτικός και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Η ελληνική κοινωνία οδηγείται στην οικονομική εξαθλίωση. Υπάρχουν πιέσεις από την εφορία, τις τράπεζες, τον ΕΝΦΙΑ... Πραγματικά, ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει».

«Η αύξηση του πληθωρισμού όπως αποτυπώθηκε και σε αριθμούς καταδεικνύει την κοροϊδία της ελληνικής κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η μείωση του εισοδήματος ολοένα και συνεχίζεται. Όλα τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι υπέρ της ανακούφισης του κεφαλαίου και όχι υπέρ των εργαζομένων. Δεν μπορεί να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για πολιτικές επιλογές για τις οποίες δεν ευθύνονται ο ίδιοι, αλλά στρατηγικοί επενδυτές της κυβέρνησης. Η κατάσταση δεν έχει “φρενάρει” και οδηγούμαστε στην κατάργηση των μικρομεσαίων στρωμάτων και στη μεγέθυνση του πλούτου των λίγων», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος.

Ζητούν άμεσα μέτρα στηρίξης - Ο πληθωρισμός εξανέμισε... την αύξηση του κατώτατου

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, ανέφερε: «Ο πληθωρισμός έχει εκτροχιαστεί. Αυτό σημαίνει πως πλήττονται άμεσα τα κατώτερα νοικοκυριά. Όποια αύξηση και να πήρε ο κατώτατος μισθός, εξανεμίζεται. Ειδικά η ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει δημιουργήσει αναχώματα. Τα καύσιμα έχουν πάρει την ανιούσα. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και πρέπει να επισημανθεί προς πάσα κατεύθυνση πως οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία».

Δε φτάνουν οι φάρμακα - «Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν πραγματικά να φάνε»

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινούνται και οι συνταξιούχοι, που χαρακτηρίζουν τον πληθωρισμό ως εκρηκτικό, καθώς είναι η πρώτη και βασική αιτία που οδηγεί το βιοτικό τους επίπεδο στην υποβάθμιση. Όπως υποστηρίζουν, το κράτος καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αδιαφορία του έναντι των ανθρώπων εκείνων που εργάζονταν επί δεκαετίες συντηρώντας τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ανδρέας Κριαράς, η άνοδος του πληθωρισμού πλήττει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κριαράς, μιλώντας για τον αντίκτυπο που έχει η ακρίβεια στις ζωές των συνταξιούχων, ανέφερε: «Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν πραγματικά να φάνε. Δεν έχουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Είναι σε άσχημη κατάσταση. Όποιοι ζουν με συντάξεις κάτω των 500 ευρώ, αντιμετωπίζουν την πείνα ως μόνιμη κατάσταση. Οι τιμές σε ρεύμα, νερό και τηλέφωνο διαμορφώνουν μια άσχημη πραγματικότητα. Σε πολλούς συνταξιούχους έχει κοπεί το ΕΚΑΣ, ενώ δεν υπάρχει πλέον 13η και 14η σύνταξη. Βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, ενάμισι εκατομμύριο πολίτες ζουν με εισόδημα κάτω από 500 ευρώ. Πώς θα αντεπεξέλθουν; Το κράτος αδιαφορεί παταγωδώς. Πρέπει η Πολιτεία να μας σεβαστεί. Στο γραφείο του Σωματείου μας έρχονται άνθρωποι 75 και 80 ετών που μας ζητούν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Σε αυτούς τους πολίτες το κράτος πρέπει να είναι αρωγός στην προσπάθειά τους και όχι τιμωρός. Ο πληθωρισμός πλέον μας έχει οδηγήσει στην περαιτέρω φτωχοποίηση και δε γνωρίζω πραγματικά πότε θα τελειώσει. Εύχομαι να φύγουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα από αυτήν τη μέγγενη».

«Φτωχοποιείται ο κόσμος των συνταξιούχων. Η αγοραστική δυναμική τους συνεχώς μειώνεται. Μάλιστα 600 χιλιάδες αναμένουν τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Αυτό που πρέπει να υποστηριχτεί, όμως, είναι πως ο επανυπολογισμός με τον νόμο Βρούτση κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αλλά και οι καθυστερήσεις για την έκδοση των συντάξεων δημιουργούν ένα μείγμα απόλυτης φτωχοποίησης. Η έλλειψη αμεσότητας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στη φτωχοποίηση», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Ελλάδας Γιώργος Σκουλάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News