Οικονομία

Ακίνητα: Αναστάτωση στην αγορά με την νέα Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων

«Καμπανάκι» από την ΠΟΜΙΔΑ για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων: «Ανέφικτες οι απαιτήσεις και οι προθεσμίες για τα υφιστάμενα κτήρια - Εκατομμύρια ακίνητα δε θα μπορούν ούτε να πωληθούν ούτε να ενοικιαστούν»

Αναστάτωση στην αγορά ακινήτων - παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές εκφράζονται σε αυτές τις πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης θετικές απόψεις - προκαλεί η νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων. Όπως τόνισε στη «ΝΚ» χθες Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, η Οδηγία αναμένεται να δημοσιευτεί επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Βρυξελλών της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI).

«Η οδηγία αυτή», όπως τονίζει ο κ. Αράπογλου, «ουσιαστικά έρχεται με αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων και “με το πιστόλι στον κρόταφο” προκαλεί πλήρη απαξίωση των περιουσιών των ιδιοκτητών και όξυνση του στεγαστικού προβλήματος»!

Ήδη, όπως τονίζει στη «ΝΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, η ΠΟΜΙΔΑ (πανελλήνια συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου) απηύθυνε σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, σημειώνοντας ότι η Οδηγία θεσπίζει εξωπραγματικές και ανέφικτες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτήρια, οι οποίες, αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα κάθε είδους κτήρια δε θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν, αλλά και ούτε να πωληθούν, παρά μόνο αν ο αγοραστής αναβαθμίσει το κτήριο εντός τριετίας από την πώληση. Πρακτικά, εφόσον ισχύσει η Οδηγία, το υπάρχον εκμισθούμενο κτηριακό δυναμικό τίθεται εκτός αγοράς!

«Στη χώρα του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αποστερεί τους ιδιοκτήτες από κάθε οικονομική δυνατότητα παρέμβασης στα υπάρχοντα κτήρια, είναι εγκληματικό να υιοθετηθούν τέτοιοι εξοντωτικοί και πρακτικά αχρείαστοι κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και αχρήστευσης των κτηρίων», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ

Αναλυτικότερα, η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει τα εξής: «Από το Γραφείο Βρυξελλών της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), της οποίας είμαι πρόεδρος, ενημερωθήκαμε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί επίσημα το σχέδιο της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων (EPBD), που θα προβλέπει εξωπραγματικές και απολύτως ανέφικτες ποσοτικά, ποιοτικά και χρονικά υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτήρια. Υποχρεώσεις ριζικής και κοστοβόρας ενεργειακής αναβάθμισής τους, χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια από το κράτος, οι οποίες, αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα κάθε είδους κτήρια δε θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν, αλλά και ούτε να πωληθούν, παρά μόνον με “το πιστόλι στον κρόταφο”!

Το σχέδιο αυτό, που είναι οικονομικά αδύνατον να εφαρμοστεί στη χώρα του ΕΝΦΙΑ, απειλεί να αφήσει άστεγους και τους ενοικιαστές, αφού θα θέσει σταδιακά εκτός αγοράς μισθώσεων το υπάρχον εκμισθούμενο κτηριακό δυναμικό, για το οποίο στο “Εξοικονομώ” προβλέπεται μέχρι στιγμής μειωμένη κρατική ενίσχυση, ώστε ουδείς εκμισθωτής μπορεί αντικειμενικά να αναβαθμίσει ενοικιαζόμενο ακίνητο! Η επί θύραις ένταξη και των κτηρίων στο ευρωπαϊκό “σύστημα εμπορίας ρύπων” θα δώσει τη χαριστική βολή στο κόστος στέγασης ιδιοκτητών και ενοικιαστών...

Το σχετικό κεφάλαιο του σχεδίου της οδηγίας προβλέπει τα εξής:

  1. Ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης υφισταμένων κτηρίων
  • Σύμφωνα με το άρθρο 7α του σχεδίου της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων (EPBD), κάθε κράτος-μέλος θα θεσπίσει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτηρίων. Τα εθνικά ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης σχεδιάζονται με γνώμονα τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του κράτους-μέλους για την ανακαίνιση κτηρίων και τη μετατροπή του εθνικού κτηριακού αποθέματος σε κτήρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
  • Τα πρότυπα θα ισχύουν το αργότερο από το 2027. Έως το 2035, ολόκληρο το εθνικό κτηριακό απόθεμα θα καλύπτεται από ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.
  1. Μονοκατοικίες – Μεμονωμένα ακίνητα

Τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι τα κτήρια και οι κτηριακές μονάδες που πωλούνται ή ενοικιάζονται σε νέο μισθωτή, με εξαίρεση τις κτηριακές μονάδες σε πολυκατοικίες,

α) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [E], για συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2027,

β) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [D], για συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2030,

γ) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον κλάση ενεργειακής απόδοσης [C], για συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2033.

Κατά παρέκκλιση από τα παραπάνω, ένα κτήριο ή κτηριακή μονάδα που δε συμμορφώνεται με το όριο που ορίζεται στην υποπαράγραφο 1 μπορεί να πωληθεί υπό την προϋπόθεση ότι ο αγοραστής θα αναβαθμίσει το κτήριο με το όριο που ισχύει τη στιγμή της πώλησης εντός τριών ετών από την ημερομηνία πώλησης.

  1. Πολυκατοικίες

Τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι τα κτήρια και οι κτηριακές μονάδες σε πολυκατοικίες:

α) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [E] μετά την 1η Ιανουαρίου 2030,·

β) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [D] μετά την 1η Ιανουαρίου 2035,

γ) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης [C] μετά την 1η Ιανουαρίου 2040, χωρίς την τριετή περίοδο χάριτος που προβλέπεται για τα μεμονωμένα ακίνητα κατά την πώλησή τους.

Επειδή είναι απόλυτα σαφές ότι οι υποχρεώσεις αυτές είναι αδύνατον να τηρηθούν από τους ιδιοκτήτες των υπαρχόντων κτηρίων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πλήρη απαξίωση των περιουσιών των ιδιοκτητών που κατ’ επέκταση θα καταστρέψει τις ζωές τους, αλλά και σε όξυνση του στεγαστικού προβλήματος των ενοικιαστών, σας ζητούμε, πριν είναι αργά:

Πρώτον, να συνειδητοποιήσετε ότι στη χώρα του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αποστερεί τους ιδιοκτήτες από κάθε οικονομική δυνατότητα παρέμβασης στα υπάρχοντα κτήρια, είναι εγκληματικό να υιοθετηθούν τέτοιοι εξοντωτικοί και πρακτικά αχρείαστοι κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και αχρήστευσης των κτηρίων, μέσω της θέσης τους εκτός συναλλαγής και

Δεύτερον, να παρέμβετε και να ζητήσετε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβάλλεται από την ιδρυτική αρχή της Ε.Ε., σύμφωνα με την αρχή της “επικουρικότητας” (Subsidiarity), όχι μόνον οι προδιαγραφές, αλλά και οι προϋποθέσεις και κυρίως οι προθεσμίες υλοποίησης Ελαχίστων Προτύπων Ενεργειακής Απόδοσης να καθορίζονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με τις ενεργειακές και κλιματολογικές συνθήκες της κάθε χώρας και τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του λαού της».

Αναγκαία τα μέτρα - Στις άμεσες προτεραιότητες των μηχανικών

Η «ΝΚ» επικοινώνησε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, και με τον απερχόμενο πρόεδρο του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Μιχάλη Χωραφά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εγώ παραιτήθηκα χθες (σ.σ. προχθές) από τη θέση μου στο ΤΕΕ/ΤΑΚ. Και την ερχόμενη Τετάρτη θα έχουμε εκλογική διαδικασία, για να προκύψει το νέο προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής. Και στη συνέχεια, πριν τα Χριστούγεννα πιστεύω ότι θα γίνει μία συνεδρίαση για τα θέματα αυτά. Αλλά την απόφαση αυτή θα την καθορίσει η νέα διοίκηση», σύμφωνα με τον Μιχάλη Χωραφά.

Πάντως, γενικότερα για τα θέματα που σχετίζονται με τον περίφημο Κλιματικό Νόμο της χώρας μας και την αντίστοιχη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ ήταν σαφής: «Πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να πάμε προς ένα καθαρότερο περιβάλλον. Και χρειάζεται και από τον κόσμο μία καλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση με μια μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση για τον πλανήτη. Σε αυτό είμαστε απόλυτα υπέρμαχοι. Από ’κει και πέρα, τα όποια μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση και να υπολογίζεται πάντοτε η οικονομική κατάσταση του κόσμου».

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια