Οικονομία

Αναστολές και «Συν-Εργασία»: Παίρνουν παράταση τα μέτρα στήριξης

Τι θα ισχύσει για τα δύο βασικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν θιγεί από την κρίση

Τον δρόμο της παράτασης για άλλον έναν μήνα θα λάβουν τα δύο βασικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν θιγεί από την κρίση της πανδημίας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του capital.gr, τόσο οι αναστολές συμβάσεων στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις όσο και ο μηχανισμός “Συν-Εργασία” για τις επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο θα συνεχιστούν και τον μήνα Μάρτιο, και μάλιστα πιθανότατα με τους ίδιους όρους που ίσχυαν τους προηγούμενους τέσσερις μήνες.

Η κυβερνητική απόφαση για νέο “σκληρό” lockdown στον νομό Αττικής έως τις 28 Φεβρουαρίου και το ενδεχόμενο παράτασής του και τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο, φαίνεται πως βάζουν, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, προς το παρόν στον “πάγο” σενάρια για σημαντικές αλλαγές στο “καθεστώς” των αναστολών, της “Συν-Εργασίας” και γενικότερα στο πλαίσιο στήριξης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων που έχουν χτυπηθεί από την υγειονομική-οικονομική κρίση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, οι εισηγήσεις οι οποίες φέρονται να έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας (ιδίως για τη μετα-COVID εποχή) για την επιβολή ρήτρας μείωσης τζίρου (π.χ. 20%), προκειμένου μια πληττόμενη ανοιχτή επιχείρηση να μπορεί να βγάλει σε αναστολή προσωπικό, δε φαίνεται, τουλάχιστον για τον Μάρτιο, να κερδίζουν έδαφος. Το ίδιο ισχύει και για εισηγήσεις για επιδότηση εισφορών υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης χωρίς μείωση μισθών (αντί της επιδότησης μέρους των μισθών και των εισφορών, όπως ισχύει στον μηχανισμό “Συν-Εργασία”).

Τα μέτρα

Έτσι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο “τρέχει” το υπουργείο Εργασίας, τα νέα μέτρα θα έχουν ως εξής:

* Όλες οι κλειστές - με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους - επιχειρήσεις τον Μάρτιο θα πρέπει να βγάλουν όλο το προσωπικό τους σε αναστολή.

Επίσης, οι επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους θα μπορούν, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, να βγάλουν σε αναστολή ακόμα και όλο το προσωπικό τους. Τονίζεται πως σε αναστολή μπορούν να βγουν αποκλειστικά και μόνο όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί έως 4 Νοεμβρίου. Επίσης, υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις των εργοδοτών θα γίνουν προαναγγελτικά, δηλαδή πριν τεθεί σε αναστολή ο εργαζόμενος και όχι αφού τεθεί.

* Οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2020 (σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει το υπουργείο Εργασίας ως περίοδο αναφοράς του τζίρου), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, μπορούν να εντάξουν τους μισθωτούς τους με σύμβαση πλήρους απασχόλησης στον μηχανισμό “Συν-Εργασία” τον Μάρτιο. Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό αφορά αποκλειστικά όσους έχουν προσληφθεί έως 10 Αυγούστου του 2020.

Ειδικά για τον τρέχοντα μήνα, ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα ακόλουθα μέτρα:

- Άδειες ειδικού σκοπού με το κλείσιμο σχολικών μονάδων.

- Υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50%.

- Εντατικοποίηση ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

- Ευελιξία δύο ωρών στην προσέλευση και αποχώρηση του εργαζομένου από την εργασία, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

- Χορήγηση άδειας 3 ωρών εντός της ημέρας στον εργαζόμενο για διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊού.

- Ειδική πλατφόρμα υποβολής δήλωσης (στην Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr), όπου οι εργοδότες σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους και, εφόσον αυτοί το επιθυμούν, να δηλώνουν την πρόθεσή τους να κάνουν rapid test μέχρι και δύο φορές τον μήνα. Το κόστος των τεστ θα καλύπτεται από το κράτος.

- Εξ αποστάσεως εργασία ή αναστολή σύμβασης (με αποζημίωση 534 ευρώ) στις ευπαθείς ομάδες.

- Μονομερείς δηλώσεις για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση 534 ευρώ/μήνα.

- Μονομερείς δηλώσεις για ανέργους από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020.

- Αποζημίωση 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 για εργαζομένους ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα).

- Παράταση για δύο μήνες της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει τον Ιανουάριο και αντίστοιχα τον Φεβρουάριο 2021.

- Ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις-εργοδότες ξενοδοχειακών καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας, με περισσότερους από 50 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 και πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων.

- Κάλυψη εργοδοτικών εισφορών από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά 70% τουλάχιστον σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

- Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων, χώρων παραστάσεων, κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Κρίσιμες προθεσμίες του Φεβρουαρίου

Την ίδια ώρα που ετοιμάζεται η εφαρμογή των μέτρων στήριξης του Μαρτίου, κατά τον τρέχοντα μήνα “τρέχουν” κρίσιμες προθεσμίες για πληττόμενους μισθωτούς και επαγγελματίες.

α) Έως τις 15 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλουν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.) δήλωση για να λάβουν το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ στις αρχές Μαρτίου.

β) Έως τις 21 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση οι επιχειρηματίες για ένταξη στον μηχανισμό “Συν-Εργασία” για τον μήνα Ιανουάριο του 2021.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια