Εφάπαξ επιστροφή "κομμένων" δώρων

Οικονομία
Εφάπαξ επιστροφή "κομμένων" δώρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση θέλει να καταβάλει τα παλαιά αναδρομικά σε συντακιούχους με τη μορφή της 13ης σύνταξης και η αρχή θα γίνει από το 2021

Με τη μορφή της 13ης σύνταξης σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταβάλει τα παλιά αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους σε βάθος 5-6 ετών, μετά την απόφαση του ΣτΕ, ενώ μελετάται και η εφάπαξ καταβολή των “κομμένων” δώρων (800 ευρώ) στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται εν αναμονή της τελικής πολιτικής απόφασης που θα ανακοινωθεί σύντομα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προβλέπει τα εξής:

Οι δικαιούχοι των αναδρομικών του 11μήνου (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) θα ανέλθουν στα 2,5 εκατομμύρια. Δηλαδή τα παλιά αναδρομικά μετά την απόφαση του ΣτΕ θα τα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι (πριν από το 2016), ανεξάρτητα αν είχαν προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη. Το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί ένα κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη, το οποίο ως μόνο αποτέλεσμα θα είχε οι συνταξιούχοι να επωμιστούν έξοδα και να καθυστερήσουν ακόμη και αρκετά χρόνια να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται, ενώ την ίδια στιγμή θα παρέμενε η δημοσιονομική αβεβαιότητα για το Δημόσιο. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αναμένεται σύντομα να λύσει τον γρίφο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Η εξόφληση θα γίνει σταδιακά και συγκεκριμένα σε ετήσιες δόσεις (εξετάζονται και οι εξαμηνιαίες), σαν δηλαδή να καταβάλλεται κάθε χρόνο - και μέχρι την εξόφληση - μια 13η σύνταξη.

Χαµηλοσυνταξιούχοι που έχασαν µόνο τα δώρα των 800 ευρώ εξετάζεται να λάβουν εφάπαξ τα ποσά.

Η έναρξη καταβολής των αναδρομικών θα γίνει από το 2021. Το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ.

Γ. Βρούτσης: «Πιθανή η λύση πακέτο για τα αναδρομικά»

«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτσης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

«Ήδη πληρώσαμε τη νέα επικουρική σύνταξη, ήδη πληρώσαμε τα αναδρομικά για 250.000 συνταξιούχους, ήδη δρομολογούμε τη νέα κύρια σύνταξη στο τέλος του έτους και θα καταβάλουμε και τα αναδρομικά 12 μηνών», ανέφερε ο υπουργός, γνωστοποιώντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας πριν τρεις ημέρες, βρίσκεται υπό επεξεργασία στο υπουργείο Οικονομικών.

«Εμείς συστήνουμε να μην προσφύγει κανείς σε δικηγόρους», τόνισε ο κ. Βρούτσης, ενώ «ο τρόπος, η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που θα υλοποιήσουμε την απόφαση του ΣτΕ είναι σε εκκρεμότητα και θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε. Με δεδομένη την προσδοκία των συνταξιούχων, «στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χρονικός ορίζοντας σαφέστατα θα προσπαθήσουμε να είναι όσο γίνεται πιο μικρός», ανέφερε ο υπουργός, καθώς «τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν για να καταβληθούν εφάπαξ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους στη ΔΕΘ, ενώ δεν απέκρυψε την επιθυμία του να ενταχθούν στην ίδια νομοθετική ρύθμιση το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ και η απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου για τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.

«Δεν έχουμε συζητήσει κανένα σενάριο αυτή τη στιγμή», ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης για τα σενάρια “κουρέματος” των αναδρομικών, ώστε να καταβληθούν εφάπαξ και «δεν υπάρχει καμία άσκηση πάνω στην οποία να λέμε ότι ετοιμάζουμε τη ρύθμιση αυτή τη στιγμή», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News