Κορωνοϊός: Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους

Οικονομία
Κορωνοϊός: Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινή ανακοίνωση από τα εργατικά συνδικάτα της Ευρώπης

Στον «αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων» εκδόθηκε κοινή τοποθέτηση συνδικάτων της Ευρώπης για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό. «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, χαιρετίζουμε την ηρωική προσφορά των εργαζομένων, επιστημόνων στην Υγεία, στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα και σε μια σειρά ακόμη υπηρεσίες, που, με κίνδυνο της ζωής τους, σε εξαντλητικές συνθήκες, σε υποστελεχωμένα και απροετοίμαστα συστήματα πρόληψης, δίνουν τη μάχη για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, όλων των συνανθρώπων μας», αναφέρουν στο ξεκίνημα της ανακοίνωσής τους.

«Οι συνέπειες της επιδημίας δεν αποτελούν τυχαίο και φυσικό φαινόμενο. Αλλά η κατάσταση που διαμορφώνεται με αφορμή τον κορωνοϊό αποδεικνύει τις τραγικές συνέπειες και τους κινδύνους για τη ζωή των λαών από τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν την υγεία ως ατομική ευθύνη και ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας. Έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και υπηρεσιών, την έλλειψη υποδομών, την υποχρηματοδότηση και τη μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. που έχουν διαλύσει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, πρόληψης και προστασίας της υγείας των λαών, για το όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία-Ασφάλιση, είναι πολιτικές επιλογές με τραγικές συνέπειες και κινδύνους για τους λαούς της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις, αντί να παίρνουν άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις στα δημόσια συστήματα Υγείας, ανακοινώνουν επιδοτήσεις και οικονομική ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι μια σειρά από επιχειρήσεις που μπροστά στο κέρδος δεν παίρνουν ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε αυτές, αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε φαρμακευτικά είδη, από τα οποία πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία-Φάρμακο.

Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουμε την ευθύνη να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους των χωρών μας για αντεργατικές εξελίξεις και σχεδιασμούς που προωθούνται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον κορωνοϊό. Η στάση εργοδοτών και κυβερνήσεων στις χώρες μας αναδεικνύουν μια σειρά κοινούς κινδύνους και προβλήματα για τους εργαζόμενους, καθώς σε κάθε χώρα προωθούνται ή σχεδιάζονται να επιβληθούν παρόμοια αντεργατικά μέτρα... Μέτρα που από τη μια θα μεταφέρουν τις οικονομικές συνέπειες και το κόστος των μέτρων για τον κορωνοϊό στις πλάτες των εργαζομένων, π.χ. απολύσεις, μη ανανέωση συμβάσεων, ειδικά εργαζομένων στον τουρισμό κ.τ.λ., και, από την άλλη, οι εργοδότες με τη στήριξη των κυβερνήσεων βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν την επιβολή τους και να μονιμοποιήσουν αντεργατικά μέτρα και σχεδιασμούς, π.χ. απορρύθμιση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου του εργαζόμενου κατά τις προτιμήσεις της εργοδοσίας - π.χ. μονιμοποίηση του μέτρου της τηλε-εργασίας».

Κατά κυβερνήσεων

Και παρακάτω τα συνδικάτα καταγγέλλουν «κυβερνήσεις που ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, αντί να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των λαών, διώκουν συνδικάτα και συνδικαλιστές που υπερασπίζονται την υγεία των εργαζομένων και που καταγγέλλουν τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στα συστήματα Υγείας.

Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορούν να μπαίνουν στη ζυγαριά του κέρδους. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης, δε θα πληρώσουν και τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και καταστροφής των δημόσιων Συστημάτων Υγείας».

Απαιτούμε:

- Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού.

- Πλήρη εξοπλισμό όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

- Με ευθύνη των κρατών-κυβερνήσεων να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) σε όσους εργαζόμενους νοσούν, β) σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης, γ) σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους, και δ) σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

- Να σταματήσουν αμέσως μέτρα όπως οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, καθώς και οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

- Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση.

- Το συνολικό κόστος να το αναλάβουν τα κράτη και οι διάφοροι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα».

ΠΑΜΕ Καταγγέλλει «ασυδοσία» από μερίδα εργοδοτών

«Εν αναμονή της νομοθετικής πράξης της κυβέρνησης, αλλά με γνωστά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες (σ.σ. προχθές) το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ αλλά και τα μέτρα που προηγήθηκαν για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως αποφάσισαν όλοι μαζί να “ματώσουν” τους εργαζόμενους εν μέσω επιδημίας». Αυτό υποστηρίζει για την Ελλάδα το ΠΑΜΕ.

Και συνεχίζει αναφέροντας ότι επικυρώθηκε, με επίσημη κυβερνητική γραμμή και θέση, αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους: Ήδη σε περιοχές που βρίσκονται σε “καραντίνα” υπάρχει αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπου επιθεωρήσεις Εργασίας. «Έχει πέσει “σύρμα” και πλήρης ελευθερία στις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι θέλουν. Πιο συγκεκριμένα: Το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρίζει άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων, μαζί με τη σημερινή πρόταση από το στόμα του κυβερνητικού εκπροσώπου που δίνει στον εργοδότη τη δυνατότητα για εργασία με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ αποστάσεως, είναι “πράσινο φως” για να γίνουν αυτή τη στιγμή στους χώρους δουλειάς όργια αυθαιρεσίας όσον αφορά την καταστρατήγηση ωραρίου και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή από τη μια οι επιχειρήσεις δε θα ανακοινώνουν πουθενά τις μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις και από την άλλη δε θα ελέγχονται σε συνθήκες που η κάθε είδους ευελιξία της εργασίας θα οργιάζει, με επίσημο κυβερνητικό “καπέλο”.

Το μέτρο δε, που αφορά την ανακούφιση των εργαζόμενων γονιών, μπροστά στο κλείσιμο των εκπαιδευτικών βαθμίδων, δίνει σινιάλο στους εργοδότες να επιτεθούν στο δικαίωμα της κανονικής άδειας. Αντί το κράτος να δώσει πρόσθετες μέρες αδειών με πλήρεις παροχές και ασφάλιση, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να εξαντληθεί η κανονική άδεια των εργαζομένων. Ένα δικαίωμα που είχε μείνει όρθιο στην 10ετή κρίση και σε αυτό βάζουν “μαχαίρι”. Έπεσαν επάνω σε αυτήν την ελάχιστη άδεια που έχουν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αυτήν την αθλιότητα.

Σε συνθήκες που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανακοινώνει κυρώσεις, πρόστιμα και ποινές στους εργοδότες που καταπατούν τις εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια, αλλά αναστέλλει τους ελέγχους, τα μέτρα που προτείνει είναι ευχολόγια. Ποιος θα υποχρεώσει την εργοδοσία σε αυτές τις συνθήκες των μη ελέγχων και της πλήρους ελευθερίας, που αποσπά από την κυβέρνηση, να δώσει καταρχάς άδεια, και κατά δεύτερον να μην κάνει παζάρι πάνω στην κανονική άδεια των εργαζόμενων; Ήδη έχουμε δεκάδες καταγγελίες για άδειες που δεν “εγκρίνονται”.

Την ίδια περίοδο που από τους εργαζόμενους παίρνουν μέρος της άδειάς τους, για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών. Από τη μια δηλαδή απαλλάσσεται και ανακουφίζεται ο εργοδότης, και από την άλλη ο εργαζόμενος πληρώνει με την άδειά του, η οποία είναι μισθός του, είναι αποδοχές, είναι ο κόπος του. Θυμίζουμε πως η κανονική άδεια, όπως και κάθε άδεια συνολικά αποτελούν μέρος της ασφαλιστικής προστασίας.

Η θέσπιση κάθε μέτρου που υπηρετεί την προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική επιθετικότητα και αυθαιρεσία σε περίπτωση που αρρωστήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, αν χρειαστεί να παράσχουν φροντίδα ή να τεθούν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ μεταξύ των άλλων.

Διαβάστε εδώ όλα τα  θέματα για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News