ΕΣΠΑ: Έως 21 δισ. περιμένει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

Οικονομία
ΕΣΠΑ: Έως 21 δισ. περιμένει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι διεκδικεί και τι θα πάρει η Ελλάδα

Αύξηση κατά 20% των κονδυλίων που θα λάβει η Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ έχει αιτηθεί η χώρα, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο περιθώριο εκδήλωσης για τη διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ.

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει “κλειδώσει” 19,2 δισ. ευρώ, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, να εκφράζει την εκτίμησή του, από το βήμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος να λάβει η Ελλάδα το ποσό των 21 δισ. ευρώ ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Αναλυτικότερα, διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα λάβει ικανοποιητικούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στους τομείς της ενεργειακής μετάβασης, της σύγκλισης, της γεωργίας και του Μεταναστευτικού έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής.

Στην ομιλία του ο κ. Σχοινάς είπε ότι είναι ρεαλιστικό η Ελλάδα να περιμένει 21 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μια αύξηση 8% έναντι του προηγουμένου επταετούς προγράμματος. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία θίγει την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολη, λέγοντας ότι, μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών και του ειδικού Ταμείου για Δίκαιη Μετάβαση, η Ελλάδα αναμένεται να αποκομίσει 4 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 7.000 στοχευμένες θέσεις εργασίας.

Η δήλωση αυτή του κ. Σχοινά ήταν μια απάντηση στην αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος στο πλαίσιο της ομιλίας του, με την οποία άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, είπε ότι «εμείς τελειώνουμε με τον λιγνίτη το 2028 και βγαίνουμε στην πρώτη γραμμή προς την “πράσινη” οικονομία, γι' αυτό και απαιτούμε την ευρωπαϊκή στήριξη γι’ αυτή τη μετάβαση».

«Περιμένω πολλά από την επίτροπο», τόνισε απευθυνόμενος προς την Ελίζα Φερέιρα, επίτροπο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, η οποία μετείχε χθες σε διυπουργική διάσκεψη με αντικείμενο την απολιγνιτοποίηση. «Αν η Ευρώπη δε σταθεί δίπλα μας, θα χάσουμε την εμπιστοσύνη μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι είναι ευνοϊκή συγκυρία το γεγονός ότι η νέα προγραμματική περίοδος ξεκινάει σε μια στιγμή που η Ελλάδα «έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τις “μαύρες” μέρες του 2015» και ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας. Οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027 είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επαφή και διαβουλεύσεις, οι οποίες θα ενταθούν κατά την κροατική και τη γερμανική προεδρία, στο τέλος της οποίας (τέλος του 2020) αναμένεται να κλείσει το νέο επταετές πρόγραμμα.

Από την πλευρά της η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κυρία Ελίζα Φερέιρα, τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και την πολιτική συνοχής, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρει πως απαιτείται αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος με την ενδυνάμωση και της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση. Σημείωσε πως οι πόροι του ΕΣΠΑ θα πρέπει να “πιάσουν τόπο” και να κατευθυνθούν σε έργα που θα μείνουν και μετά από το τέλος του ΕΣΠΑ. Για τη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη διάλογος στον οποίο καθοριστικής σημασίας είναι η συμμετοχή των περιφερειαρχών. Τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ προανήγγειλε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News