Μικροαλλαγές για τις e-αποδείξεις

Οικονομία
Μικροαλλαγές για τις e-αποδείξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι e-αποδείξεις θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του πραγματικού εισοδήματος

Σε “λίφτινγκ” στο μέτρο για τις e-αποδείξεις που πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων, προχώρησε η κυβέρνηση πριν την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, ενώ θα προβλέπεται και ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%). Το νέο καθεστώς των e-αποδείξεων αναμένεται να ενεργοποιηθεί από την Πρωτοχρονιά.

Επίσης, εξετάζεται να υπάρξουν “κόφτες”, οι οποίοι θα εξουδετερώνουν την απειλή έξτρα φόρου στη μεσαία τάξη, αλλά και σε φορολογούμενους οι οποίοι δαπανούν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων ή έχουν υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις. Μια εναλλακτική προσέγγιση αφορά στον υπολογισμό του ορίου 30% στο εισόδημα που είναι πραγματικά διαθέσιμο για κατανάλωση μετά την αφαίρεση των δανειακών υποχρεώσεων ή και των φόρων που αναλογούν, ενώ μια άλλη πτυχή συναρτάται με το ύψος του ανώτατου πλαφόν των απαιτούμενων αποδείξεων το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστεί στις 20.000 ευρώ.

Επίσης θα ενσωματωθεί ρύθμιση που θα εξαιρεί ρητώς από την υποχρέωσης συλλογής e-αποδείξεων όσους είναι άνω των 70 ετών, τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω, οι φορολογούμενοι που κατοικούν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και οι στρατευμένοι.

Όλοι οι παραπάνω υποχρεούνταν να συλλέγουν χάρτινες αποδείξεις, αλλά ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ έλεγχος και το μέτρο είχε αδρανήσει.

Οι φορολογούμενοι θα δυσκολευτούν το 2020 να “πιάσουν” τον νέο στόχο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Όσοι δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή ποινής.

Το πέναλτι φόρου με συντελεστή 22% θα επιβληθεί στο ποσό των e-αποδείξεων που λείπουν, δηλαδή στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που θα εμφανίζει ο φορολογούμενος.

Όσοι πέσουν στην παγίδα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα δουν να φουσκώνει ο λογαριασμός της εφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν το 2021 με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Σε πολλές περιπτώσεις, η παγίδα που κρύβεται πίσω από τις κάρτες αναμένεται να εξουδετερώσει και τις μειώσεις φόρου που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News