default-image

Αντίστροφη μέτρηση για ΕΝΦΙΑ - Πότε λήγει η προθεσμία της πρώτης δόσης

Οικονομία
Αντίστροφη μέτρηση για ΕΝΦΙΑ - Πότε λήγει η προθεσμία της πρώτης δόσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους

Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς και του φόρου εισοδήματος. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 6,45 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ENΦIA). Ακολουθούν άλλες τέσσερις δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2019.

Την ίδια στιγμή, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ.

Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ αναλυτικότερα είναι οι εξής: Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου, η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου, η 4η δόση έως τις 28 Δεκεμβρίου και η 5η δόση έως τις 31 Ιανουαρίου 2019.

Αν κάποιος φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει σε 5 δόσεις τον ΕΝΦΙΑ, μπορεί να δηλώσει αδυναμία πληρωμής του φόρου και να μπει στην πάγια ρύθμιση για πληρωμή σε 12 δόσεις του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ 2018 (δηλαδή οι 5 δόσεις θα γίνουν 12). Η άλλη λύση για τον φορολογούμενο είναι η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας σε περισσότερες δόσεις (έως 12). Στην περίπτωση της κάρτας, αν δεν πληρωθεί μία δόση, τότε αυτή επιβαρύνεται με τα υψηλότατα επιτόκια που επιβάλλονται από τις τράπεζες για τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εφάρμοσαν και φέτος τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), που προβλέπουν ότι ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματά τους, αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες ΔΟΥ συμψηφίζουν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος που έπρεπε κανονικά να καταβάλουν εφάπαξ στους φορολογούμενους, με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κανονικά θα μπορούσαν να εξοφληθούν από τους φορολογούμενους σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Τι γίνεται με τις ληξιπρόθεσμες

Όποιος δεν πληρώσει την πρώτη δόση, αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθεί με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής. Στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτων δεν καταβάλει το ποσό οφειλής που αναγράφεται στο TAXIS, έχει δύο επιλογές: Είτε να πληρώσει τη δόση με την προσαύξηση ή θα εντάξει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ σε ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι φορολογούμενοι που έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά για τα εισοδήματα του 2017 δε θα εισπράξουν τις επιστροφές φόρου, καθώς αυτές ήδη συμψηφίστηκαν με τις οφειλές Ενιαίου Φόρου Εισοδήματος που βεβαιώθηκαν τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), προβλέπεται ότι ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματά τους, αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες ΔΟΥ συμψηφίζουν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος που έπρεπε κανονικά να καταβάλουν εφάπαξ στους φορολογούμενους, με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κανονικά θα μπορούσαν να εξοφληθούν από τους φορολογούμενους σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Καλά και κακά νέα

Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις για τις σχεδιαζόμενες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ παρείχε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το 2019 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση του φόρου κατά 30% στις μικρές περιουσίες, ήτοι περιουσίες αξίας τουλάχιστον έως 60.000 ευρώ. Κατά την ίδια, ο ΕΝΦΙΑ το 2020 θα μειωθεί κατά 50% σε περιουσίες με αξία έως 250.000 ευρώ. Όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών, οι μειώσεις θα “σβήνουν” σε μεγαλύτερες αξίες περιουσίας και δε θα είναι οριζόντιες.

Στην αντίπερα όχθη τώρα, πληροφορίες θέλουν στο προσεχές μέλλον να φεύγει ο ΕΝΦΙΑ και να έρχεται ο... φόρος κατοχής περιουσίας! “Χαράτσι” δηλαδή που θα μπαίνει σε κινητά και ακίνητα μέσω του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει αυτό να γίνει το 2020.

Νέες αντικειμενικές τιμές μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

Αλλαγές στο ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας έρχονται σε χιλιάδες περιοχές της χώρας από την 1η Ιανουαρίου 2019, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, όπως προέκυψαν από την αναπροσαρμογή της 12ης Ιουνίου 2018. Οι νέες αντικειμενικές τιμές εφαρμόζονται φέτος μόνο για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Για τον υπολογισμό όλων των υπόλοιπων φόρων και τελών που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται οι προηγούμενες τιμές μέχρι και τις 31/12/2018. Από την 1η/1/2019, όμως, όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι αντικειμενικές τιμές καλύπτουν 10.216 “ζώνες” σε όλη την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News