Οικονομία

Σαρωτικοί έλεγχοι: Η εφορία έρχεται στην τουριστική Ελλάδα

Στο... “μάτι” της εφορίας έχουν μπει οι νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, όπου καθημερινά θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δρομολογήσει και αποσπάσεις εφοριακών στις εφορίες της νησιωτικής Ελλάδας, για να μπορεί να ελέγχεται καλύτερα η κατάσταση. Στο επίκεντρο των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκεται και πάλι η έκδοση αποδείξεων και η απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχων, εκτός από ανθρώπινους πόρους, πρόκειται να διατεθούν και αυξημένοι οικονομικοί πόροι, προκειμένου οι έλεγχοι να διενεργούνται σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ακόμη και σαββατοκύριακα, και να δημιουργηθεί “κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης” στην καλοκαιρινή αγορά.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από τα κλιμάκια των εφοριών, αλλά κυρίως από τους υπαλλήλους που στελεχώνουν την Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι θα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Πρώτες στη λίστα που θα ελέγχονται είναι οι επιχειρήσεις: εστίασης, όπως εστιατόρια και ταβέρνες, διασκέδασης, όπως καφέ μπαρ και κλαμπ, ενοικίασης ομπρελών με ξαπλώστρες, ενοικίασης δικύκλων και αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενων δωματίων και τουριστικών γραφείων.

Οι ελεγκτές θα πραγματοποιούν, κατά κύριο λόγο, τους ελέγχους με τους εξής τρόπους:
* Θα διαπιστώνουν αν σε όλα τα τραπέζια της επιχείρησης εστίασης έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες αποδείξεις για τις υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί και τα προϊόντα που έχουν πωληθεί.
* Θα προσποιούνται τους πελάτες προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ελεγχόμενη επιχείρηση εκδίδει τις προβλεπόμενες αποδείξεις.
* Θα διαπιστώνουν αν η επιχείρηση, όπως οφείλει από τη νομοθεσία, διαθέτει συσκευή ηλεκτρονικής χρέωσης POS.
* Θα αντιπαραβάλλουν την κίνηση του POS με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από την ταμειακή μηχανή.
* Θα ελέγχουν αν οι ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί που διαθέτει η ελεγχόμενη επιχείρηση είναι νόμιμες και δηλωμένες στο ΤΑXISnet, καθώς και αν έχει παραποιηθεί το λογισμικό τους.
* Θα ελέγχουν αν έχει υποβληθεί η περιοδική δήλωση ΦΠΑ και αν έχει αποδοθεί ο φόρος.

Οι κυρώσεις

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις θα επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:
- Πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από την έκδοση της απόδειξης. Το ποσό του προστίμου, όμως, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ ανά έλεγχο για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
- Στην περίπτωση που μια επιχείρηση εντοπιστεί να μην εκδίδει αποδείξεις εντός 5ετίας από τη διαπίστωση της αρχικής παράβασης, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη που δεν εκδόθηκε, με ελάχιστο τα 500 ευρώ εφόσον τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ εφόσον τηρούνται διπλογραφικά βιβλία.
- Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή εντός 5ετίας από την πρώτη παράβαση, το πρόστιμο ανέρχεται στο 200% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη, με ελάχιστο τα 1.000 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και τα 2.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.
- Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί δέκα ή περισσότερες αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ, τότε επιβάλλεται παράλληλα και η ποινή της 48ωρης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Μάλιστα, εφόσον υποτροπιάσει η επιχείρηση, η ποινή του λουκέτου επιβάλλεται έως και για δέκα ημέρες.
- Για την παραποίηση λογισμικού των ταμειακών μηχανών, επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια