Οικονομία

Καταθέτουν πινακίδες μετά... μανίας

Χιλιάδες θα είναι και πάλι φέτος οι πινακίδες κυκλοφορίες οχημάτων που θα καταθέτουν στην εφορία.

Χιλιάδες θα είναι και πάλι φέτος οι πινακίδες κυκλοφορίες οχημάτων που θα καταθέτουν στην εφορία, σε μια προσπάθεια των ιδιοκτητών των Ι.Χ. αυτών να αποφύγουν έτσι την τσουχτερή σε πολλές περιπτώσεις καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το 2018, που αδυνατούν να πληρώσουν.

 Έτσι, όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Επειδή, ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία είναι Κυριακή, όσοι θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους θα πρέπει να το κάνουν έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Η κατάθεση των πινακίδων δε συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το Ι.Χ. αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Γι' αυτό το διάστημα, το Ι.Χ. δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας γι' αυτό.

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

?      Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.

?      Πινακίδες.

?      Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

?      Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.

?      Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.

?      Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση, αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλετε στην εφορία περιλαμβάνεται και η υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνετε ότι δε θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σε δημόσιο δρόμο (δηλαδή, ότι έχετε ιδιωτικό χώρο), ώστε οι δρόμοι της πόλης να μην κατακλυστούν από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Τα παραπάνω δικαιολογητικά συνοδεύουν τη δήλωση ακινησίας.

Οι κάτοχοι Ι.Χ. που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία μπορούν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2018, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται στα Ι.Χ. άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοχοι των οχημάτων πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, για να μη βρεθούν από την Πρωτοχρονιά αντιμέτωποι με τα τσουχτερά πρόστιμα, που ανέρχονται στο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά τους.

Τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται:

- Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

- Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005.

- Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1 Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Σχόλια