default-image

130 Έλληνες στις λίστες των Paradise Papers

Οικονομία
130 Έλληνες στις λίστες των Paradise Papers

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φωτιά» είναι οι αποκαλύψεις των Paradise Papers, που, όπως φαίνεται 130 Έλληνες, εκ των οποίων εφοπλιστές, πολιτικοί και ένας μεγαλοτραπεζίτης, είναι… μπλεγμένοι.

Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία βρέθηκαν και πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, αλλά και μεγαλοστέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore. Ακόμα, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες, καθώς και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις.

252 διευθύνσεις επικοινωνίας στην Ελλάδα

Στη διαρροή από την Appleby εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες και βρίσκονται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Μάλιστα, αναζητώντας τη λέξη Ελλάδα ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα των 19 δικαιοδοσιών μυστικότητας, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6.000 που περιείχαν τη συγκεκριμένη λέξη.

Ποιά η διαφορά των Paradise Papers με τα Panama Papers;

Οι αποκαλύψεις για τα « Paradise Papers » δημοσιεύονται σε 95 μίντια σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της γαλλικής Le Monde, το κόστος της φοροαποφυγής των πλουσίων στοιχίζει 350 δις ευρώ ετησίως στα κράτη όλου του κόσμου και ειδικότερα στοιχίζει 120 δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αντίθετα με τα « Panama Papers », αυτή η νέα έρευνα δεν αφορά τόσο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (το οποίο προέρχεται από την φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως το εμπόριο όπλων ή ναρκωτικών) αλλά αφορά κυρίως νόμιμα σχήματα τα οποία οργανώνονται από στρατιές ειδικών σε φορολογικά θέματα. Τα χρήματα δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση, έχουν «κρυφτεί» από τον φορολογικό έλεγχο, με νόμιμο τρόπο, ή στα όρια της νομιμότητας, χάρη στα «κενά» που παρουσιάζει το διεθνές φορολογικό σύστημα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News