Οικονομία

Αλλάζει το σύστημα κατανομής των δικαιωμάτων για επιδοτήσεις

Βαγγέλης Αποστόλου: «Να είναι καλά ο άνθρωπος να κάνει πράξη αυτά που λέει. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που τα λέμε»...

«Να είναι καλά ο άνθρωπος να κάνει πράξη αυτά που λέει. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που τα λέμε»...

Με αυτά τα λόγια, μιλάει θετικά για τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, αναφορικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων. Ωστόσο, ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές πριν από το 2018, οπότε και θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Πιο αναλυτικά, ο Βαγγέλης Αποστόλου - όπως γράφαμε και χθες - σε συνέντευξή του στο "Έθνος" δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε πολλές φορές το παράδοξο, να επιδοτούμε πλουσιοπάροχα "δήθεν παραγωγούς" ή παραγωγούς "του καναπέ" και να αφήνουμε χωρίς στήριξη άλλους ενεργούς και νέους αγρότες, αυτούς δηλαδή που πρέπει να ενισχύσουμε κατά κύριο λόγο», τόνισε.

«Την περίοδο αυτή», ανέφερε ο υπουργός, «εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες, σε συνεννόηση πάντα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να αλλάξουμε το σύστημα της κατανομής των δικαιωμάτων και να οδηγηθούμε σε άμεση σύγκλιση των ενισχύσεων στο εσωτερικό κάθε κλάδου παραγωγής».

«Βεβαίως η αλλαγή του μοντέλου, ενός μοντέλου, όπως είπα, άδικου, αντιαναπτυξιακού και αδιαφανούς, δε θα γίνει απότομα και χωρίς τον αναγκαίο διάλογο, γιατί ήδη ο κάθε αγρότης έχει προγραμματίσει τη ζωή του και έχει αναλάβει πιθανές δεσμεύσεις και ρίσκα. Όμως στο τέλος της ημέρας θα άρουμε τις αδικίες και θα ενισχύουμε το νέο, ενεργό και δραστήριο αγρότη. Θέλουμε ανάπτυξη, και μάλιστα δίκαιη ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα», πρόσθεσε.

Για τις αδικίες αυτές, ο κ. Αποστόλου επιρρίπτει ευθύνες στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, επιλογές της οποίας, όπως υποστηρίζει, οδήγησαν σε «μεγάλες στρεβλώσεις αλλά και αδικίες» μεταξύ ομοειδών παραγωγών «λόγω της ανισοκατανομής των δικαιωμάτων και λόγω της διατήρησης των λεγόμενων "ιστορικών δικαιωμάτων"».

«Αυτά τα έχουμε πει κι εμείς»

Ο Ανδρέας Στρατάκης χαρακτήρισε χθες σωστά και λογικά αυτά που είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου. «Άλλωστε», όπως είπε, «τα έχουμε πει κι εμείς αυτά πολλές φορές. Και για το γεγονός ότι έχει γίνει άδικη κατανομή δεν περιμέναμε τον κ. Αποστόλου να μας το πει. Το έχουμε θέσει ως συνεταιριστικό κίνημα από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη. Αυτή τη στιγμή όμως αυτές οι αλλαγές μπορεί να γίνουν μέσα από την αναθεώρηση του χρόνου. Να πάει αύριο το πρωί να αλλάξει τα δεδομένα; Αυτό δεν μπορεί να το κάνει. Πάντως, να είναι καλά ο άνθρωπος να τα παλέψει αυτά, αλλά δεν μπορεί να πετύχει κάτι άμεσα. Τα δικαιώματα του καθενός είναι κατοχυρωμένα μέχρι το 2020»...

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη στην εφημερίδα μας για μια κατεύθυνση κυβέρνησης και Βρυξελλών να επιστρέψουμε σε ένα σύστημα επιδότησης της παραγωγής των προϊόντων, κάτι που ίσχυε μέχρι πριν από δεκαετίες, με τα όποια προβλήματά του βέβαια, ο συνεταιριστής απαντά:

«Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι άποψή μας είναι πως εμείς θέλουμε να αμείβεται ο άνθρωπος που πραγματικά παράγει. Ο τρόπος που θα γίνεται αυτό; Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι. Θέλουμε για τον άνθρωπο που παράγει να υπάρχουν κίνητρα. Και ήταν καταστροφικό αυτό που έγινε για τη σταφίδα και το πληρώσαμε πολύ ακριβά»...

Προτεραιότητα στους νέους

Στο μεταξύ, τους κανόνες του προγράμματος αναδιάρθρωσης αμπελώνων για την περίοδο 2017/2018 καθορίζει νέα ΚΥΑ, που δίνει προτεραιότητα σε αιτήσεις αγροτών έως 40 ετών και κατόχων εκμετάλλευσης έως 20 στρεμμάτων για εκρίζωση, φύτευση και επανεμβολιασμό των οινοποιήσιμων ποικιλιών.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσουν τις ερχόμενες ημέρες και δικαιούχοι θα είναι οι εξής: Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που καλλιεργούν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και η έδρα της εκμετάλλευσής τους δύναται να βρίσκεται σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., ή/και διαθέτουν άδειες φύτευσης από μετατροπή ή άδειες αναφύτευσης όπως αυτές περιγράφονται παρακάτω:

i) Βάσει αδειών φύτευσης οι οποίες έχουν προέλθει από μετατροπή, σύμφωνα με τη με αριθ. 3535/96221/ 07-09-2015 Υπουργική Απόφαση "Μετατροπή δικαιωμάτων φύτευσης σε άδειες φύτευσης σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του (ΕΚ) αριθ. 1308/2013" (Β' 1996).

Πιο αναλυτικά, οι εν λόγω άδειες μπορεί να αφορούν: α) δικαιώματα αναφύτευσης προερχόμενα από εκρίζωση ισοδύναμης έκτασης, β) δικαιώματα αναφύτευσης από μεταβίβαση, και γ) δικαιώματα φύτευσης προερχόμενα από το Εθνικό Αποθεματικό.

ii) Βάσει άδειας αναφύτευσης, σύμφωνα με το άρθρο 66 του Καν. (Ε.Ε.) αριθ. 1308/2013.

Στην περίπτωση iα) η άδεια από μετατροπή μπορεί να λάβει στήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος για όσο χρονικό διάστημα αυτή ισχύει. Στις περιπτώσεις iβ) και iγ) η άδεια από μετατροπή μπορεί να λάβει στήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος μόνο εντός του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2014-2018, δηλαδή μέχρι το οικονομικό έτος 2018, ανεξάρτητα από το εάν η διάρκεια ισχύος της άδειας από μετατροπή εκτείνεται πέραν της ημερομηνίας αυτής.

Οινοποιία και σταφιδοποιία: Η ταξινόμηση των ποικιλιών αμπέλου

Εξάλλου, εκδόθηκε και υπουργική απόφαση για την ταξινόμηση των ποικιλιών αμπέλου οινοποιίας και σταφιδοποιίας. Η εν λόγω απόφαση περιλαμβάνει διευρυμένη γκάμα οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου (κυρίως ελληνικών) για τα αμπελουργικά διαμερίσματα Θράκης, Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Β. Αιγαίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Κρήτης, με βάση τα αιτήματα των φορέων.

Να επισημανθεί ότι στη σχετική επιτροπή του ΥΠΑΑΤ έγινε αποδεκτή πρόταση της ΚΕΟΣΟΕ, σύμφωνα με την οποία οι συνιστώμενες ελληνικές ποικιλίες κάθε αμπελουργικού διαμερίσματος κατατάσσονται αυτόματα ως επιτρεπόμενες στα υπόλοιπα αμπελουργικά διαμερίσματα. Η πρόταση αυτή δεν έχει ενσωματωθεί στην υπουργική απόφαση που ακολουθεί, δεδομένου ότι έγινε αποδεκτή μετά τη σύνταξη της υπουργικής απόφασης.

Σχόλια